Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglikonų Bažnyčia nepritarė moterų šventinimui į vyskupus

Anglikonų Bažnyčia antradienį sukėlė sąmyšį nedidele balsų persvara atmesdama moterų šventinimą į vyskupus ir suduodama smūgį pastangoms modernizuoti milijonus tikinčiųjų visame pasaulyje turinčią bendruomenę.
Atsistatydinti planuojantis pasaulio anglikonų dvasinis vadovas Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas
Anglikonų dvasinis vadovas Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas / „Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį ryte vyskupai turėjo surengti neeilinį pasitarimą ir aptarti tokių balsavimo rezultatų pasekmes; o vėliau pareiškimą turi padaryti Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas.

Tai svarbiausias Bažnyčios sprendimas nuo to laiko, kaip prieš 20 metų buvo leista šventinti moteris į kunigus. Tik tiek, kiek būtinai reikia, Bažnyčios narių pasauliečių balsavo prieš pasiūlymą leisti moterims būti vyskupėmis.

Šiuo klausimu tradicionalistai ir liberalai ginčijosi daug metų.

Bažnyčios dvasinis lyderis R.Williamsas sakė, kad rezultatas sukėlė jam „didelį asmeninį liūdesį“, o kiti vyskupai reiškė nuogąstavimus, kad šalies Bažnyčia gali tapti „šalies keblumu“.

Pasiūlymui reikėjo dviejų trečdalių daugumos visuose trejuose 470 narių Generalinio Sinodo rūmuose – vyskupų, dvasininkų ir pasauliečių.

Vyskupai ir dvasininkai aiškiai pritarė pasiūlymui, bet pasauliečių rūmuose jam pritrūko vos šešių balsų.

Už pasiūlymą balsavo 44, o prieš – trys vyskupai; dar du vyskupai susilaikė (patvirtinta 89,8 procento). Dvasininkų rūmuose pasiūlymas gavo 148 balsus „už“ ir 45 balsus „prieš“ (patvirtinta 76,7 procento).

Tačiau Sinodo – Bažnyčios valdančiosios institucijos – nariai pasauliečiai už pasiūlymą atidavė 132 balsus „už“ (64,1 proc.) ir 74 balsus „prieš“.

Balsavimu rezultatai yra dar vienas smūgis liberaliam teologui R.Williamsui, kuris gruodžio mėnesį atsistatydina po 10 metų trukusių kovų už Bažnyčios vienybės išsaugojimą.

„Žinoma, vyliausi ir meldžiau, kad šis ypatingas reikalas būtų kitoje pakopoje prieš man pasitraukiant, ir, žinoma, tai ... didelis asmeninis liūdesys, kad taip nėra“, – sakė pasaulio anglikonų lyderis.

Balsavimas taip pat bus laikomas smūgiu Daramo vyskupo Justino Welby, kuris bus kitas Kenterberio arkivyskupas, autoritetui.

Pirmoji moteris vyskupė platesnėje anglikonų bendruomenėje buvo paskirta 1989 metais Jungtinėse Valstijose

Čelmsfordo vyskupas Stephenas Cottrellas žurnalistams sakė: „Nepaprastai gailiuosi, kad arkivyskupo Rowano ... neparėmė šio Sinodo pasauliečiai, ir jaučiu, kad tai sunkina iššūkį vyskupui Justinui“.

J.Welby sakė, kad per naktį ketina įvertinti susidariusią padėtį.

Pagal teiktus pasiūlymus būtų galima moterims vyskupėms perleisti pareigas pavaduojančiam vyskupui vyrui, jeigu parapija nepripažintų jos autoriteto. Kai kurie moterų 6ventinimo į vyskupus šalininkai „prieš“ balsavo dėl to, kad laiko tokį planą painiu kompromisu.

Vyskupai po balsavimo yra sunerimę.

„Aš nepaprastai nusivylęs, – žurnalistams sakė S.Cottrellas. – Nemanau, kad žmonės pasaulyje, parlamente, net – mūsų bažnyčiose supras. Yra pavojus, kad nacionalinė Bažnyčia dėl to taps truputį nacionaliniu keblumu“.

Pasak jo, ironiška tai, kad visi treji Sinodo rūmai aiškiai parėmė moterų šventinimą į vyskupus, kaip tai jau anksčiau padarė 42 iš 44 Bažnyčios vyskupijų.

Didžiosios Britanijos laikraščiai trečiadienį vieningai kritikuoja sprendimą. „The Times“ vadina balsavimą „baisia nesėkme“, kuri žymi „liūdną ir gėdingą dieną“ Bažnyčiai.

„The Guardian“ komentarų skyrelio „Belief“ redaktorius Andrew Brownas teigia, kad dabar Bažnyčiai iškilo pavojus visiškai žlugti, ir sako: „Manau, jog ką tik mačiau, kai Anglikonų Bažnyčia nusižudo“.

Balsavimas įvyko po septynias valandas trukusių debatų ir aistringų kalbų Bažnyčios rūmuose netoli Vestminsterio abatijos Londono centre.

Anglikonų Bažnyčia planų dėl moterų vyskupių dabar negalės kelti iki 2015 metų, kai turi susirinkti naujas Generalinis Sinodas.

Tačiau „šešių grupė“, kuriai priklauso du arkivyskupai, gali duoti specialų leidimą vėl iškelti šį klausimą per kitą Sinodo susirinkimą liepos mėnesį, nors dar vasarį gali būti surengtas ir neeilinis susirinkimas.

Anglikonų Bažnyčiai visame pasaulyje priklauso 85 mln. tikinčiųjų.

Pirmoji moteris vyskupė platesnėje anglikonų bendruomenėje buvo paskirta 1989 metais Jungtinėse Valstijose, o dabar pasaulyje yra iš viso 37 anglikonų vyskupės – tokiose šalyse kaip Australija, Kanada, Kuba, Naujoji Zelandija ir Svazilandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius