Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar popiežius atsistatydins?

Šiuolaikinėje visuomenėje priimtina, kad susikompromitavusios institucijos – ar tai būtų valdžios įstaiga, ar nevyriausybinė organizacija, ar privati bendrovė – vadovas atsakomybę už savo pavaldinių veiksmus prisiima atsistatydindamas. BBC domėjosi, ar ši nerašytinė norma galioja ir dvasininkų hierarchijai.
Popiežius Benediktas XVI laimina susirinkusiuosius Šv. Petro aikštėje.
Popiežius Benediktas XVI laimina susirinkusiuosius Šv. Petro aikštėje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbos, kad popiežius Benediktas XVI galėtų atsistatydinti, pasirodė pasaulyje tarsi sniego gniūžtei nusiritus pedofilijos skandalui, kurio kaltininkai – įvairių valstybių Romos katalikų kunigai, tvirkinę mažamečius ir paauglius vaikus.

Teoriškai Benedikto XVI niekas negalėtų sustabdyti nuo popieriaus lapo išsitraukimo iš savo rašomojo stalo stačiaus ir atsistatydinimo laiško Kardinolų kolegijai – aukščiausiam rinkiminiam katalikų bažnyčios organui – parašymo. Tačiau praktikoje, kaip rodo istorija, tokie atvejai itin reti.

Kanonų teisė numato, kad vienintelė tokio atsistatydinimo galiojimo sąlyga – jis turi būti parašytas laisva valia ir tinkamai išpublikuotas. Tačiau nė vienas popiežius šiuolaikiniais laikais nėra to padaręs.

Visgi tarp istorikų egzistuoja nuolatinės spekuliacijos, esą per Antrąjį pasaulinį karą popiežius Pijus XII buvo pasirašęs dokumentą, kuriuo numatė, kad jei jį pagrobtų naciai, jis turėtų būti laikomas atsistatydinusiu ir jo įpėdinis turėtų būti išrinktas. Vatikanas atidėjo visų archyvinių dokumentų, susijusių su popiežiaus Pijaus pontifikatu, todėl nėra šaltinių, galinčių patvirtinti, ar istorikų minimas faktas buvo tikras.

Nesiginčijama dėl dviejų atsistatydinusių popiežių: Gregoriaus XII, vadovavusio katalikų bažnyčiai 1406–1415 metais ir Selestino V, atsistatydinusio 1294 m. Pirmasis atsistatydino norėdamas užbaigti tai, ką jis vadino „Vakarų schizma“. Antrasis atsistatydino praėjus vos penkiems mėnesiams nuo jo išrinkimo katalikų bažnyčios vadovu. Atsistatydinęs porą metų gyvenimo kaip atsiskyrėlis, o vėliau buvo paskelbtas šventuoju.

Taigi, atsižvelgiant į tai, kad atsistatydinusių popiežių istorijoje būta vos keli, galimybė, kad atsistatydins Benediktas XVI – labai nedidelė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius