Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anderso Breiviko ekstremistines pažiūras pakurstė dešiniojo sparno populizmas, rašo „Der Spiegel“

Jis aktyviai reiškėsi ekstremistiniuose tinklaraščiuose ir palaikė ryšius su dešiniojo sparno populistais: žudikas iš Norvegijos neatsirado iš niekur; priešingai, jį siejo ideologinė bendrystė su tais, kurių tikslas – apvalyti Europą nuo islamo ir multikultūralizmo. Dabar šie asmenys stengiasi nuo jo atsiriboti, rašo Vokietijos žurnalo „Der Spiegel“ svetainė.
Andersas Behringas Breivikas internete skelbė savo „manifestą“
Andersas Behringas Breivikas. / „Scanpix“ nuotr.

Vos ėmė sklisti žinios apie šiurpias žudynes Norvegijos Utiojos saloje, greitai tapo aišku, kad jų vykdytojas priklauso antiislamistų, radikalių nacionalistų stovyklai: jis ne vienus metus rašė įvairiuose dešiniosios pakraipos tinklaraščiuose ir skleidė savo mintis kitur interneto erdvėje.

Beveik iš karto po žudynių asmenys, atsakingi už daugelį tų svetainių, kuriose yra minėti tinklaraščiai, užėmė gynybinę poziciją. Jie suskubo atsiriboti – žinoma, ne nuo nacionalistinės, antiislamiškos pozicijos, bet nuo metodų, kurie buvo panaudoti.

Jų žinia turėtų būti suprasta taip: Andersas Behringas Breivikas galbūt yra dešiniosios pakraipos ideologijos pasekėjas, tačiau jis klaidingai suprato svarbiausius jos elementus. Jų argumentas – bombos ir masinės žudynės nėra priemonės, kurias dera naudoti, siekiant išvaduoti Vakarų pasaulį nuo musulmonų, multikultūralizmo ir marksistų. Nacionalistai ir krikščionys, pasak vieno dešiniųjų pažiūrų tinklaraštininko, nežudo vaikų – „ypač savo rasės“.

Vokiškas tinklaraštis „Politically Incorrect“, kurio Vokietijos vidaus žvalgybos tarnyba nelaiko ekstremistiniu dešiniuoju dėl jo pastebimos proizraelietiškos ir proamerikietiškos pozicijos, parašė apie išpuolį žinutę su antrašte: „Anderso B. atvejis yra konservatorių katastrofa“. Žinutėje rašoma, kad Norvegijoje surengtos žudynės yra siaubinga katastrofa ir kad aukų artimieji nusipelno „mūsų užuojautos“.

Tačiau dešinieji tai laiko „konservatorių katastrofa“ visų pirma dėl kylančio pavojaus, jog bus kaltinamas ne tik A.B.Breivikas, bet visa radikalioji stovykla. Iš tiesų, visur interneto erdvėje, kur A.B.Breivikas pastaraisias metais palikdavo savo pėdsaką, jo rašliava nedaug kuo skyrėsi nuo daugybės kitų panašių komentarų.

„Tai, apie ką jis rašo, galima perskaityti šiame forume, – pažymima komentare tinklaraštyje „Politically Incorrect“. – Ar A.B.Breivikas sirgo psichologine liga, kuri paūmėjo, mes nežinome.“

Norvegijos tinklaraščio „Dokument.no“, kur A.B.Breivikas reguliariai rašė ir stengėsi įvelti į diskusiją jo redaktorių Hansą Rustadą, autoriai taip pat siekia atsiriboti nuo žudiko.

Tai nelengva užduotis, turint galvoje tamprų ideologinių pozicijų persipynimą. Jos nepalengvina ir faktas, kad A.B.Breivikas dar 2009 metų rugsėjo 8 dieną pranešė apie ketinimą paskelbti 1 500 puslapių veikalą, kurį dabar galima rasti internete. Vėliau apie šiuos planus jis paskelbė dar mažiausiai du kartus.

Be to, A.B.Breivikas nėra vienintelis to dokumento „2083: Europos nepriklausomybės deklaracijos“, kurioje raginama kilti į kryžiaus žygį prieš islamą Europoje, autorius. Šimtus šio dokumento puslapių parašė kiti dešiniųjų pažiūrų tinklaraštininkai, o A.B.Breivikas tiesiog juos nukopijavo ir įdėjo į savo manifestą.

Dešimtys veikalo skyrių pastaraisiais metais buvo skelbti tokiuose tinklaraščiuose kaip „Gates of Vienna“ (GoV) ir „The Brussels Journal“ – dviejuose iš A.B.Breiviko dažniausiai cituojamų šaltinių. Pats A.B.Breivikas nurodo, kad vadovaujasi „Vienos minties mokykla“, turėdamas galvoje GoV.

Tokie tinklaraščiai atveria keistą reginį: juose provakarietiškumas, uolus proamerikietiškumas ir palankumas Izraeliui susipina su neapykanta musulmonams, karingu krikščioniškumu ir atviru priešiškumu viskam, kas liberalu, kairuoliška, multikultūriška ar internacionalu.

Tai „patriotų-nacionalistų“ scena, kur bjaurimasi naciais, bet neslepiamos simpatijos JAV Arbatėlės judėjimui, dešiniojo sparno populistinei Austrijos Laisvės partijai, ultradešiniųjų futbolo sirgalių grupei, kuri žinoma kaip „Casuals“, taip pat antimusulmoniškai Anglijos gynybos lygai (EDL).

Pastaroji ultradešiniųjų stovykla praeityje bendradarbiavo su Žydų gynimo lyga (JDL), kurią Jungtinės Valstijos laiko teroristine organizacija, o neonacių judėjimams tai būtų neįsivaizduojama. JDL netgi yra dalyvavusi EDL organizuotose demonstracijose. Žinoma, toks aljansas atrodo kiek netikėtas, bet jų sąlyčio taškas aiškus: bendras priešas – islamas.

Pagrindinė šios stovyklos atstovų peršama mintis – kad musulmonai, vykdydami „demografinį džihadą“, užvaldo Europą. Jie pateikia statistinius duomenis, istorines nuorodas ir pavojingas prognozes, siekdami intelektualiai skambančio ultradešiniųjų neapykantos užsieniečiams pagrindimo. Atskiros šios stovyklos kuopelės tarpusavyje glaudžiai susijusios, o ji pati sparčiai auga. Pats A.B.Breivikas tvirtina dalyvavęs kuriant Anglijos gynybos lygos skyrių Norvegijoje, pavadintą Norvegijos gynybos lyga.

Abi organizacijos suskubo atsiriboti nuo A.B.Breiviko. „Galime kategoriškai pareikšti, kad tarp A.B.Breiviko ir EDL niekuomet nebuvo jokių oficialių kontaktų“, – pažymima EDL tinklalapyje paskelbtame pareiškime.

Kraštutiniams dešiniesiems nėra nieko svarbiau už respektabilų įsitvirtinimą Europoje. Jie laiko save atsvara – „antidžihadistais“. Jie siekia dėmesio žiniasklaidoje, gatvėse ir parlamentuose. Pats A.B.Breivikas priklausė Norvegijos dešiniojo sparno Pažangos partijai. Dabar šios partijos nariai gali trinti rankas, kad būsimas žudikas iš jos išstojo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius