-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Astanos derybose dėl Sirijos pakvipo baigiamąja deklaracija, bet ką ji reikš?

Jungtinių Tautų pasiuntinys Sirijai antradienį pareiškė, kad Kazachstano sostinėje Astanoje vykstančiose netiesioginėse Sirijos sukilėlių ir Damasko režimo derybose dėl taikos greitai turėtų būti parengta baigiamoji deklaracija. Bet dokumentu greičiausiai tik bus patvirtintos ir dabar galiojančios trapios paliaubos.
JT pasiuntinys Staffanas de Mistura.
JT pasiuntinys Staffanas de Mistura. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes esame per žingsnį nuo baigiamosios deklaracijos“, – sakė Staffanas de Mistura.

„Vyksta labai intensyvios diskusijos, nes kalbama ne apie paprastą popieriaus lapą. Kalbama apie kovos veiksmų nutraukimą, o tai reiškia sirų gyvybes“, – pažymėjo JT pasiuntinys.

Vis dėlto manoma, kad Rusijos, Turkijos, Irano ir pačių sirų pastangomis bus tiesiog patvirtintas gležnas įsipareigojimas ir dabar galiojančioms trapioms paliauboms.

Nors tikimasi susitarti dėl mechanizmo, pagal kurį visas kovojančias puses būtų galima priversti laikytis paliaubų ir galiausiai pasiekti stabilią taiką, procesas neabejotinai užtruks.

Pirmąją derybų Kazachstane dieną proveržis nebuvo pasiektas, o vėlų pirmadienio vakarą į priekį pasistūmėta tik nežymiai – patvirtintos gruodžio 30-osios paliaubos, kurios iš tiesų nuolat pažeidžiamos.

„Jei derybų dalyviai nori, kad jos būtų sėkmingos, būtina nuveikti daugiau “ant žemės„. Iš Rusijos pusės girdėti pažadai sustiprinti paliaubas vietovėse, kur jos nuolat pažeidžiamos, bet mes laukiame daugiau nei pažadų“, – teigė opozicijos derybininkas Osama Abu Zaidas.

„Reuters“ šaltiniai sukilėlių gretose teigė dar diskutuojantys apie baigiamosios deklaracijos tekstą su juos remiančia Turkija.

Savo ruožtu Sirijos valdančiojo režimo atstovai tvirtino, kad barjerus derybose stato būtent Ankara, esą siekianti į dokumentą įtraukti įsipareigojimus, apie kuriuos Astanoje nė nekalba.

Galiausiai toli gražu neaišku, ar Rusija sugebės priversti iš Irano atvykusias šiitų grupuotes, kovojančias Basharo al Assado pusėje, laikytis paliaubų. Iraniečiai reguliariai dalyvauja susirėmimuose Sirijos sostinės Damasko priemiesčiuose.

Įdomu, kad aukštas Rusijos pareigūnas kritikavo ne sukilėlius, o Sirijos pajėgų vadovus, kuriems „griežtai priminė“, kad būtina laikytis paliaubų.

„Norėtume manyti, kad rusai didina spaudimą iraniečiams, kuriems nėra labai priimtina paliaubų ir politinio sprendimo idėja“, – „Reuters“ teigė vienas aukštas Vakarų šalies diplomatas.

Gali būti, kad Rusija jau iš tiesų nusiteikusi paspausti ne tik Iraną, bet ir Sirijos valdžią – pirmadienį agentūra „Ria-Novosti“ citavo vieną pareigūną, kuris skelbė susirūpinimą dėl paliaubų pažeidimų.

Kas įdomiausia, pareigūnas kritikavo ne sukilėlius, o Sirijos pajėgų vadovus, kuriems „griežtai priminė“, kad būtina laikytis paliaubų.

Tikimasi, kad derybos Kazachstane – jei jos baigsis bent iš dalies sėkmingai – leis atnaujinti JT vadovaujamas diskusijas, kurios buvo įšaldytos pernai balandį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius