-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsaugos ekspertas: žurnalistą O.Kašiną sumušė profesionalai

Laikraščio "Kommersant" žurnalistui Olegui Kašinui nebuvo jokios galimybės atsilaikyti prieš užpuolikus, pareiškė asmens apsaugos ekspertas Andrejus Lediaginas.
Protestuotojas dėl O.Kašino užpuolikų suradimo
Reikalaujama surasti O.Kašino užpuolikus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Turėdamas 15 metų patirtį saugodamas stambius verslininkus, galiu pasakyti, kad net turėdamas ginklą nukentėjęs žurnalistas nebūtų išsigelbėjęs per tokį užpuolimą“, – aiškino jis antradienį agentūrai „Interfax“.

Išnagrinėjęs vaizdo įrašą, jis pasakė, jog užpuolikai buvo profesionalai.

Profesionaliai paslėpta armatūra

„Pirmas smūgis į žandikaulio sritį iš karto sutrikdė O.Kašino orientaciją. Tada nusikaltėliai ėmė mušti jį panaudodami armatūrą; pažymėtina, kad vienas jų fiksavo auką, o kitas labai stipriai daužė. Net jeigu būtų turėjęs trauminį pistoletą ar elektros šoko įtaisą, jis nebūtų spėjęs juo pasinaudoti“, – pasakojo A.Lediaginas.

Pasak jo, nusikaltėlių profesionalumą rodo ir gėlių puokštė, kurioje buvo paslėpta armatūra.

„Psichologiniu požiūriu, žmogus su gėlėmis rankose susilaukia didesnio pasitikėjimo, dėl to silpnėja budrumas“, – sakė ekspertas.

Anot jo, tokį užpuolimą atlaikytų tik profesionalus asmens sargybinis, bet juk „kiekvienam žurnalistui jo nepriskirsi“.

Tačiau jis pataria kiekvienam žurnalistui, rašančiam aštriomis temomis, rimtai analizuoti gaunamus grasinimus.Psichologiniu požiūriu, žmogus su gėlėmis rankose susilaukia didesnio pasitikėjimo, dėl to silpnėja budrumas, - sakė ekspertas

„Pavyzdžiui, – pažymėjo A.Lediaginas. – žinoma, kad O.Kašinui buvo ne kartą grasinta; apie tai rašyta ir jo tinklaraštyje. Visiškai akivaizdu, kad tų grasinimų lygis buvo gana rimtas“.

Žurnalistams reikia specialių treniruočių

Be kita ko, apsaugos specialistas pateikė ir kai kurių patarimų žurnalistams, kaip išvengti panašių situacijų.

„O.Kašinui reikėjo panaudoti prevencines saugumo priemones: paprašyti artimųjų, kad pasitiktų prie vartelių ar laiptinės, grįžti namo su draugais, pasistengti grįžti skirtingais maršrutais, pamačius įtartinus žmones prie laiptinės, paprasčiausiai, paskambinti milicijai ir pranešti apie įtartinus piliečius“, – aiškino A.Lediaginas.

Atvykę milicininkai būtų patikrinę potencialių užpuolikų dokumentus ir, tikriausiai, nusikaltimui būtų užbėgta už akių, nes teisėsaugininkai žinotų tų žmonių tapatybes.

A.Lediagino nuomone, rašantiems aštriomis temomis žurnalistams reikėtų specialiai treniruotis, kaip daro, pavyzdžiui, karo žurnalistai.

„Kaip rodo praktika, ekologinėmis, politinėmis ir visuomeninėmis politinėmis temomis rašantys žurnalistai rizikuoja ne mažiau už karo žurnalistus. Tačiau jie nežino net asmens apsisaugojimo pradmenų“, – pažymėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius