-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Angela Merkel apkaltino Rusiją, kad ši baudžia šalis, kurios siekia glaudesnių ryšių su ES

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį apkaltino Rusiją kišantis į daugelio valstybių, kurios siekia glaudesnių ryšių su Europos Sąjunga (ES), vidaus reikalus.
Angela Merkel, Petro Porošenko ir Vladimiras Putinas
Angela Merkel, Petro Porošenko ir Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Moldova, Gruzija ir Ukraina yra trys šalys mūsų kaimynystėje rytuose, kurios priėmė suverenius sprendimus pasirašyti asociacijos susitarimus su ES“, – sakė A.Merkel interviu vokiečių dienraščiui „Die Welt“.

„Rusija kuria problemas visoms trims šioms šalims“, – sakė ji ir paminėjo užšalusius konfliktus tokiuose separatistiniuose regionuose kaip Padniestrė, Abchazija ir Pietų Osetija, taip pat – Rusijos kišimąsi Rytų Ukrainoje.

Maskva savo nepasitenkinimą proeuropietišku Moldovos kursu, praėjusią savaitę patvirtintu rinkimais, kuriuose negalėjo dalyvauti vienas prorusiškas kandidatas, pademonstravo uždrausdama importuoti iš Moldovos vyną, daržoves ir mėsą.

Nėra priežasties kalbėti apie karą Baltijos valstybėse. Bet kad ir kas būtų, NATO sutarties 5-asis straipsnis, pagal kurį vienos narės užpuolimas laikomas viso Aljanso užpuolimu, galioja

Praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė „strateginės partnerystės“ susitarimą su Gruzijos separatistiniu Abchazijos regionu, taip išprovokuodamas griežtą NATO ir ES kritiką.

A.Merkel taip pat kaltino Maskvą bandant paversti Vakarų Balkanų šalis ekonomiškai ir politiškai priklausomas nuo Rusijos, kad ši ten turėtų didesnę įtaką.

A.Merkel teisino savo sprendimą per NATO viršūnių susitikimą 2008-aisiais neatverti kelio Ukrainos ir Gruzijos narystei šiame kariniame aljanse, bet dar kartą patvirtino NATO įsipareigojimą ginti šalis Rytų Europoje, tokias kaip Lenkija ir Baltijos valstybės, kurios priklauso Aljansui.

„Nėra priežasties kalbėti apie karą Baltijos valstybėse. Bet kad ir kas būtų, NATO sutarties 5-asis straipsnis, pagal kurį vienos narės užpuolimas laikomas viso Aljanso užpuolimu, galioja“, – sakė A.Merkel.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius