Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Arctic Sea“ užgrobimo užsakovas buvo Estijos verslininkas, operacija buvo planuojama dėl išpirkos

Teisiamasis byloje dėl sausakrūvio „Arctic Sea“ užgrobimo Dmitrijus Savinas pareiškė, kad nusikaltimas buvo planuojamas, siekiant gauti išpirką, o operacijos užsakovas buvo Estijos verslininkas.
„Arctic Sea“
„Arctic Sea“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Verslas

„Aš nežinau, kuo tai patvirtinti, bet užsakovas buvo verslininkas Erikas Neilis Krossas (Neilis Krosas), gyvenantis Estijoje, buvęs valstybės tarnautojas. Jis dalyvavo įvairiuose projektuose, susijusiuose su nafta ir dujomis, statė pensionatus“, – sakoma D.Savino parodymuose, kuriuos paskelbė penktadienį Maskvos miesto teismo teisėjas.

Pasak D.Savino, nusikaltimas buvo planuojamas, siekiant gauti išpirką. Užgrobimo dalyviams iš pradžių buvo numatoma sumokėti po 10 tūkst. eurų, o D.Savinui, kaip organizatoriui, – 100 tūkst. eurų. Po to honoraro suma kiekvienam buvo padidinta du kartus.

Teisiamojo parodymuose sakoma, kad E.Krossas, iš profesijos – istorikas, kelių monografijų autorius. Jo tėvas – buvęs disidentas. Tyrėjai išsiaiškino iš D.Savino, kur gyvena numanomas užsakovas.

Teisiamasis savo parodymuose pažymėjo, kad drauge dirbo su E.Krossu viename biure, gerai jį pažinojo ir lankėsi pas jį svečiuose. D.Savinas pareiškė, kad jie su numanomu užsakovu buvo verslo partneriai, bet prasidėjo krizė, baigėsi lėšos ir reikėjo pinigų.

Pasak teisiamojo, jis ir E.Krossas drauge parinko būsimus užgrobimo dalyvius. D.Savinas surengė jiems teorinius užsiėmimus. Buvo organizuotas ilgas pasirengimas ir kelios treniruotės.

D.Savinas pranešė tyrėjams, kad E.Krosas pasiūlė jam tapti organizatoriumi, žinodamas, kad jis turi darbo jūroje patyrimo.

D.Savinas pranešė, kad jis iš laivo skambino laivo savininkui ir prašė 1,5 mln. eurų išpirkos. Po to skambino į draudimo bendrovės, kuri aptarnavo „Arctis Sea“, priimamąjį . Ten mokėti atsisakė.
D.Savinas pranešė, kad užgrobėjai planavo nuskandinti laivą, o patys evakuotis. Po to nusprendė laivą užplukdyti ant seklumos, paleisti įgulą ir pabėgti. Bet juos sulaikė Rusijos karo laivo „Ladnyj“ jūreiviai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius