Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečiai žada svarstyti visus pagalbos Irako vyriausybei variantus

Irake šiaurines ir vakarines teritorijas užgrobę sunitų islamistų sukilėliai iš musulmonų šiitų vyriausybės perėmė dar du Sadijos ir Džalavlos miestus, bet atrodo, kad jų žygis sostinės Bagdado link įstrigo. Irako vyriausybė bandys dar kartą sukviesti parlamentą ir skelbti nepaprastąją padėtį šalyje. Vyriausybę remiantys amerikiečiai pažadėjo svarstyti visus pagalbos variantus.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Scanpix“ nuotr.

Praradusi Ninevės ir kitų, besiribojančių su Sirija, teritorijų kontrolę Irako valdžia dar kartą bandys surinkti parlamentarus, kad premjeras Nouri Maliki gautų nepaprastuosius įgaliojimus kovai su sunitų sukilėliais, siekiančiais įkurti Sirijoje ir Irake savo islamistinę valstybę. Jie tvirtina taip norintys ištaisyti Britanijos ir kitų Pirmojo pasaulinio karo nugalėtojų klaidas, kai neatsižvelgiant į religines ir etnines Vidurio Rytų bendruomenes buvo padalinta nugalėtoji turkų imperija ir nubraižytos Sirijos ir Irako sienos. Šie planai kelia nerimą amerikiečiams, kurie prieš trejus metus išvedė savo okupacines pajėgas iš Irako.

Neatmetu jokių galimų variantų, nes tai ir mūsų interesas užtikrinti, kad džihado kovotojai neįsitvirtintų nei Irake, nei Sirijoje, – sakė JAV prezidentas Barackas Obama.

„Mano komanda dirba be sustojimo, kad rastų geriausią pagalbos būdą. Neatmetu jokių galimų variantų, nes tai ir mūsų interesas užtikrinti, kad džihado kovotojai neįsitvirtintų nei Irake, nei Sirijoje“, – sakė JAV prezidentas Barackas Obama.

Šiitų daugumos remiama Irako vyriausybė jau paprašė amerikiečių duoti jiems pačių efektyviausių ginklų, pavyzdžiui, bepiločių lėktuvų.

„Bus imtasi tam tikrų trumpalaikių karinių priemonių. Mūsų nacionalinio saugumo komanda svarsto visas galimybes, bet tai taip pat rimtas perspėjimas Irako vyriausybei. Nes turi būti ir politinis komponentas, kad nuosaikieji šiitai ir sunitai, kuriems rūpi turėti funkcionuojančią valstybę, rūpi Irako žmonių saugumas, pradėtų dirbti kartu“, – kalbėjo B. Obama.

JAV prezidentas dar kartą pabrėžė, kad jo administracijos tikslas yra ne gesinti konfliktus karštuosiuose taškuose Amerikos karinėmis pajėgomis, o stiprinti – karine ir finansine prasme – vietos vyriausybes ir patarti joms, kaip pačioms susitvarkyti su tokiais iššūkiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius