-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Armija: Izraelis baigė išvesti pajėgas iš Gazos Ruožo (nuotraukos)

Izraelio pajėgos baigė atsitraukimą iš Gazos Ruožo, kur 22 dienas vykdė karinę operaciją prieš islamistų judėjimą „Hamas“, trečiadienį pranešė armijos atstovas.
Izralio karys rodo pergalės ženklą. Jo šalis sekmadienio naktį paskelbė paliaubas Gazos ruože.
Izralio karys rodo pergalės ženklą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šį rytą paskutinis kareivis išėjo iš Gazos Ruožo, – sakė atstovas. – Tačiau armija tebėra dislokuota aplink visą Gazos Ruožą, kad reaguotų į bent kokius galimus įvykius“.

Pajėgų atsitraukimas prasidėjo sekmadienį, Izraeliui paskelbus ugnies nutraukimą, po kurio palestiniečių kovotojai pasekė žydų valstybės pavyzdžiu.

„Hamas“ davė Izraeliui savaitę visiems savo kariams išvesti ir sienos perėjoms į Gazos Ruožą atidaryti, bet pagrasino, kad priešingu atveju karo veiksmai bus atnaujinti.

Izraelis didelio masto puolimą Gazos Ruože, kuri gyvena 1,5 mln. palestiniečių, pradėjo gruodžio 27 dieną, apšaudymu ir bombardavimu iš sausumos, oro ir jūros.

Palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per šį karinį puolimą žuvo daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių, tarp jų – 410 vaikų ir maždaug 100 moterų. Dar 5,3 tūkst. žmonių, tarp jų – 1 tūkst. 855 vaikai ir 795 moterys, buvo sužeisti.

Palestiniečių statistikos biuras pranešė, kad Gazos Ruože, kurį nuo 2007 metų birželio kontroliuoja „Hamas“, visiškai sugriauta 4,1 tūkst. namų, o apgriauta – dar 17 tūkstančių.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas antradienį tapo pirmuoju pasaulio lyderiu, apsilankiusiu Gazos Ruože po to, kai Izraelis sustabdė savo puolimą, kuris yra daugiausiai žmonių aukų pareikalavusi operacija šioje palestiniečių teritorijoje.

Jis kaltino Izraelį šio konflikto metu naudojus „pernelyg didelę jėgą“, bet taip pat smerkė Pietų Izraelio apšaudymą palestiniečių raketomis, kuris išprovokavo šią invaziją.

Aštuonios Izraelio žmogaus teisių gynimo organizacijos apkaltino armiją ignoravus karo taisykles ir paragino generalinį prokurorą ir vyriausybės patarėją teisės klausimais Menachemą Mazuzą imtis veiksmų, nes žuvusių moterų ir vaikų skaičius "kelia siaubą".

Laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad JAV prezidentas Barackas Obama planuoja šią savaitę savo pasiuntiniu Artimuosiuose Rytuose paskirti buvusį Šiaurės Airijos taikos tarpininką George'ą Mitchellą, kuris turės tuoj pat imtis spręsti Izraelio ir palestiniečių konfliktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius