-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Andreaso Lubitzo gyvenimas: darbas „Burger King“, tėvas bankininkas ir slepiama medicinos istorija

Tyrėjai skelbia, kad Andreasas Lubitzas sąmoningai nukreipė lėktuvą su pusantro šimto žmonių į Alpes. Taip pat atskleista, kad vyras anksčiau kentėjo nuo depresijos ir nuslėpė medicinos pažymą, nurodančią, kad tądien jis turėjo nebedirbti. Tačiau jo gimtojo Montabauro miesto gyventojai smerkia pasaulio žiniasklaidos, skubančią pasmerkti A.Lubitzą, rašo „The Guardian“.
Andreasas Lubitzas
Andreasas Lubitzas / „Scanpix“/AP nuotr.

Nuo „Burger King“ – prie svajonės

Prieš pradėdamas lakūno karjerą A.Lubitzas dirbo „Burger King“ restorane, klientams virė bulvytes. Greitojo maisto restoranas buvo įsikūręs judriame kelyje, maždaug už 3 kilometrų nuo A.Lubitzo gimtojo miesto Montabauro.

Restorano vadybininko Detlefo Aldolfo teigimu, A.Lubitzas buvo patikimas ir niekuo neišsiskiriantis darbuotojas. Per mėnesį jis uždirbdavo 400 eurų, o pusės etato darbą paliko tam, kad prisijungtų prie „Lufthansa“ komandos.

2009 m. A.Lubitzas užsuko į restoraną. Tuo metu „Lufthansa“ jį buvo išsiuntusi į mokymosi kursus – iš pradžių į Bremeną, o vėliau į Finiksą JAV. „Aš jo paklausiau, kaip sekasi. Jis atsakė: „Per daug streso. Pasidarysiu pertrauką“, – prisiminė buvęs jo vadovas. D.Aldolfas pridūrė, kad A.Lubitzas neįvardijo to kaip depresijos, tačiau pačiam „Burger King“ vadybininkui pasirodė, kad jam visko buvo per daug.

Finikse buvo pripažintas netinkamu skraidyti?

Daugiau nei parą Prancūzijos ir Vokietijos tyrėjai bando išsiaiškinti – kodėl 27-erių pilotas specialiai nukreipė lėktuvą į uolas? Penktadienį pasirodė nemalonių atsakymų. Paaiškėjo, kad A.Lubitzas turėjo psichologinių problemų, kurias, panašu, slėpė nuo savo darbdavių ir kolegų.

Diuseldorfo prokurorų teigimu, A.Lubitzo namuose buvo rasti dokumentai, kuriais remiantis galima teigti, kad jis buvo gydomas nuo ligos, kurios tyrėjai neįvardija. Buvo rasta ir suplėšyta medicinos pažyma. Ji buvo išrašyta tą dieną, kai lėktuvas sudužo. Pareigūnai neįvardino, kokia tai liga – fizinė ar psichikos. Jie tik pridūrė, kad nebuvo rasta jokio atsisveikinimo raštelio.

„Scanpix“/AP nuotr./Andreasas Lubitzas
„Scanpix“/AP nuotr./Andreasas Lubitzas

Vokietijos žiniasklaida, remdamasi šaltiniais policijoje, skelbia, kad A.Lubitzas kelis kartus darė pertraukas piloto mokymuose. „Lufthansa“ pilotavimo mokykla Finikse jį buvo įvardijusi kaip netinkamą pilotuoti. Jam pusantrų metų buvo suteiktas psichiatrinis gydymas. 2009 m. A.Lubitzui buvo diagnozuotas sunkus depresijos epizodas, skelbia „Bild“.

Tuo metu, atrodo, A.Lubitzui buvo teikiama reguliari medicinos pagalba. Jo piloto licencijoje buvo įrašytas kodas SIC – reiškiantis, kad jam turi būti taikomas specifinis reguliarus sveikatos patikrinimas. Neaišku, ar tai buvo susiję su anksčiau minėtu depresijos epizodu, ar su kitais nusiskundimais. Psichinės sveikatos specialistai ragina atsargiai vertinti bet kokią informaciją, kol nėra aiškūs faktai. 

„Lufthansa“ vadovas Carstenas Spohras šią savaitę kelis kartus pakartojo, kad A.Lubitzas buvo 100 proc. tinkamas pilotuoti lėktuvą. Tačiau gali būti, kad jo darbdaviai nežinojo apie galimas ligas.

Šokiruotas miestelis prašo neskubėti teisti

Tačiau buvę A.Lubitzo kaimynai smerkia skubančius jį nuteisti. Jie tvirtina, kad per anksti kaltinti A.Lubitzą ar įsivaizduoti žinant, kas tikrai nutiko virš Alpių, ir kad tai tikrai susiję su jo medicinos istorija.

„Aš šokiruotas. Tačiau dar neįrodyta, kad jis užmušė 149 žmones, – sakė Johannesas Rossbachas. – Nerasta kitos juodosios dėžės. Netikėsiu tuo iki tol, kol viskas nebus tinkamai ištirta.“ Patį A.Lubitzą jis apibūdino kaip draugišką ir mandagų.

A.Rossbachas gyvena už dviejų namų nuo A.Lubitzo namo. Lakūnas gyvendavo ir čia su tėvais, ir savo bute Diuseldorfe.  Namas Montabaure – tvarkos pavyzdys. Dviaukštis, su jaukiu balkonu, sodas – kruopščiai prižiūrėtas ir išpuoselėtas. A.Lubitzo tėvas – bankininkas. Motina – vargonininkė, grojanti vietos evangelikų bažnyčioje. Jis turėjo jaunesnį brolį. 

Paauglystėje A.Lubitzas įstojo į vietos „LSC Westerweld“ klubą, kuriame ir išmoko skraidyti. Paskutinį kartą A.Lubitzas jame apsilankė per praėjusių metų Kalėdas.

Sibila Zaccaron „The Guardian“ žurnalistui pasakojo, kad jis reguliariai lankydavosi jos ledainėje „La Galleria“. Ji pridūrė, kad dažnai A.Lubitzą matydavo su savo mergina. Paskutinį kartą jis ledų užsuko prieš mėnesį su savo motina. „Užsisakė kavos ir savo mėgstamiausių ledų“, – prisiminė moteris.

„Jis buvo labai užjaučiantis vaikinas. Neatrodė depresyvus. Turėjo mielą merginą“, – kalbėjo S.Zaccaron. Jos teigimu, visas miestelis negali atsigauti nuo šoko: „Visi vienas kitą čia pažįsta. Tai maža vieta.“

„Aš esu visiškame šoke, – sakė jis. – Negaliu patikėti. Niekas nebūtų įtaręs, kad jis galėtų padaryti kažką tokio blogo.“

A.Lubitzą draugai apibūdino kaip sporto entuziastą – jis mėgo bėgioti, dalyvaudavo pusmaratoniuose, labai rimtai žiūrėjo į sportą. „Lufthansa“ pusmaratonį Frankfurte jis nubėgo per valandą ir 37 minutes. A.Lubitzas priklausė vietos sveikatingumo klubui.

Jo „Facebook“ puslapis išdavė kelias kitas detales apie pomėgius – be skraidymo jis domėjosi ir elektronine muzika. Daugiausiai jis nuvykdavo pasilinksminti į netoliese esantį didesnį miestą Koblenzą. Ten lankydavosi naktiniame klube, žaisdavo kėgliais, kopinėdavo siena. 

Atrodo, jis nesiskundė ir humoro jausmu – jis mėgo interneto svetainę „Kai vyrai būna vieni“, kurioje vyrai skelbia šmaikščius vaizdelius.

„Burger King“ restorano vadybininkas D.Aldolfas šios savaitės naujienas vadina nesuvokiama tragedija. „Aš esu visiškame šoke, – sakė jis. – Negaliu patikėti. Niekas nebūtų įtaręs, kad jis galėtų padaryti kažką tokio blogo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius