Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Antifašistai, žydai boikotavo ceremoniją Kroatijos Antrojo pasaulinio karo mirties stovykloje

Sekmadienį Kroatija pagerbė žiauriausios Antrojo pasaulinio karo mirties stovyklos aukas, tačiau šią ceremoniją vėl ignoravo etniniai serbai, žydai ir antifašistai, vietos valdžią kaltinantys nacių ideologijos toleravimu.
Ceremonija mirties stovykloje
Ceremonija mirties stovykloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atminimo ceremonijoje Jasenovaco koncentracijos stovykloje, kuri išvaduota prieš 72 metus, dalyvavo konservatoriams atstovaujantis premjeras Andrejus Plenkovičius, keletas ministrų ir užsienio diplomatų.

Per renginį buvo skaitomi laiškai, kuriuos iš „Kroatijos Aušvicu“ vadinamos stovyklos rašė išgyvenusieji, o ceremonijos pabaigoje buvo laikomos kelių religijų mišios ir dedami vainikai.

Stovyklai, esančiai už 100 km į pietryčius nuo sostinės Zagrebo, vadovavo ustašių režimas, persekiojęs ir išžudęs šimtus tūkstančių žydų, etninių serbų ir antifašistų kroatų.

Šeštadienį pastarųjų atstovai, keli tūkstančiai žmonių, tarp jų – stovyklos išgyvenusieji, aukų artimieji ir užsienio diplomatai, dalyvavo atskirai surengtame minėjime.

„Negalime ir nenorime priimti valdžios nenoro pasmerkti ustašių režimo pobūdį ir politiką nereaguoti į jos simbolius“, – teigė antifašistų asociacijos vadovas Franjo Habulinas.

Antifašistus, etninius serbus ir žydus ypač siutina lenta su ustašių šūkiu „Dėl tėvynės pasiryžę“, pernai lapkritį atidengta Jasenovaco stovykloje. Ją pastatė buvusios sukarintos grupuotės nariai, siekdami pagerbti savo kovotojus, po 1990 metų žuvusius kovoje dėl Kroatijos nepriklausomybės.

Kroatijos žydai atskirą atminimo ceremoniją rengs pirmadienį.

A.Plenkovičius, į valdžią atėjęs po spalį surengtų pirmalaikių rinkimų, žadėjo nusigręžti nuo nepakantumo klimato, kurį puoselėjo centro dešinieji, jo pirmtakai.

Tačiau kritikai tvirtina, kad jo administracija padarė nepakankamai ekstremizmui ir nacistinės šalies praeities apraiškoms pažaboti.

Per sekmadienio ceremoniją Jasenovace grupė antifašistų aktyvistų laikė didelį plakatą „Nuimkite ustašių pasveikinimą“.

Jasenovacas buvo didžiausia ir žiauriausia mirties stovykla Kroatijoje, kur daug kalintųjų buvo nužudyti plaktukais, peiliais ir akmenimis.

Dėl bendro nužudytųjų skaičiaus dar ginčijamasi. Jis svyruoja nuo kelių dešimčių tūkstančių iki 700 tūkst., tokie pateikiami serbų skaičiavimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius