Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujintos taikos derybos dėl Kipro suvienijimo

Graikiškojo Kipro lyderis Nicos Anastasiades ir turkiškojo Kipro vadovas Dervisas Eroglu susitiko antradienį ratifikuoti bendros deklaracijos, kuri po dvejų metų pertraukos leistų atnaujinti įstrigusias taikos derybas.
Graikiškojo Kipro lyderis Nicos Anastasiades ir turkiškojo Kipro vadovas Dervisas Eroglu
Graikiškojo Kipro lyderis Nicos Anastasiades ir turkiškojo Kipro vadovas Dervisas Eroglu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis susitikimas prasidėjo nebeveikiančiame Nikosijos tarptautiniame oro uoste, kuris stovi Jungtinių Tautų (JT) kontroliuojamoje buferinėje zonoje, ir turėtų trukti apie valandą, sakė pareigūnai.

Jungtinėms Tautoms atstovauja JT misijos vadovė Lisa Buttenheim, kuri šios sesijos pabaigoje turėtų perskaityti bendrą deklaraciją, nurodė pareigūnai.

Tikimasi, kad abu lyderiai taip pat tars kelis žodžius. Jie gali paskelbti ir apie naujas priemones pasitikėjimui padidinti.

N.Anastasiadį lydi jo vyriausiasis derybininkas Andreas Mavroyiannis ir keli kiti padėjėjai.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai įsiveržusios Turkijos pajėgos okupavo salos šiaurinį trečdalį, atsakydamos į Atėnų organizuotą perversmą, kurio tikslas buvo salos prijungimas prie Graikijos.

Pirmąkart per daugelį metų tiesioginėms deryboms dėl taikos sutarties vadovaus ne Kipro prezidentas, o vyriausiasis derybininkas A.Mavroyiannis.

D.Eroglu taip pat lydis keli aukšto rango padėjėjai bei vertėjas.

Graikiškojo Kipro vyriausybės atstovas Christos Stylianides sakė, kad susitikimas antradienį veikiau bus procedūrinis, o artimiausiomis dienomis vyriausieji derybininkai aplankys Atėnus ir Ankarą, skatindami plėtoti taikos procesą.

Santykių dinamiką šiame regione pakeitė salos priekrantėje slypintys nepaliesti naftos ir dujų ištekliai, taip pat didžiulis gamtinių dujų telkinys, atrastas vandenyse šalia kaimyninio Izraelio.

Daugelis tikisi, kad šie veiksniai gali padėti nuo dabartinių dygių santykių pereiti prie susitaikymo ir pasitikėjimo, kuris leistų pasirašyti nuolat nutoldavusią taikos sutartį.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai įsiveržusios Turkijos pajėgos okupavo salos šiaurinį trečdalį, atsakydamos į Atėnų organizuotą perversmą, kurio tikslas buvo salos prijungimas prie Graikijos.

Sieks kuo greičiau išspręsti padalinimo klausimą

Kipro prezidentas N.Anastasiades ir turkiškojo Kipro lyderis D.Eroglu antradienį pažadėjo siekti „kiek įmanoma greičiau“ susitarti, kad būtų užbaigtas salos padalijimas, sakoma jų bendrame pranešime.

Rezoliucijoje, kuri buvo paskelbta lyderiams atnaujinus taikos derybas po beveik dvejų metų pertraukos, sakoma, kad dabartinė padėtis Kipre „nepriimtina“, ir patvirtinama, jog šio ginčo sprendinys padarytų „teigiamą poveikį“ visam regionui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius