Angela Merkel ir Vladimiras Putinas sudarė slaptą paktą dėl Krymo ir Ukrainos?

Vokietija ir Rusija slaptai planuoja, kaip išspręsti Ukrainos krizę, rašo independent.co.uk. Tariamasi, kad situacija Ukrainos pasienyje turėtų būti stabilizuota, Rusija turėtų užtikrinti Ukrainos ekonominės situacijos stabilizavimą, pasirašydama naują dujų tiekimo sutartį, o pasaulio bendruomenė savo ruožtu turėtų pripažinti Krymo nepriklausomybę ir aneksiją.
Vladimiras Putinas ir Angela Merkel
Vladimiras Putinas ir Angela Merkel / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Independent.co.uk šaltinių duomenimis, pirmoji susitarimo sąlyga sako, kad Rusija turėtų nustoti teikti finansinę ir karinę paramą separatistų grupėms Rytų Ukrainoje. Ukrainos prezidentas Petro Porošenka turėtų atsisakyti Ukrainos prisijungimo prie NATO planų. Savo ruožtu Vladimiras Putinas netrukdytų Ukrainai laisvai prekiauti su Europos Sąjunga (ES).

Politologo Tomo Janeliūno teigimu, kalbos apie tokį susitarimą greičiausiai yra tik spekuliacijos, kadangi independent.co.uk nepateikia jokių rimtų šaltinių

Taip pat Rusija Ukrainai turėtų pasiūlyti naują ilgalaikę dujų tiekimo sutartį, nes Ukrainos dujų atsargos senka, iki žiemos jos gali išsekti visai. Tai sukeltų ekonominę ir socialinę Ukrainos krizę.

Susitarime įvardijama ir milijardinė kompensacija, kurią Rusija suteiktų Ukrainai už tai, jog ši neteko pajamų iš Juodosios jūros uosto nuomos Rusijos laivams Krymo ir Sevastopolio teritorijose.

Tiesa, kaip rašo independent.co.uk, šios slaptos derybos buvo sustabdytos dėl Ukrainos teritorijoje numušto Malaizijos oro linijų lėktuvo. Tačiau, anot independent.co.uk šaltinių, jos bus atnaujintos.

Politologo Tomo Janeliūno teigimu, kalbos apie tokį susitarimą greičiausiai yra tik spekuliacijos, nes independent.co.uk nepateikia jokių rimtų šaltinių.

„Kad Rusija gali laikytis panašios pozicijos, aš tikiu, nes ji tikrai norėtų gauti tylų Vakarų pritarimą savo veiksmams, jos interesų pripažinimą dėl taikos. Tačiau man atrodo mažai tikėtina, kad toks susitarimas iš tiesų egzistuoja“, – naujienų portalui Lrt.lt sako politologas.

Anot T. Janeliūno, jei V.Putinas iš tiesų siūlytų tokias sąlygas, o A.Merkel jas svarstytų, toks susitarimas būtų visiškas Vakarų apkvailinimas.

„Rusijai ilguoju laikotarpiu vis tiek sieks destabilizuoti ir susigrąžinti politinę įtaką Kijeve. O tariamos „paliaubos“ su Vakarais ir gauti pripažinimai, kad viskas, ką iki tol darė Rusija, yra „teisėti jos interesai“, tik užtvirtintų neišvengiamą Rusijos sėkmę Ukrainoje“, – pabrėžė T.Janeliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius