Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arabų Lyga susitarė dėl sankcijų Sirijai

Arabų Lygos užsienio reikalų ministrai per sekmadienį Kaire vykusį susitikimą susitarė dėl sankcijų paketo Damaskui, kuris turėtų priversti Basharą al Assadą nutraukti kruviną susidorojimą su režimo oponentais.
Sirijos piliečiai siekia išsivaduoti iš represyvaus, šalį valdančio B.al-Assado režimo
Sirijos piliečiai siekia išsivaduoti iš represyvaus, šalį valdančio B.al-Assado režimo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kataro premjeras šeichas Hamadas bin Jassimas al Thani spaudos konferencijoje sakė, kad dėl priemonių buvo susitarta, bet Irakas susilaikė ir nurodė netaikysiąs priemonių, o Libanas nuo jų „atsiribojo“.

Tarp numatytų sankcijų – draudimas bet kokioms sutartims su Sirijos centriniu banku, projektų Sirijoje finansavimo sustabdymas. Kai kuriems Sirijos valdininkams draudžiama įvažiuoti į arabų šalis, bus įšaldytos kai kurių Sirijos politikų sąskaitos arabų šalyse.

Tarptautinė bendrija pastaruoju metu vis labiau spaudžia Siriją nutraukti kruvinas sukilimo prieš prezidentą slopinimo priemones, kurios, kaip nurodo Jungtinės Tautos (JT), nuo kovo mėnesio jau pareikalavo daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių gyvybių. Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Valstijos keliais etapais jau įvedė sankcijas B.al Assadui ir jo režimui, tarp jų – draudimą importuoti Sirijos naftą.

22 valstybes vienijančios Arabų Lyga nutarimas dėl sankcijas Sirijai bus didelissmūgis režimui, laikančiam save svarbiu arabų nacionalizmo centru.

Sirijos valstybinis laikraštis „al Thawra“ sekmadienį rašė, kad tokios priemonės „neturi precedento ir prieštarauja arabų bendradarbiavimo taisyklėms“.

Nuo pat sukilimo pradžios režimas dėl kraujo liejimo kaltina ginkluotas gaujas, esą vykdančias užsienio sąmokslą.

Neaišku, ar arabų sankcijos privers Sirijos režimą nutraukti smurtą, kuris savaitė po savaitės pareikalauja dešimčių gyvybių. Daug kas nuogąstauja, kad šis smurtas stumia šalį pilietinio karo link.

Iki pastarojo meto daugiausia žmonių žūdavo dėl saugumo pajėgų šaudymo į iš esmės taikius protestus.

Tačiau dabar daugėja pranešimų apie armijos dezertyrus ir ginkluotus civilius asmenis, kurie kovoja su B.al Assado pajėgomis.

Kai kas mano, kad toks įvykių eigos posūkis yra naudingas tik režimui, nes suteikia vyriausybinėms pajėgoms pretekstą slopinti sukilimą triuškinama jėga.

Sekmadienį aktyvistai pranešė apie įnirtingus susirėmimus Homso mieste centriniame Sirijos regione, kuriuose susirėmė kariai ir armijos dezertyrai.

Daugelė atakų prieš Sirijos saugumo pajėgas, kaip manoma, įvykdo armijos dezertyrų grupė "Laisvosios Sirijos armija".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius