Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 06 /11:21

Arktinis šaltis JAV: Indianapolyje uždrausta net vairuoti

Stingdantis šaltis JAV privertė Indianapolio merą paskelbti griežtus nurodymus miesto gyventojams. Sekmadienio vakarą jis paskelbė, kad keliuose šiuo metu gali pasirodyti tik pagalbos tarnybų automobiliai ir tik tie žmonės, kurie ieško prieglaudos nuo šalčio.
Sniego audra JAV
Sniego audra JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Indianos valstijos sostinės meras Gregas Ballardas tokių saugumo priemonių ėmėsi vardan gyventojų saugumo, kol miestas kenčia nuo seniai nematyto šalčio.

Pastarąjį kartą kelionės mieste buvo uždraustos 1978 metais. Tuomet per ekstremalius žiemos orus mirė daugiau nei 100 žmonių.

„Dėl šiandien iškritusio sniego ir staigiai krentančios temperatūros nebesaugu važinėti“, – paskelbė G.Ballardas. 23 val. vietos laiku temperatūra buvo nukritusi iki -12,7 laipsnių šalčio, tačiau meteorologai prognozuoja, kad pirmadienį mieste termometro stulpelis nukris iki -27 laipsnių.

Vidurio JAV jau kenčia nuo didelio šalčio, kuris plečiasi ir į šalies šiaurės rytus, kurie vis dar bando atsikasinėti po žmonių gyvybes nusinešusios sniego audros.

Meteorologai įspėja, kad gyventojai turi pasiruošti du dešimtmečius nematytam šalčiui. Pastarąjį kartą toks didelis iš Arkties atslinkęs šaltis JAV užfiksuotas 1994 metais. Prognozuojama, kad temperatūra nukristi gali iki -29 laipsnių.

Dėl ekstremalių oro sąlygų uždaryta šimtai mokyklų, vien šeštadienį buvo atšaukta 1266 skrydžiai ir dar 6036 buvo atidėti, žmonėms patariama likti namuose.

Papildyta 11.21 val.  Oda gali nušalti vos per penkias minutes

Milijonai žmonių Jungtinėse Valstijose pirmadienį ėmėsi paskutinių pasiruošimų neįprastai arktinio speigo bangai, dėl kurios temperatūra vietomis gali nukristi labiausiai per pastaruosius 20 metų.

JAV šiaurės rytų regione ir dalyje Kanados smarkiai snigo ir spaudė didelis šaltis nuo šių metų pradžios, tačiau dabar speigo banga ritasi į Vidurio Vakarų valstijas ir grasina įpiečiau esančioms švelnaus klimato sritims, tokioms kaip Tenesis ir Alabama.

Dėl žvarbūs vėjuoti orai, nešamų reto „poliarinio sūkurio“, juntamoji temperatūra vietomis gali siekti net minus 51 laipsnį Celsijaus

Dėl žvarbūs vėjuoti orai, nešamų reto „poliarinio sūkurio“, juntamoji temperatūra vietomis gali siekti net minus 51 laipsnį Celsijaus, nurodė meteorologai, todėl kai kurių miestų valdžia paskelbė perspėjimus gyventojams likti namuose ir pasirūpinti maisto atsargomis.

Ekspertai perspėja, kad tokiomis sąlygomis atvira oda gali nušalti vos per penkias minutes.

Nacionalinė orų tarnyba (NWS) paskelbė, kad ši šalčių banga „pavojinga gyvybei“.

„Didžiausi šalčiai per beveik du dešimtmečius šiandien pasklis JAV šiaurinėje ir centrinėje dalyje paskui šaltąjį arktinį frontą“, – nurodė NWS.

„Kartu su gūsingais vėjais tos temperatūros lems gyvybei pavojingas vėjuoto speigo sąlygas, atitinkančias minus 60 laipsnių (Farenheito). Šiandien taip pat smarkiai snigs nuo rytinių lygumų iki Didžiųjų Ežerų; tikėtinas (sniego dangos) pastorėjimas – iki vienos pėdos (apie 30 cm).“

Pareigūnai perspėjo žmonės, kad dėl didelio šalčio gali kilti įvairių problemų – pavyzdžiui, neužsivesti automobiliai. Be to, užšalus ir sutrūkinėjus vandentiekio vamzdžiams, kelius vietomis gali užlieti vanduo, kuris greitai užšals.

Tūkstančiai skrydžių iš didžiųjų oro uostų, tokių kaip O'Hare'o tarptautinis oro uostas Čikagoje ir Johno F.Kennedy oro uostas Niujorke, sekmadienį buvo atidėti arba atšaukti dėl nepalankių orų. O'Hare'o oro uoste, kuris yra vienas iš judriausių šalyje, atšaukta per 1 300 skrydžių, nurodė pareigūnai.

„Packers“ pasirūpino savo sužvarbusiais gerbėjas: klubo pagalbininkai nemokamai dalijo kavą, karštą šokoladą ir rankų šildykles. Žiūrovams taip pat buvo leista įsinešti į stadioną antklodes ir miegmaišius

Numatoma, kad didžiausių šalčių banga smogs Minesotai ir Šiaurės Dakotai.

Minesotos gubernatorius Markas Daytonas paskelbė, kad pirmadienį mokyklos bus uždarytos, siekiant „apsaugoti visus mūsų vaikus nuo pavojingų šalčių“.

Viskonsine sekmadienį vykusios Nacionalinės futbolo lygos atkrintamosios rungtynės tarp Grin Bėjaus „Packers“ ir San Fransisko „49ers“ atvirame Lambo stadione vyko esant vieniems iš šalčiausių orų per NFL istoriją.

„Packers“ pasirūpino savo sužvarbusiais gerbėjas: klubo pagalbininkai nemokamai dalijo kavą, karštą šokoladą ir rankų šildykles. Žiūrovams taip pat buvo leista įsinešti į stadioną antklodes ir miegmaišius.

Pietuose ir rytuose prognozuojama lijundra, ypač Naujojoje Anglijoje, Niujorke ir Vašingtone, kur daugelyje vietovių ekstremalūs orai, kaip numatoma, laikysis pirmojoje savaitės pusėje.

„Smarkus snygis ir žema temperatūra susidėjo, sukurdami pavojingas sąlygas daugelyje valstijos vietovių, – sakė Mičigano gubernatorius Rickas Snyderis. – Gyventojai turėtų paisyti patarimų ir neišvažiuoti į kelius, jeigu tai įmanoma.“

Ilinojaus gubernatorius Patas Quinnas teigė, kad ši šalčių banga „pateks į rekordų knygas, o mes norime užtikrinti, kad visi liktų saugūs ir nepristigtų šilumos, kol visa tai baigsis.“

Orų televizija „Weather Channel“ paskelbė, kad šalis turėtų būti pasiruošusi neišvengiamai „žiauriai šaltų orų bangai“, kuri dalį valstijų stingdys iki antradienio

Orų televizija „Weather Channel“ paskelbė, kad šalis turėtų būti pasiruošusi neišvengiamai „žiauriai šaltų orų bangai“, kuri dalį valstijų stingdys iki antradienio.

Su šiais atšiauriais orais siejamos bent dviejų žmonių mirtys: penktadienį Filadelfijos apylinkėse žuvo vienas ekskavatorininkas, nuslinkus apie 30 metrų aukščio keliams barstyti skirtos druskos krūvai, o 71 metų moteris, serganti Alzheimerio (Alcheimerio) liga, mirtinai sušalo pasiklydusi Niujorko valstijoje, nurodė pareigūnai.

Tuo tarpu Kolorade nedidelis privatus reaktyvinis lėktuvas sekmadienį sudužo ir užsiliepsnojo tūpdamas apsnigtame oro uoste netoli Aspeno – populiaraus slidinėjimo kurorto Kolorado valstijoje. Per tą incidentą žuvo vienas iš pilotų, o kiti du buvo sužeisti, tačiau kol kas neaišku, ar tą avariją nulėmė nepalankūs orai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius