-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 03 27 /10:56

Apieškoję velionio lakūno Andreaso Lubitzo butą pareigūnai liko aklavietėje

Penktadienio rytą pranešta, kad „Germanwings“ lėktuvą sąmoningai sudaužiusio lakūno Andreaso Lubitzo namuose policija rado įkalčių. Vėliau pasirodė pranešimų, kad apieškoję velionio lakūno A.Lubitzo butą pareigūnai liko aklavietėje – esą nebuvo rasta jokio „rūkstančio pistoleto“ ir kad tikėtini A.Lubitzo motyvai lieka neaiškūs.
Krata Andreaso Lubitzo namuose
Krata Andreaso Lubitzo namuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: Vaizdo reportažas iš nelaimės vietos

10.56 val. Vokietijos policija „Germanwings“ piloto namuose nerado jokių tiesioginių įkalčių, kad jis tyčia sudaužė keleivinį lainerį. Policija, atlikusi kratas namuose, kuriuose gyveno pilotas, kaip įtariama, tyčia nukreipęs oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvą sudužti Prancūzijos Alpėse, penktadienį nurodė paėmusi kai kurių daiktų, bet tarp jų nėra jokių neginčijamų įkalčių.

Pareigūnai, apieškoję velionio lakūno Andreaso Lubitzo butą vakariniame Diuseldorfo mieste, sakė paėmę „įvairių daiktų ir dokumentų“, naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas Marcelis Fiebigas.

„Pažiūrėsim, ar tai paaiškins, kas nutiko – viskas yra tiriama“, – sakė jis, bet pridūrė, kad nebuvo rasta jokio „rūkstančio pistoleto“ ir kad tikėtini A.Lubitzo motyvai lieka neaiškūs.

Diuseldorfo prokuratūra pradėjo tyrimą, lygiagretų vykdomam Prancūzijos pareigūnų, nes daugelis iš 150 tos katastrofos aukų buvo to Vokietijos regiono gyventojai.

A.Lubitzas, kuriam, pasak vietos pareigūnų, buvo 27 metai, daugiausia laiko praleisdavo savo tėvų namuose vakariniame Montabauro miestelyje. Tą namą ramiame gyvenamajame rajone ketvirtadienį taip pat saugojo policija, o aplink būriavosi televizijos žurnalistai.

Kaip pranešė vienas AFP žurnalistas, pirštines dėvintys pareigūnai nešė iš namo lagaminus, krepšius ir dėžes.

Diuseldorfo prokuroras savo pranešime nurodė, kad kratos šiame mieste ir kitose vietose buvo atliktos siekiant „surasti ir apsaugoti asmeninius dokumentus“, kurie galėtų padėti išaiškinti tą incidentą.

Pranešė radę reikšmingą įkaltį

Vokietijos policija pranešė, kad iškrėtusi A.Lubitzo namus jie „surado kai ką reikšminga“. Pareigūnų teigimu, antrojo piloto namuose jie rado tai, kas galėtų būti traktuojama kaip įkalčiai, aiškinantis katastrofos aplinkybes. Pareigūnai patvirtino, kad jie per kratas iš antrojo piloto namų paėmė jam priklausiusių daiktų ištirti, tačiau kokio nors atsisveikinimo laiško, kuris galėtų paaiškinti savižudybės versiją, nerado, skelbia portalas stuff.co.nz. Pareigūnai išėjo iš A.Lubitzo namų nešini dėžėmis ir jo asmeniniu kompiuteriu.

Galiu pasakyti, kad tai labai reikšmingas įkaltis tam, kas nutiko. Tikimės, kad tai padės paaiškinti katastrofos priežastis, – sakė pareigūnas Markusas Niesczery iš Diuseldorfo.

Vokietijos pareigūnai pranešė, kad iš piloto tėvų namų paėmė kompiuterio kietąjį diską.

„Kai ką radome, kai ką paėmėme ištirti. Šiuo metu negalime pasakyti, kas tai, tačiau galiu pasakyti, kad tai labai reikšmingas įkaltis tam, kas nutiko. Tikimės, kad tai padės paaiškinti katastrofos priežastis“, – sakė pareigūnas Markusas Niesczery iš Diuseldorfo.

Ketvirtadienį patvirtinta versija, kad A.Lubitzas sąmoningai nukreipė lėktuvą žemyn prieš jam sudūžtant Alpėse.

Krėtė jo namus

Vokietijos prokuroras ketvirtadienį pranešė, kad policija Diuseldorfe ir kitose vietovėse krato namų valdas, ieško dokumentų ir įkalčių, kai Prancūzijos tyrėjai nurodė, jog bendrovės „Germanwings“ antrasis pilotas A.Lubitzas tyčia sudaužė lėktuvą Alpėse.

„Germanwings“ lainerio kapitonas mėgino išlaužti kabinos duris kirviu

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lainerio, antradienį sudužusio Prancūzijos Alpėse, kapitonas mėgino kirviu išlaužti pilotų kabinos duris, kurių užraktą užblokavo viduje likęs vienas antrasis pilotas, nukreipęs lėktuvą žemyn, penktadienį pranešė dienraštis „Bild“, cituodamas saugumo šaltinius.

Kapitonas pasinaudojo kirviu, mėgindamas atidaryti šarvuotas pilotų kabinos duris.

Antrasis pilotas Andreas Lubitzas veikiausiai sąmoningai nukreipė lainerį rėžtis į kalno šlaitą atokioje Alpių vietovėje, kai užsirakino kabinoje ir neleido į ją sugrįžti trumpam išėjusiam kapitonui, sakė Prancūzijos pareigūnai. Per tą katastrofą žuvo visi 150 lėktuve buvusių keleivių ir įgulos narių.

Garso įrašas iš pilotų kabinos rodo, kad kapitonas kelis kartus pasibeldė į duris ir mėgino sugrįžti į kabiną, kai lėktuvas pradėjo lemtingą nusileidimą, aiškino Prancūzijos prokurorai. Tačiau „Bild“ taip pat pranešė, kad kapitonas pasinaudojo kirviu, mėgindamas atidaryti šarvuotas pilotų kabinos duris.

Šis faktas kol kas nebuvo patvirtintas, bet vienas „Germanwings“ atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad kirvis tikrai buvo tarp lėktuve laikomų įrankių.

Toks įrankis yra lainerio „A320“ saugumo įrangos dalis, atstovas sakė „Bild“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius