Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 31 /2021 09 01

Apleidus Afganistaną – J.Bideno kalba: evakuaciją laiko ypač sėkminga

Pasibaigus 20 metų trukusiam karui Afganistane, JAV prezidentas Joe Bidenas kreipėsi į amerikiečius ir pasaulį. „Karas Afganistane baigėsi“, – sakė jis. Nepaisant Baltųjų rūmų link skriejančių kritikos strėlių, savo kalboje J.Bidenas evakuaciją iš Afganistano pavadino išskirtinai sėkminga operacija.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Praėjusią naktį Jungtinės Valstijos užbaigė 20 metų trukusį karą Afganistane. Tai ilgiausias karas Amerikos istorijoje“, – kreipėsi jis ir pridūrė, kad kartu baigta ir didžiausia istorijoje evakuacija, kurios metu oro pajėgų dėka iš Afganistano išgabenta daugiau kaip 120 tūkst. žmonių.

„Šios misijos sėkmę lėmė neįtikėtini Jungtinių Valstijų kariškių, mūsų diplomatų ir žvalgybos specialistų įgūdžiai, pasiaukojimas ir drąsa“, – kalbėjo jis.

„Nė viena šalis per visą istoriją niekada nėra padariusi nieko panašaus; tik JAV turėjo pajėgumų, noro ir sugebėjimų“, – sakė jis.

J.Bidenas sakė nesutinkantis su kritika, esą JAV karius iš Afganistano reikėjo evakuoti anksčiau ir teigė prisiimantis atsakomybę už savo sprendimą.

„Mes nebeturėjome aiškaus tikslo neterminuotoje misijoje Afganistane“, – sakė jis praėjus dienai po galutinio pasitraukimo, kurį Talibai šventė kaip didelę savo pergalę.

„Tai – teisingas sprendimas. Išmintingas sprendimas. Ir geriausias sprendimas Amerikai“, – kalbėjo prezidentas, kreipdamasis į tautą Vašingtone.

Karių išvedimas baigėsi prieš pat rugpjūčio 31-osios terminą, kurį prezidentas nustatė užbaigti ilgiausiam Amerikos karui, iš viso pareikalavusiam daugiau nei 2 400 JAV karių gyvybių. Tas karas ir prasidėjo, ir baigėsi islamistų judėjimui esant Afganistano valdžioje.

Kalbėdamas jis taip pat pabrėžė, kad Afganistane vis dar likusiems amerikiečiams jokie evakuacijos terminai negalioja: „Esame pasiryžę juos išvežti, jeigu jie to norės.“

Anot jo, tarp likusių į Talibano rankas patekusioje šalyje – daugiausiai dvigubas pilietybes turintys žmonės, kurių šaknys – Afganistane.

Argumentuodamas sprendimą išvesti karius prezidentas sakė galvojantis, kad karių diskolavimas Afganistane nebebuvo susijęs su amerikiečių saugesniu gyvenimu.

„Pagrindinė prezidento pareiga, mano nuomone, yra ginti ir saugoti Ameriką. Ne nuo 2001 metų grėsmių, bet nuo 2021 metų ir rytojaus grėsmių“, – sakė jis.

J.Bidenas į tautą kreipėsi Jungtinėms Tautoms perspėjus apie artėjančią „humanitarinę katastrofą“ Afganistane, pabrėždamos bauginančius iššūkius, su kuriais susidurs Talibanas, iš sukilėlių grupės virstantis valdančiąja galia.

Pasak J.Bideno, Amerikai vienintelis pasirinkimas Afganistane buvo jį „palikti arba eskaluoti“ padėtį.

Talibanas taip pat įvertino evakuaciją kaip sėkmingą: žyminčią stebinantį jų sugrįžimą bei pasaulinės supervalstybės pralaimėjimą.

Išskridus paskutiniam JAV lėktuvui, talibai ankstų antradienį džiūgaudami šaudė į dangų Kabule. Vėliau jie pražygiavo didžiuliu sostinės oro uostu.

„Sveikinimai Afganistanui... ši pergalė priklauso mums visiems“, – Kabulo oro uoste nuo kilimo ir tūpimo tako kalbėjo Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas.

Amerikos pralaimėjimas yra „svarbi pamoka kitiems įsiveržėliams ir mūsų ateities kartai, – pabrėžė Z.Mujahidas. – Iš to vertėtų pasimokyti ir pasauliui.“

Tuo metu Kandahare, griežtosios linijos islamistų judėjimo dvasinėje gimtinėje ir antrame pagal dydį šalies mieste, tūkstančiai švenčiančių jo rėmėjų išėjo į gatves.

„Sunkiausias metas“

Dabar visi žvilgsniai nukryps į tai, kaip pirmąsias kelias dienas Talibanas elgsis turėdamas visą valdžią Afganistane; daug dėmesio bus skiriama ir tam, ar talibai leis kitiems užsieniečiams ir afganams palikti šalį.

JAV teigė, kad šalyje liko „iki 200“ jos piliečių, o Jungtinė Karalystė irgi sakė, kad Afganistane likusių jos piliečių skaičius panašus.

Tūkstančiai afganų, kurie per pastaruosius du dešimtmečius dirbo su JAV remiama vyriausybe ir bijo talibų keršto, taip pat nori palikti šalį.

Tebesitęsia derybos, kas dabar vadovaus Kabulo oro uosto operacijoms. Vokietijos kanclerė Angela Merkel savo ruožtu perspėjo, kad šis oro uostas yra „egzistencinės svarbos“ pagalbos teikimui.

Daugelis Afganistano žmonių baiminasi, kad grįš 1996–2001 metais gyvavęs brutalus Talibano valdymas, liūdnai pagarsėjęs dėl elgesio su merginomis ir moterimis bei žiaurios teisingumo sistemos.

Talibai ne kartą žadėjo tolerantiškesnį valdymą, lyginant su ankstesniu, ir Z.Mujahidas neatsisakė šių pažadų.

„Norime gerų santykių su JAV ir pasauliu. Sveikiname gerus diplomatinius santykius su jais visais“, – sakė jis.

Z.Mujahidas taip pat tvirtino, kad Talibano saugumo pajėgos bus „švelnios ir malonios“.

Tačiau JT vadovas Antonio Guterresas griežtai įvertino iššūkius, su kuriais talibai susiduria kurdami naują režimą.

Jis išreiškė „didelį susirūpinimą dėl gilėjančios humanitarinės ir ekonominės krizės šalyje“ ir pridūrė, kad pagrindinių paslaugų teikimui gresia „visiškai žlugti“.

A.Guterresas prašė tarptautinės bendruomenės finansinės paramos karo nusiaubtai šaliai, kuri yra priklausoma nuo užsienio pagalbos.

„Raginu visas valstybes nares nepagailėti lėšų Afganistano žmonėms sunkiausiu jiems metu“, – sakoma JT generalinio sekretoriaus pareiškime.

Perspėjimas IS

Kelių šalių pareigūnai jau pradėjo susitikimus su Talibano vadovybe, vėliausia iš jų – Indija.

Kataro užsienio reikalų ministras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani paragino Talibaną kovoti su terorizmu po JAV pasitraukimo ir paragino sukurti įtraukią vyriausybę.

Kai kurie afganistaniečiai taip pat kreipėsi į islamistų judėjimą prašydami tesėti pažadą dėl švelnesnio valdymo.

Fawzia Koofi, teisių gynėja ir buvusi nušalintos vyriausybės derybininkė, du kartus išgyvenusi pasikėsinimus nužudyti, per „Twitter“ paragino Talibaną įtraukti visus afganus, jam stojant prie valdžios vairo.

„Talibane, išgirsk mus: mes turime atstatyti [šalį] kartu! – rašė ji. – Ši žemė priklauso mums visiems.“

Kiti aktyvistai nebuvo tokie kupini vilčių.

„Jei leisiu savo mintims pasilikti prie to, ką praradome, aš neteksiu proto“, – socialiniame tinkle „Twitter“ sakė Muska Dastageer, dėsčiusi Afganistano Amerikos universitete.

JAV vadovaujama evakuacijos operacija prasidėjo iškart po to, kai rugpjūčio 15 dieną Talibanas užėmė Afganistano sostinę baigiantis 20 metų šalyje buvusių užsienio pajėgų pasitraukimui ir stulbinamai žlugus afganistaniečių kariuomenei.

Prieš išvykstant amerikiečiams, sulaukta grasinimų iš grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) regioninės atšakos, Talibano varžovės, siekusios užpulti JAV pajėgas oro uoste.

Praėjusios savaitės pabaigoje IS mirtininkui sprogdintojui užpuolus oro uosto perimetrą, kur būriavosi afganai, desperatiškai tikėdamiesi patekti į evakuacijos skrydžius, žuvo daugiau kaip 100 žmonių, įskaitant 13 JAV karių.

Antradienį J.Bidenas antradienį pareiškė, kad JAV tęs kovą su terorizmu Afganistane ir kitose šalyse bei perspėjo IS: „Su jumis dar nebaigėme.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius