Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrąją teismo proceso dėl kraujomaišos dieną liudys ir pats Fritzlis, ir jo dukra (atnaujinta 12.34 val.)

Josefo Fritzlio, kuris 24 metus rūsyje kalino ir žagino dukterį, teismo procesas antradienį tęsiamas tolesne kaltinamojo apklausa ir į vaizdajuostę įrašytu jo aukos liudijimu.
Dukrą kankinęs austras Josefas Fritzlis
Dukrą kankinęs austras Josefas Fritzlis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trys teisėjai, kaltintojai ir atsakovo advokatai į teismo rūmus Sankt Peltene Austrijos šiaurės rytuose atvyko kelios minutės prieš 9 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku. Policijos pareigūnai taip pat atlydėjo prisiekusiuosius.

Antradienį, antrąją proceso dieną, teismui turi būti toliau rodomi į vaizdajuostes įrašyti šiurpūs J.Fritzlio 42 metų dukters Elisabeth parodymai apie tai, kaip tėvas beveik ketvirtį amžiaus kalino ją rūsyje ir kada panorėjęs žagino. Ji nuo jo pagimdė septynis vaikus, kurių vienas mirė netrukus po gimimo.

Be to, kaltintojai turi apklausti J.Fritzlį apie dukters pareiškimus.

Kitų liudytojų parodymų neplanuojama, nes šeši Elisabeth Fritzl vaikai, jos motina Rosemarie, kuri tvirtina niekada nieko nežinojusi apie vyro nusikaltimus, ir kiti Rosemarie vaikai atsisakė liudyti teisme – tai leidžiama pagal Austrijos įstatymus.73 metų J.Fritzlis pradėtas apklausti pirmadienį, pirmąją teismo proceso dieną. Prieš tai buvo parodytos pirmosios jo dukters Elisabeth liudijimo ištraukos.

Jos parodymai į 11 valandų trukmės vaizdajuostes buvo įrašyti tam, kad jai nereikėtų pasirodyti teisme, ir bus parodyti dalimis, per savaitę truksiantį teismo procesą, kuris vyksta už uždarų durų.

Dukters parodymai į 11 valandų trukmės vaizdajuostes buvo įrašyti tam, kad jai nereikėtų pasirodyti teisme, ir bus parodyti dalimis, per savaitę truksiantį teismo procesą, kuris vyksta už uždarų durų.

Pirmadienį J.Fritzlis padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl žaginimo, kraujomaišos ir izoliavimo, bet paneigė sunkiausius kaltinimus žmogžudyste ir pavergimu.

Savo įžanginėje kalboje kaltintojai sakė, kad J.Fritzlis savo dukra, kuriai dabar – 42 metai, beveik ketvirtį amžiaus naudojosi „kaip žaislu“. Ankštame ir drėgname rūsyje kalinta Elisabeth nuo tėvo pagimdė septynis vaikus.

Tuo tarpu J.Fritzlio advokatas stengėsi pavaizduoti savo klientą ne kaip monstrą ir tvirtino, kad jis tiesiog norėjo antros šeimos, greta tos, kurią turėjo su 69 metų žmona Rosemarie.

Kaltintojai kaltina J.Fritzlį žmogžudyste dėl to, kad jis leido numirti 1996-aisiais gimusiam naujagimiui. Šis 27 puslapių kaltinamajame akte esantis kaltinimas, dėl kurio jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos, yra ginčijamas, nes J.Fritzlis tvirtina, kad vaikas gimė negyvas ir kad jis jo kūnelį sudegino krosnyje.

J.Fritzlis pirmadienį taip pat atmetė kaltinimą pavergimu, kuris Austrijoje buvo pateiktas pirmą kartą, ir neigė, kad pernai grasino nužudyti savo belaisvius. Trys Elisabeth pagimdyti vaikai visą savo gyvenimą praleido užrakinti tame rūsyje su motina, o kiti trys augo viršuje, su J.Fritzliu ir jo žmona.

Šis amžiaus teismo procesas dėl kraujomaišos pritraukė šimtus žurnalistų iš viso pasaulio, kurie atvyko į Sankt Pelteno miestelį, esantį 60 km nuo Amšteteno, kur J.Fritzlis kalino savo dukrą. Tačiau jokios informacijos apie liudijimus nėra, nes siekiant apsaugoti aukų privatumą procesas vyksta už uždarų durų.

Kiekvieną dieną teismo posėdis prasidės 9 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku ir truks iki 16 valandos.

Nuosprendis turi būti paskelbtas penktadienį, bet galėtų būti paskelbtas ir diena anksčiau, jei procesas eisis sparčiai, nurodė teismas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įvedamas kaltinamasis.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įvedamas kaltinamasis.

Sankt Pelteno kalėjimo, kuriame laikomas J.Fritzlis, direktoriaus pavaduotojas Erichas Huberis-Guensthoferis pirmadienį žurnalistams sakė: „Jis nėra išskirtinis žmogus, jei jis čia stovėtų, tikriausiai jo nepastebėtumėt ... Jis labai mandagus“.

Tuo tarpu J.Fritzlio advokatas tvirtino, kad jo klientas rūpinosi savo belaisviais.

„Jei užrakintum savo dukterį vien seksui su ja, neturėtum jokių vaikų, neneštum (jiems) vadovėlių ar Kalėdų eglutės“, – tvirtino advokatas.

Tačiau kaltintoja Christiane Burkheiser pavadino J.Fritzlio nusikaltimus neįsivaizduojamais ir atkreipė dėmesį į tai, kad jis savo dukterį žagino vaikų akivaizdoje.

"(Atsakovas) nepademonstravo jokio apgailestavimo ar jokio supratimo, kad elgėsi blogai, ženklo, – sakė Ch.Burkheiser. – Jis atėjo (į rūsį). Šviesos išjungiamos. Žaginimas. Šviesos įjungiamos".

Rūsyje, kuris palaipsniui buvo išplėstas iki 40 kv. m, nebuvo šildymo, karšto vandens, gryno oro ar saulės šviesos, jis buvo paslėptas už aštuonerių durų, kurių trys buvo su elektroninėmis spynomis. „Nuvykau ten du kartus, ten - baisi atmosfera. Ten drėgna, apipeliję, priplėkę“, – sakė Ch.Burkheiser.

Vėliau šią savaitę į teismą gali būti iškviesti keturi ekspertai, kurių vienas turi padėti nustatyti, ar J.Fritzlis leido vienam naujagimiui numirti, o kitas liudys apie elektronines to rūsio spynas.

Šeši išgyvenę Elisabeth Fritzl vaikai, jos motina Rosemarie, kuri tvirtina niekada nieko nežinojusi apie vyro nusikaltimus. Kiti Rosemarie vaikai atsisakė liudyti teisme – tai leidžiama pagal Austrijos įstatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius