Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Angela Merkel: referendumas Graikijoje – šalies sprendimas dėl pasilikimo euro zonoje

Graikijos referendumas dėl euro zonos skolų krizės sprendimo plano – tai balsavimas, ar šalis nori likti euro zonoje, ar ne, įsitikinusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Šią nuomonę politikė išsakė vėlų trečiadienio vakarą, po Kanuose įvykusio susitikimo su Graikijos premjeru Georgu Papandreou.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy
Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy / „Scanpix“ nuotr.

Graikijos vadovą siekta įtikinti kuo greičiau įgyvendinti priemones, turinčias padėti suvaldyti euro zonos skolų krizę, kurių ateitimi Atėnai privertė suabejoti.

Susitikime, skubiai surengtame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo išvakarėse, taip pat dalyvavęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarcozy žurnalistams sakė, kad referendumas Graikijoje galėtų būti surengtas gruodžio 4 arba 5 dieną. Jis taip pat pažymėjo, kad iki kol įvyks referendumas, sustabdomas tarptautinės paskolos, skirtos Graikijai padėti, 8 mlrd. eurų dalies išmokėjimas.

Šį griežtą ES lyderių diskursą paskatino Graikijos akibrokštas. Nors Europos lyderiai ne kartą žadėjo, kad ši šalis nebus išmesta iš euro zonos, Atėnai juos įsiutino nusprendę surengti referendumą, kuris gali turėti įtakos visai 12 metų gyvuojančiai vieningai valiutai.

Baiminamasi, kad, graikų rinkėjams pasisakius prieš euro zonos skolų krizės sprendimo planą, šalies laukia bankrotas.

„Jeigu balsavimo rezultatas bus „ne“, atrodo, kad tai beveik užtikrintai nuves iki Graikijos bankroto ir jos galimo išmetimo. Be to, euro valiutos ateičiai tai užtrauks didžiulį šešėlį“, – sakė prekybos firmos „Alpari“ analitikas Jamesas Hughesas.

Dar 2009 metų pabaigoje Graikija prisipažino, kad jos biudžeto deficitas yra didesnis nei buvo skelbta anksčiau, taip sukeldama krizę, dėl kurios vėliau paskolų prireikė Airijai ir Portugalijai, o euro zonos valstybių vienybė nuo tada kovoja su nuolatiniais iššūkiais.

Po ilgus mėnesius taikyto griežto taupymo plano, kurio buvo įsipareigojęs laikytis mainais už 110 mlrd. eurų pagalbos paketą, pirmadienį G.Papandreou paskelbė, kad rengia referendumą dėl antrosios finansinės pagalbos išmokos, dėl kurios bankai bus priversti nurašyti 50 proc. skolų, o Atėnai gaus naują 100 mlrd. eurų injekciją iš euro zonos valstybių.

Būgštaujant, kad euro zonos krizė gali sukelti naują finansų krizę pasaulyje, Taivano centrinio banko vadovas Perngas Fai-nanas perspėjo, kad Graikijos referendumas bus kaip „bomba finansų rinkose“.

„Nestabilios finansų rinkos gali turėti įtakos realiai ekonomikai“, – sakė jis interviu Taivano BBC radijui. – Mes tikimės, kad Europa atgaus stabilumą. Jeigu Europa bus stabili ir euras toliau egzistuos, tai bus naudinga visai pasaulinei finansų sistemai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius