Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Amerikiečių žvalgyba: JAV dominavimas ir dabartinė pasaulio tvarka artėja prie pabaigos

JAV žvalgybos analitikai parengė ataskaitą, kurioje aprašo, kaip pasaulis atrodys po penkerių metų ir vėliau ateityje. Jie prognozuoja didelius pokyčius, kurie gali paliesti ir Lietuvą. Apie tai rašo „The Atlantic“ žurnalistas Uri Friedmanas.
Pratybų „Geležinis kardas 2016“ atidarymas
Asociatyvi nuotrauka: JAV kariai / Alfredo Pliadžio nuotr.

Šį darbą atliko JAV Nacionalinės žvalgybos tarybos NIC analitikų grupė, kuri jau ne vienus metus bando nuspėti ateitį.

2000 metais jų ataskaita „Pasaulinės tendencijos 2015“ buvo paskelbta likus keliems mėnesiams iki Rugsėjo 11-osios išpuolių. Joje analitikai teisingai numatė, kad ateityje prieš valstybes bus vykdomos kibernetinės atakos, kad Rusijos režimas bandys atkurti įtaką buvusiose sovietinėse respublikose, kad Artimuosiuose Rytuose įsisiautės terorizmas, religinis ekstremizmas, socialinė suirutė.

Tačiau tada jie suklydo prognozuodami, kad iki 2015 metų atsiras Palestinos valstybė, Irakas apsiginkluos branduoliniu ginklu, o Europos Sąjungos šalių integracija bus dar glaudesnė.

Visgi, NIC ataskaitos laikomos kokybiška ir rimta ateities prognoze.

Šiemet savo ataskaitą jie išleido likus kelioms savaitėms iki naujojo prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos. Naujajam šalies vadovui žvalgybos pareigūnai prognozuoja rimtus išbandymus.

Prognozuoja JAV dominavimo eros pabaigą

„Vienaip ar kitaip, tačiau besiformuojančiame pasaulio kraštovaizdyje JAV dominavimo era artėja prie pabaigos, – teigiama tyrime. – Keisis ir taisyklėmis bei susitarimais grindžiama tarptautinė tvarka, atsiradusi po Antrojo pasaulinio karo.“

NIC teigia, kad baigiasi ne tik JAV kaip vienintelės supervalstybės laikai. Keičiasi ir pamatas, dėl kurio amerikiečių valstybė įgijo tokią galią: atvira tarptautinė ekonomika, JAV kariniai aljansai Azijoje ir Europoje, liberalios taisyklės žmogaus teisių apsaugos srityje ir liberalios institucijos, tokios kaip Pasaulio prekybos organizacija.

D.Trumpas jau ne kartą išreiškė nepritarimą pagrindiniams pasaulio tvarkos elementams: atvirai ekonomikai, JAV aljansams, demokratijos skatinimui užsienyje. Bet kartu jis nori išsaugoti JAV dominavimą pasaulyje – juk jis nori padaryti Ameriką vėl didžią.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Flynnas

Praėjusį antradienį D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas teigė, kad jo vadovas gali įsipareigoti tarptautinei sistemai labiau, negu manoma.

Jis teigė, kad naujojo prezidento administracija išties ruošiasi peržiūrėti JAV tarptautinius santykius ir įsipareigojimus visame pasaulyje, bet pridūrė, kad „aljansai yra vienas iš svarbiausių įrankių, kuriuos turi JAV“ ir Amerika privalo išlikti supervalstybe.

Tai gali būti labai sudėtinga.

NIC ataskaitoje teigiama, kad pastaruoju metu didžiosios pasaulio jėgos nesugeba susitarti ir veikti kartu, sprendžiant tarptautines problemas, todėl elgiasi agresyviai tam tikrose pasaulio vietose. JAV žvalgybos analitikai spėja, kad per artimiausius metus šių dienų tarptautinė tvarka susiskaldys iki įtakų sferų regionuose.

Kinija, Rusija ir Iranas – regionų centrai

Ataskaitos autoriai aprašo scenarijų, kaip pasaulio tvarka galėtų atrodyti XXI amžiaus trečią dešimtmetį.

Nors tekste D.Trumpo pavardės nėra, bet galima suprasti, kad jis vis dar yra JAV prezidentas. Tuo metu Kinija, Rusija ir Iranas patikės, kad amerikiečiai atsitraukė nuo pasaulio reikalų dėl politinių intrigų šalies viduje ir nepalankių valstybės finansų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Smogas Kinijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Smogas Kinijoje

Pagal šį scenarijų, trečio dešimtmečio viduryje kinai, rusai ir iraniečiai bandys plėsti savo įtaką kaimyninėse šalyse, siekdami tapti regiono ekonomikos, politikos ir saugumo centrais.

Ataskaitos autoriai rašo, kad Kinija gali mėginti spręsti savo aplinkosaugos problemas, į upes ir atmosferą išleisdama teršalus, kurie padarytų žalą kaimyninėms šalims.

Šio scenarijaus kulminacija – penktasis Indijos ir Pakistano karas 2028 metais, kuriame pirmą kartą nuo 1945-ųjų būtų panaudotas branduolinis ginklas.

Ateities konfliktai bus nukreipti į visuomenių žlugdymą

NIC prognozuoja, kad pasaulio ekonomikos augimas sulėtės.

„Artimiausius penkerius metus Indija bus sparčiausiai auganti ekonomika, o Kinijos ekonomikos augimas atvės“, – rašo ataskaitos autoriai. Jie prognozuoja, kad JAV ekonomikos augimas bus kuklus.

Taip pat analitikai rašo, kad terorizmo grėsmė dar labiau išaugs. Nors židinių vietos gali keistis, bet prognozuojama, kad augs smurtinio religinio nacionalizmo pavojus, konfliktai tarp šiitų ir sunitų nesibaigs iki 2035 metų.

Prognozuojama, kad per pastaruosius dešimtmečius didžiausi migrantų srautai ir globalizacijos padariniai kurstys nacionalizmą ir įtampą tarp valstybių. Todėl gali kilti tokio lygio tarptautinių konfliktų, kokių nematėme nuo Šaltojo karo laikų.

„Scanpix“/AP nuotr./Prorusiški separatistai šalia Donecko oro uosto
„Scanpix“/AP nuotr./Prorusiškas separatistas

Ataskaitoje rašoma, kad tokios šalys kaip Rusija ir Kinija – jau pademonstravusios norą įsitraukti į „pilkosios zonos agresiją“, esančią „žemiau tikro karo slenksčio“, bet vis tiek temdančią taiką ir keliančią „apsiskaičiavimo riziką“ – ir toliau elgsis panašiai.

„Mūšio lauke kariaujama bus vis mažiau ir mažiau, ir vis labiau siekiama pakenkti visuomenėms, naudojant kibernetinius ginklus iš išorės ir savižudžius teroristus valstybių viduje, – rašoma NIC ataskaitoje. – Ateities konfliktai bus nukreipti į ypatingos svarbos infrastruktūros objektų griovimą, visuomenės ryšių žlugdymą, pagrindinių valstybės funkcijų sutrikdymą, o ne priešo įveikimą mūšio lauke tradicinėmis karinėmis priemonėmis.

Naujosios kovos bus labiau orientuotos į etninių, religinių ir politinių grupių supriešinimą, visuomenės bendradarbiavimo ir sambūvio sutrikdymą valstybių viduje. Tokios strategijos užima daugiau laiko, bet mažina beatodairiškų konfliktų galimybę.“

Ataskaitoje perspėjama, kad tokioje atmosferoje autoritariški populistai, prisidengdami siekiu įvesti tvarką chaose, gali sukelti pavojų liberaliai demokratijai.

„Žmogus iš prigimties tikisi, kad ateitis bus labai panaši į dabartį, – sako NIC pirmininkas Gregory Trevertonas. – Tai yra saugiausias variantas, bet ateitis viską gali sujaukti.“

TAIP PAT SKAITYKITE: Šiais metais rytinėje Ukrainoje taikos nesitikima: tęsis apsišaudymai ir nedideli susirėmimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius