-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astanoje prasideda Sirijos sukilėlių ir vyriausybės taikos derybos

Kazachstano sostinėje Astanoje pirmadienį susitinka karo nuniokotos Sirijos sukilėlių ir vyriausybės atstovai, siekdami užbaigti užsitęsusį konfliktą.
Astanoje prasideda Sirijos sukilėlių ir vyriausybės taikos derybos
Astanoje prasideda Sirijos sukilėlių ir vyriausybės taikos derybos / „Scanpix“/AP nuotr.

8 val Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku prasidėjusios tiesioginės derybos yra pirmosios nuo 2011 metų, kai ginkluotų sukilėlių grupuotės derasi su prezidento Basharo al Assado režimu.

Derybas pasveikino visos į karą įsitraukusios šalys, tačiau konfliktuojančios pusės į Kazachstaną atvyko turėdamos gana skirtingų idėjų, o pareigūnai abejoja, ar jų atstovams pavyks susėsti už vieno derybų stalo.

Prieš pat prasidedant deryboms opozicijos atstovas Yehya al Arid naujienų agentūrai AFP sakė, kad opozicija „dalyvausianti derybose, tačiau pirmasis derybų ratas greičiausiai vyks atskiruose kambariuose“.

Kazachstano užsienio reikalų ministro pavaduotojas Romanas Vasilenka žurnalistams pirmadienio rytą sakė, kad dėl derybų formato vis dar tebebuvo diskutuojama.

Sukilėlių grupuotės nurodė, kad susitikime bus koncentruojamasi į paramą trapioms visoje šalyje galiojančioms paliauboms, kurios buvo pasiektos praėjusį mėnesį tarpininkaujant opozicijos sąjungininkei Turkijai ir režimo rėmėjai Rusijai.

B.al Assadas reikalauja, kad sukilėliai sudėtų ginklus mainais į amnestijos susitarimą.

Tačiau B.al Assadas reikalauja, kad sukilėliai sudėtų ginklus mainais į amnestijos susitarimą, ir paragino siekti „išsamaus“ politinio sprendimo konfliktui, kuris pareikalavo per 310 tūkst. gyvybių ir privertė iš šalies pasitraukti daugiau kaip pusę gyventojų.

Turkijos, Rusijos ir Irano organizuojamos derybos vyksta režimo pajėgoms prieš mėnesį atsikovojus sukilėlių kontroliuotas Alepo miesto teritorijas ir pasiekus didžiausią savo pergalę nuo karo pradžios 2011-aisiais.

Opozicijos vyriausiasis derybininkas Mohammadas Alloushas į Astaną atvyko sekmadienį. Jį atlydėjo per 10 sukilėlių atstovų, pranešė AFP korespondentas.

„Tai nėra Ženevos proceso pakaitalas“, – AFP sakė sukilėlių derybininkas Faresas Buyushas, kalbėdamas apie Jungtinių Tautų kitą mėnesį rengiamas politines derybas.

Delegacijos atstovas Osama Abu Zeidas sakė, kad sukilėliams rūpi „daugiau, ne vien paliaubos“.

„Problema yra suderinti stebėsenos, tyrimų ir atskaitingumo mechanizmus, – sakė jis AFP. – Norime šių mechanizmų, kad tai nebesikartotų vėl ir vėl.“

Ankstesnės pastangos užtikrinti ilgalaikes paliaubas Sirijoje nuolat žlugdavo, o abi pusės kaltindavo viena kitą pažeidimais.

„Bendras pagrindas“

10 narių Sirijos vyriausybės delegacija, vadovaujama JT ambasadoriaus Basharo al Jaafari taip pat į Astaną atvyko sekmadienį, pranešė Sirijos valstybinė televizija.

Valstybinė Sirijos žiniasklaida pranešė, kad režimo atstovai pirmadienį prieš derybas susitiko su Irano delegacija bei JT taikos pasiuntiniu Sirijoje Staffanu de Mistura bei aptarė savo pozicijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astanoje prasideda Sirijos sukilėlių ir vyriausybės taikos derybos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astanoje prasideda Sirijos sukilėlių ir vyriausybės taikos derybos

Iš pradžių B.al Jaafari atmetė bet kokią galimybę, kad bus surengtas valstybinio lygio susitikimas su sukilėlių rėmėja Turkija.

Nors Rusija ir Turkija per beveik šešerius metus besitęsusį konfliktą palaikė priešingas puses, jos pastarosiomis savaitėmis dirbo ranka rankon, kad užbaigtų šį brutalų karą.

Tačiau valstybinė televizija vėliau informavo, kad režimas, jo žodžiais, „dalyvaus bet kokiame susitikime dėl nacionalinio Sirijos susitaikymo“.

Režimas tarp savo tikslų nurodo norįs pasiekti „bendrą pagrindą“ su kitais dalyviais, B.al.Jaafari citavo valstybinė Sirijos naujienų agentūra SANA.

Režimas taip pat sieks „sustiprinti karo veiksmų nutraukimą“ ir atskirti sukilėlius nuo „Islamo valstybės“ grupuotės ir buvusio„al Qaeda“ padalinio „Fateh al Sham Front“, anksčiau vadinto „al Nusra Front“.

Abiem pusėms sekmadienį išvykus į Astaną, per tris režimo surengtus aviacijos smūgius sukilėlių kontroliuojamose teritorijose centrinėje Sirijos Homso provincijoje žuvo devyni civiliai, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

„Jokio kelio sutrumpinimo“

Derybos vyksta prabangiame Astanos viešbutyje „Rixos President Hotel“. Jo darbuotojai sekmadienį konferencijų salėje po mėlynais stendais, ant kurių užrašyta saitažymė #AstanaProcess, pastatė vieną didžiulį stalą.

Nors Rusija ir Turkija per beveik šešerius metus besitęsusį konfliktą palaikė priešingas puses, jos pastarosiomis savaitėmis dirbo ranka rankon, kad užbaigtų šį brutalų karą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astanoje prasideda Sirijos sukilėlių ir vyriausybės taikos derybos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Astanoje prasideda Sirijos sukilėlių ir vyriausybės taikos derybos

Astanos derybos bus didžiulis šios naujos partnerystės išbandymas.

Rusijos ir Turkijos pajėgos praėjusią savaitę pirmą kartą kartu bombardavo IS taikinius Sirijoje. Abiejų šalių suartėjimas užpildė tuštumą, atsiradusią pastaraisiais mėnesiais nuo konflikto atsitolus JAV.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija taip pat buvo pakviesta į derybas, bet savo delegacijos neatsiuntė.

Vis dėlto Vašingtonui atstovaus jo ambasadorius Kazachstane, informavo Valstybės departamentas. Europos diplomatinis šaltinis sakė, kad Prancūzijai ir Didžiajai Britanijai taip pat atstovaus ambasadoriai.

Pasak ekspertų, jei Astanoje bus pasiektas proveržis, prie kitą mėnesį Ženevoje vyksiančių derybų gali prisijungti kai kurie ginkluotos opozicijos atstovai.

„Beveik šešeri metai karo rodo, kad jį užbaigiant neįmanomas joks kelio sutumpinimas“, – AFP sakė vienas diplomatas iš Vakarų.

„Tikri pokyčiai Sirijoje pirmiausia reiškia šalyje, kad šalyje siekiama kurti pasitikėjimą. To reikalauja opozicija ir tai nėra labai didelis prašymas“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius