-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amnesty“ atšaukė „sąžinės kalinio“ statusą A.Navalnui: Kremliaus propaganda priminė jo pasisakymus apie migrantus

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ atšaukė savo sprendimą suteikti įkalintam Rusijos opozicionieriui Aleksejui Navalnui „sąžinės kalinio“ statusą. Teigiama, kad prieš keliolika metų skambėję jo pasisakymai apie migrantus iš Vidurio Azijos ir Šiaurės Kaukazo kursto neapykantą.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia „Meduza“, pirmiausia JAV žurnalistui Aaronui Mate sprendimą patvirtino „Amnesty International“ skyrius Jungtinėje Karalystėje, o tada Rusijos žiniasklaidai – ir šios šalies bei Eurazijos padalinys.

Laiške A.Mate organizacija pareiškė: „Nebegalime laikyti Aleksejaus Navalno sąžinės kaliniu, nes jis praeityje pasisakė už smurtą ir diskriminaciją. Nuo tokių pareiškimų jis nėra atsiribojęs.“

„Amnesty International“ Rusijos ir Eurazijos padalinio atstovas Aleksandras Artemjevas taip pat patvirtino, kad tokia formuluotė – „sąžinės kalinys“ – nuo šiol nebus naudojama.

„Mūsų teisės ir politikos departamentas išnagrinėjo Navalno pasisakymus nuo maždaug 2005 metų bei nustatė, kad jie kursto neapykantą. Tačiau mes ir toliau raginame tučtuojau jį paleisti, nes jis persekiojamas dėl grynai politinių priežasčių“, – „Mediazona“ teigė A.Artemjevas.

Organizacijos atstovas, beje, pats pridūrė, esą žmogaus teisių aktyvistai „susidarė įspūdį, kad prašymai peržiūrėti Navalno pasisakymus buvo koordinuotos jo diskreditavimo kampanijos dalis“.

Dar vienas šaltinis pačioje „Amnesty International“ kalbėjo dar konkrečiau ir užsiminė, kad tokioje kampanijoje dalyvavo „žmonės skirtingose šalyse, susiję su RT“. RT – Kremliaus propagandinė žiniasklaidos priemonė.

Šio šaltinio teigimu, bent dviejuose skunduose buvo cituojamas „Twitter“ pasakojimas, sukurtas RT skiltininkės Katios Kazbek. Autorė, kuri iš tiesų yra Jekaterina Dubovickaja, socialiniame tinkle vadina Navalną „prisiekusiu nacionalistu ir rasistu“.

„Amnesty International“ A.Navalnui „sąžinės kalinio“ statusą suteikė sausio 17-ąją, iškart po to, kai aktyvistas, kurį rugpjūtį mėginta nunuodyti, grįžo iš Vokietijos į Maskvą.

Daugybė nepriklausomų žurnalistų ir apžvalgininkų žinią apie organizacijos sprendimą sutiko piktindamiesi – esą „Amnesty International“ atsitraukimas tik įrodo, kad Rusija sėkmingai naudoja Vakaruose išplitusios atšaukimo kultūros (cancel culture) ginklą prieš pačius Vakarus.

Taip, A.Navalnas praeityje iš tiesų pats vadino save nacionalistu, o migrantus – tarakonais ir musėmis, bet jau kuris laikas taip nebekalba. Be to, vien pažiūros dar nereiškia, kad jis įkalintas ne dėl politinių priežasčių ir kad jis nėra „sąžinės kalinys“.

„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

„Ir štai „Amnesty“ įkliuvo Rusijos šmeižto kampanijoje. Liūdna diena“, – tviteryje rašė žurnalistė Anne Applebaum.

„Kokia gėda „Amnesty“. Tai klasikinis pavyzdys, kaip organizacija nesugeba vykdyti savo pagrindinės misijos. Sveikinimai – patys blogiausi žmonės Kremliuje dabar labai laimingi“, – pridūrė ir analitikas bei žurnalistas Benas Judah.

„Jei š informacija tiksli, ji šokiruoja ir yra gėdinga. Ar Navalnas nebėra „sąžinės kalinys“ todėl, kad jo pažiūros dabar laikomos „kurstančiomis neapykantomis“? Pamiršau, kad tik woke pacifistai gali būti persekiojami“, – piktinosi Rusijos ekspertas Markas Galeotti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius