Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 25 /14:21

Arabų Lyga paskelbė ultimatumą Sirijai – per parą ji turi įsileisti stebėtojus arba teks taikytis su sankcijomis

Arabų Lyga ketvirtadienį pateikė naują ultimatumą Damaskui, nurodžiusi per mažiau nei parą įsileisti tarptautinius stebėtojus arba susitaikyti su sankcijomis, taip pat pirmąkart kreipėsi į Jungtines Tautas (JT), prašydama padėti spręsti šią krizę.
Arabų lygos astovai nusprendė, kad atėjo laikas skelbti sankcijas Sirijai.
Arabų lygos astovai nusprendė, kad atėjo laikas skelbti sankcijas Sirijai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis ultimatumas buvo paskelbtas baigiantis neeiliniam arabų šalių užsienio reikalų ministrų Kaire, po naujo smurto proveržio Sirijoje, kurioje žuvo 32 žmonės, įskaitant 11 saugumo pajėgų narių ir septynis karinius pilotus.

Arabų diplomatijos vadovai, kurie ilgai vengė įtraukti tarptautinę bendruomenę į Sirijos krizę, galiausiai susitarė prašyti JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono „imtis visų priemonių palaikyti Arabų Lygos pastangas išspręsti kritinę padėtį Sirijoje“.

Arabų Lygos vadovas Nabilas al Arabi sakė, kad 22 šalių blokas pakvietė Siriją pasirašyti naują susitarimą Kaire penktadienį 13 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, pagal kurį į šalį būtų įleisti stebėtojai.

Tuo tarpu Arabų Lygos finansų ministrai susitiks šeštadienį balsuoti dėl sankcijų, jeigu Sirija nevykdys reikalavimų. Tarp numatomų sankcijų – visų skrydžių į Siriją sustabdymas, finansinių operacijų su jos centriniu banku ir komercinių santykių su Damasko vyriausybe įšaldymas, išskyrus būtiniausių prekių tiekimą.

Arabų šalių sankcijos sukeltų didelį pavojų Sirijos ekonomikai: į kaimynines arabų valstybes nukreipta pusė jos eksporto, o jų produktai sudaro ketvirtadalį importo.

Taip pat būtų įšaldyti Damasko vyriausybės finansiniai aktyvai užsienyje. Libano užsienio reikalų ministras Adnanas Mansuras anksčiau pareiškė, kad Beirutas nepalaikys jokių potencialių Arabų Lygos sankcijų prieš Siriją.

JAV ir Europos Sąjunga (ES) jau įvedė griežtas ekonomines sankcijas Sirijai, kurioje, kaip rodo JT duomenys, nuo kovo žuvo daugiau nei 3 500 žmonių, režimui triuškinant visuotinį sukilimą.

Arabų šalių sankcijos sukeltų didelį pavojų Sirijos ekonomikai: į kaimynines arabų valstybes nukreipta pusė jos eksporto, o jų produktai sudaro ketvirtadalį importo.

„Jeigu taip nutiktų, būtų labai apmaudu, nes žalą patirtų abi pusės“, – Sirijos ekonomikos ministras Mohammedas Nidalas al Shaaras sakė duodamas išskirtinį interviu naujienų agentūrai AFP.

„Nesitikime, kad visos arabų šalys paskelbs arba dalyvaus sankcijose, – pridūrė jis. – Iš tiesų mes beveik įsitikinę, kad kai kurios arabų šalys nedalyvaus.“

Daug žuvusiųjų

Ketvirtadienį Sirijoje žuvo dar bent 50 žmonių, o Laisvoji Sirijos armija paprašė, kad užsienio šalių aviacija smogtų Damasko pajėgoms, siekiant paspartinti režimo nuvertimą.

11 Sirijos saugumo pajėgų narių ir 15 armijos dezertyrų žuvo per susirėmimus neramumų židiniu tapusioje Homso provincijoje, kurioje taip pat buvo nukauti bent 12 civilių gyventojų, nurodė žmogaus teisių organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“.

„11 karių ir saugumo pajėgų narių žuvo per susirėmimus“ su dezertyrais Hulės mieste, informavo ši Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija.

Ji pridūrė, kad saugumo pajėgos nukovė mažiausiai 12 civilių centrinėje Homso provincijoje, įskaitant tris, žuvusius Homso miesto rajone Bajadoje.

„Syrian Observatory for Human Rights“ taip pat pranešė, kad penki kariai žuvo patekę į pasalą centrinėje Hamos provincijoje.

Tuo tarpu septyni karo lakūnai žuvo ketvirtadienį per kovotojų išpuolį prieš juos vežusį autobusą šalies centrinėje dalyje, opozicijos šaltiniai informavo AFP.

Ši „ginkluotų beduinų“ ataka įvyko netoli Palmyros miesto, sakė vienas opozicijos narys, esantis Homso mieste.

Už ją atsakomybę prisiėmė sukilėlių Laisvoji Sirijos armija (LSA), kurios pranešime skelbiama: „Brigada įvykdė ataką prieš pilotus vežusį autobusą kelyje tarp Palmyros ir Homso, nukaudami septynis karininkus ir vairuotoją.“

LSA vadas Riyadhas al Asaadas anksčiau ketvirtadienį paragino užsienio oro pajėgas atakuoti „strateginius taikinius“ Sirijoje, siekiant paspartinti režimo žlugimą.

„Mes nepasisakome už užsienio karių įvedimą, kaip buvo Irake, bet norime, kad tarptautinė bendruomenė suteiktų mums logistinę pagalbą“, – pulkininkas R.al Asaadas, kuris yra kitapus sienos Turkijoje, sakė AFP.

„Taip pat norime tarptautinės apsaugos, kad būtų nustatyta neskraidymo zona, buferinė zona bei būtų smogta tam tikriems  strateginiams taikiniams, kurie yra gyvybiškai svarbūs režimui“, – pridūrė jis, duodamas interviu telefonu.

Tuo tarpu pagrindinės Sirijos opozicijos organizacijos tremtyje lyderis po derybų su Paryžiumi trečiadienį sakė, kad jo organizacija nenori, jog sukilėliai rengtų ginkluotas atakas prieš prezidento Basharo al Assado pajėgas.

Baiminamasi dėl pilietinio karo grėsmės

Baiminantis, kad nuo kovo vidurio Siriją apėmę protestai prieš režimą gali peraugti į pilietinį karą, Sirijos nacionalinės tarybos (SNT) vadovas Burhanas Ghaliunas sakė, jog LSA turėtų vengti tiesioginės konfrontacijos su režimo kariais.

BRICS valstybės pareikalavo atmesti išorės kišimąsi į Sirijos vidaus reikalus ir paragino sureguliuoti situaciją dėl Irano branduolinės programos tik politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis.

„Norėtume, kad ši armija vykdytų gynybiniu veiksmus, saugodama tuos, kurie paliko (režimo) armiją, taip pat taikias demonstracijas, bet nesiimtų puolamųjų veiksmų prieš armiją“, – pabrėžė jis.

Tačiau R.al Asaadas sakė, kad riboto masto užsienio intervencija „leistų mums triumfuoti per palyginti trumpą laiką“, taip pat nurodė, kad tokios atakos pagrindiniu taikiniu turėtų tapti raketų baterijos pajūryje.

LSA šiuo metu turi apie 20 tūkst. narių, kurių kasdien gausėja, teigė pulkininkas.

BRICS valstybės paragino nesikišti į Sirijos reikalus ir nespausti sankcijomis Irano

BRICS valstybės – Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika – pareikalavo atmesti išorės kišimąsi į Sirijos vidaus reikalus ir paragino sureguliuoti situaciją dėl Irano branduolinės programos tik politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis.

BRICS valstybių užsienio reikalų ministrų pavaduotojai pabrėžė, kad vienintelis priimtinas vidaus krizės Sirijoje  sprendimo variantas – skubiai pradėti taikias derybas, dalyvaujant visoms šalims, kaip tai sakoma Arabų Lygos iniciatyvoje, atsižvelgiant į teisėtus visų sirų siekius. Bet kuris kišimasis iš išorės į Sirijos reikalus, neatitinkantis Jungtinių Tautų Įstatų, turi būti atmestas", – sakoma dokumente, paskelbtame Rusijos URM tinklalapyje.

Atnaujinta 14.20 val. Arabų Lygos paskelbtas ultimatumas Sirijai, penktadienį nesulaukė jokio Damasko atsako, nurodė vienas Lygos šaltinis.

„Iki šiol negauta jokio atsakymo iš Sirijos vyriausybės", – šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kai baigėsi nustatytas galutinis terminas – 13 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius