-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar už kiekvieno stipraus vyro stovi įtakinga moteris?

Kaip ir likęs pasaulis, buvau sužavėta Tuniso „Jazminų revoliucijos“. Deja, kai kurie šios revoliucijos aspektai skamba tarsi deja vu. Atrodo, kad už kiekvienos revoliucijos, kiekvieno nekenčiamo diktatoriaus, slypi fatališka moteris arba ledi Macbeth, atsakinga už režimo problemas, rašo Ganos politikė ir rašytoja Elizabeth Ohene, kurią cituoja BBC.
Nuverstas Tuniso lyderis Zine al-Abidine Ben Ali
Zine al Abidine Ben Ali / „Scanpix“ nuotr.

Tai fenomenas, kurio šaknys siekia 18 amžių ir jame Prancūziją valdžiusią karalienę. Atminty iškyla garsioji jos frazė: „Ar mano žmonės neturi duonos? Tada leiskite jiems valgyti pyragus.“ Arba kas gali pamiršti garsiąją dešimtojo Filipinų prezidento žmoną Imeldą Marcos, sukaupusią kolekciją iš bemaž 3 tūkst. batų? Į istoriją įsirašė ir mokslininke apsimetusi Rumunijos diktatoriaus žmona Elena Ceausescu.

Dabar turime dar ir Leilą Trabelsi – nuverstojo Tuniso diktatoriaus Zine al Abidine Ben Ali žmoną. Kalbama, kad ji pasirūpino, jog Ben Ali šeima iš Tuniso pabėgtų apsirūpinusi 45 mln. eurų vertės auksu, kurį pasiėmė iš Tuniso centrinio banko. Bankas šiuos pranešimus paneigė.

Panašiai kalbėta ir apie Ganos skrydžių leitenantą Jerry Rawlingsą – esą jis nebūtų atleidęs nė vieno ministro, jei ne jo žmonos įtikinėjimai.Leilai piktadarės vaidmuo tinka taip pat puikiai, kaip ir specialiai jai dizainerių kurti drabužiai. Įdomu, kodėl visuomet atrodo, kad už stipraus vyro stovi įtakinga moteris? 

Tikroji radikalė?

Ar pamenate generolą Sani Abachą? Mirusį, bet neapraudotą Nigerijos karinį diktatorių? Klausantis kai kurių apžvalgininkų atrodė, kad šis galingas asmuo pats negalėjo nė sykio paskambinti šalies centrinio banko valdytojui ir paprašyti, kad į jo sąskaitą būtų pervesti milijonai. Teigta, kad S.Abachą turėjo paraginti jo žmona Maryam Abacha.

Panašiai kalbėta ir apie Ganos skrydžių leitenantą Jerry Rawlingsą – esą jis nebūtų atleidęs nė vieno ministro, jei ne jo žmonos įtikinėjimai. Bent jau mums taip buvo teigta. Anot gandų, didžioji dalis ministrų ir pareigūnų buvo taip susirūpinę dėl įtikimo „madam“, kad tai darė nepaisydami to, jog savo veiksmais galėjo nuliūdinti patį prezidentą.

Įtampai Dramblio Kaulo Krante augant, vis išgirstame, esą čia problemų šaltinis yra ne Laurentas Gbagbo, bet jo žmona madam Simone Gbagbo. Mums teigiama, kad tai ji neleidžia vyrui ryžtis kompromisams. Kad ji yra tikroji radikalė, prisiekusi, kad liks stovėti paskutinė, jei prireiks, ir kad būtent ji jokiais būdais neleidžia vyrui pasiduoti spaudimui ir pasitraukti iš posto.

Akivaizdu, kad ji yra tikroji ideologė. Vietos laikraščiuose publikuojamose karikatūrose jos vyras vaizduojamas kaip labai jos bijantis. Tai yra tai, kuo mus bandoma įtikinti.

Gerai paslėpta

Kol Leila praėjusią savaitę neatsidūrė „Už diktatorių stovinčių moterų“ sąrašo pirmoje vietoje, ši vieta priklausė Zimbabvės prezidento Roberto Mugabe žmonai Grace Mugabe. Šis bauginamai dideliu intelektu pasižymėjęs vyras, išgarsėjęs tuo, kad oponentus sugebėdavo užtildyti argumentais, esą taip stipriai buvo po žmonos padu, kad darydavo viską, ko toji paprašydavo.

Ekonomikos žlugimas, 10 mlrd. vertės Zimbabvės dolerio kupiūros išleidimas į rinką, nusavinti ūkiai, tuščios parduotuvių lentynos, stiprios kalbos parlamente – visam tam dirigavo G.Mugabe?

Įdomu, ar vyras gali tapti autokratu, jei šalia jo nėra stiprios moters?

Ben Ali apmąsto savo gyvenimą Saudo Arabijoje, be jokios abejonės, jis tunisiečiams pateiks kokių nors savo veiksmų pateisinimų. Nepanašu, kad jo žmona turės tokią įtaką, kokią turėjo Saudo Arabijoje; čia ji bus gerai paslėpta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius