Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Amnesty International“ ragina Baltarusiją sustabdyti mirties bausmių vykdymą

Teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ antradienį paskelbė pareiškimą, kuriame ragina Baltarusiją sustabdyti visų mirties bausmių vykdymą, o paskui visiškai atsisakyti mirties bausmės.
Aleksandras Lukašenka
Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Baltarusijos valdžia privalo nedelsdama paskelbti moratoriumą dėl mirties nuosprendžių ir mirties bausmių vykdymo, turėdama omenyje visišką mirties bausmės panaikinimą“, – sakoma pranešime.

„Baltarusija yra paskutinė valstybė Europoje ir buvusios Sovietų Sąjungos (erdvėje), kuri vis dar vykdo mirties bausmę“, – pažymi organizacija ir priduria, kad nors oficialių skaičių nėra, jos skaičiavimais, nuo 1991 metų Baltarusijoje mirties bausmė buvo įvykdyta maždaug 400 žmonių.

„Visą mirties bausmės procesą gaubia slaptumas – kaliniai ir jų artimieji nėra informuojami apie mirties bausmės įvykdymo datą, palaikai neatiduodami artimiesiems, jiems nepasakoma, kur yra kapas“, – pabrėžia „Amnesty International“.

Mirties bausmės blogybę didina „ydinga baudžiamojo teisingumo sistema“, esama „patikimų įrodymų, kad prisipažinimams išgauti naudojami kankinimai ir blogas elgesys, kad pasmerkti kaliniai neturi prieigos prie veiksmingų apeliavimo mechanizmų“.

Ši ataskaita paremta informacija, kuri buvo surinkta 20 metų stebint mirties bausmes Baltarusijoje. Ją rengiant dalyvavo ir kitos organizacijos, tokios kaip Baltarusijos Helsinkio komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius