Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie sąmokslą prabilęs Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas reformų skubinti nežadėjo ir nepaprastosios padėties įstatymo neatšaukė

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas po šį mėnesį kilusių protestų ir laisvės reikalavimų trečiadienį sakytoje pirmojoje kalboje kaltino sąmokslininkus dėl neramumų Sirijoje, bet reformų skubinti nežadėjo.
Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas tarp šalies parlamento narių
Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas tarp šalies parlamento narių

Beveik valandą parlamente kalbėjęs prezidentas B.al-Assadas taip ir neatšaukė nepaprastosios padėties ir nepasiūlė jokių konkrečių nuolaidų protestuotojams, nors užsiminė apie interneto socialinių tinklų ir arabų kalba transliuojančių palydovinės televizijos naujienų kanalų įtaką įvykiams šalyje.

Sekmadienį prezidento patarėja Buthaina Shaaban sakė AFP, kad šalies vyriausybė nusprendė atšaukti nepaprastąją padėtį, kuri buvo paskelbta 1963 metais.

Nepaisant viešuosius susibūrimus draudžiančio įstatymo, autokratinis B.al-Assado režimas, kurį 2000 metais šis paveldėjo iš tėvo Hafezo al-Assado, jau dvi savaites išgyvena precedento neturinčius neramumus, kuriuos kelia kitų regiono šalių pavyzdžio paskatinti protestuotojai.

„Žinau, kad Sirijos žmonės šios kalbos laukė nuo praėjusios savaitės, tačiau norėjau susidaryti visą vaizdą, vengdamas paskelbti emocingą kreipimąsi, kuris nuramintų žmones, bet nepadarytų jokio realaus poveikio, kai mūsų priešai taikosi į Siriją“, – pabrėžė B.al-Assadas.

Sirijos prezidentas, kuris perspėjo tautiečius, kad šalis išgyvena „vienybės išbandymą“, sakė, jog jo šalies priešai pasinaudojo žmonių poreikiais nesantaikai kurstyti. „Šis sąmokslas savo forma ir laiku skiriasi nuo to, kas dedasi arabų pasaulyje, – sakė jis. – Sirija nėra izoliuota nuo viso regiono, bet mes nesame kitų šalių kopija.“

Kai žmonės reikalauja savo teisių, valstybės pareiga yra patenkinti jų reikalavimus, – žadėjo Basharas al-Assadas.„Mes remiame reformą. Tai mūsų valstybinė pareiga. Tačiau mes nepalaikome nesantaikos“, – kalbėjo Sirijos lyderis.

„Reforma nėra mada, – sakė jis. – Kai žmonės reikalauja savo teisių, valstybės pareiga yra patenkinti jų reikalavimus.“

„Tai, ko mes turėtumėme vengti, yra – pradėti reformas tokiomis aplinkybėmis, iš karto, su šia kilusia banga“, – sakė jis.

Artima Irano sąjungininkė ir Izraeliui priešiška Sirijos vyriausybė patiria visuotinių sukilimų arabų šalyse įkvėptų ir permainų reikalaujančių protestuotojų spaudimą.

Tikėtasi, kad B.al-Assadas plačiau paskelbs apie reformas, apie kurias buvo užsiminta praėjusią savaitę po dvi savaites trunkančių protestų. Protestuotojai reikalauja pasikeitimų ir didesnių laisvių užtikrinimo šalyje, kuriai nuo 1963 metų vadovauja partija „Baath“.

Sekmadienį B.Shaaban interviu AFP sakė, kad sprendimas dėl nepaprastosios padėties atšaukimo jau priimtas, tik negalėjo nurodyti „terminų“, kada jis įsigalios. Trečiadienį B.al Assadas pakartojo jos pareiškimą.

„Ketvirtadienį paskelbtos priemonės nebuvo sugalvotos staiga, – sakė jis.– Nepaprastosios padėties ir politinių partijų įstatymai nagrinėjami jau metus.“

Daugiausia žmonių nukentėjo per neramumus Daroje, kur, aktyvistų duomenims, praėjusį trečiadienį per susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo mažiausiai 100 žmonių.„Yra dar daugiau neskelbiamų reformų, tačiau paskelbti jų terminus yra logistikos reikalas. Jeigu pranešame apie tai tokiomis aplinkybėmis, labai sunku nurodyti termino pabaigą“, – nurodė prezidentas.

Sirijos nepaprastosios padėties įstatymu, įsigaliojusiu 1963-iųjų kovą, kai į valdžią iškilo partija „Baath“, taikomi viešų susirinkimų bei judėjimų suvaržymai ir leidžiama areštuoti „įtariamuosius ar asmenis, keliančius grėsmę saugumui“.

Šiuo įstatymu taip pat leidžiama tardyti bet kokį asmenį ir klausytis asmeninių pokalbių, be to – oficialiai kontroliuoti laikraščių ir kitų žiniasklaidos priemonių turinį prieš jo publikavimą.

Neramumai prasidėjo Damaske kovo 15 dieną, tačiau juos greitai užgniaužė saugumo pajėgos. Netrukus demonstracijos persimetė į pietinį Daros genčių rajoną ir Latakijos uostamiestį šalies šiaurėje.

Daugiausia žmonių nukentėjo per neramumus Daroje, kur, aktyvistų duomenims, praėjusį trečiadienį per susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo mažiausiai 100 žmonių.

Sirijos žmogaus teisių gynėjai kaltina saugumo pajėgas per susidorojimą su protestuotojais nužudžius 130 žmonių. Tuo tarpu tarptautinės organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, žuvo 55 žmonės. Sirijos pareigūnai oficialiai praneša apie dar mažiau – 30 žuvusiųjų.

Sirijos ministras pirmininkas Naji Otri antradienį pateikė atsistatydinimo prašymą ir dabar eina laikinojo premjero pareigas.

Naujasis ministrų kabinetas, apie kurio sudėtį turėtų būti pranešta iki savaitės pabaigos, turės imtis reformų įgyvendinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius