Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsisako ginkluotos kovos

Sukarinta airių grupuotė, per tris dešimtmečius Šiaurės Airijoje nužudžiusi ne vieną dešimtį žmonių, skelbia atsisakanti ginkluotos kovos.
INLA aktyvistų žygis Litl Brėjaus gatvėmis prieš paskelbiant apie ginkluotos kovos atsisakymą.
INLA aktyvistų žygis Litl Brėjaus gatvėmis prieš paskelbiant apie ginkluotos kovos atsisakymą. / „Scanpix“ nuotr.

Airijos nacionalinė išsivadavimo armija (Irish National Liberation Army – INLA) apie sprendimą atsisakyti smurto paskelbė Dubline, kai ten viešėjo Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Hillary Clinton, nuvykusi tam, kad paremtų taikos procesą.

Nuo pagrindinės airių kovotojų grupuotės – Airijos respublikos armijos (IRA) – atskilusi INLA nuolat griebdavosi smurto ir yra kaltinama dėl kai kurių kruviniausių išpuolių per konfliktą Šiaurės Airijoje. Ši grupuotė ėmė aktyviai veikti 1975–aisiais.

INLA informavo Respublikonų socialistinį judėjimą, kad po rimtų debatų proceso grupuotė priėjo prie išvados, jog ginkluota kova baigta. Apie tai pranešė Martinas McMonagle'as, atstovaujantis Airijos respublikonų socialistiniam judėjimui, kuris vadinamas INLA politiniu sparnu. „Socialistinės respublikos tikslas bus geriausiai įgyvendintas tik vykdant taikią politinę kovą“, – pridūrė šis politikas ir užsiminė apie siekį sujungti Airiją su britų Šiaurės Airijos provincijos grafystėmis.

Nuo pagrindinės airių kovotojų grupuotės – Airijos respublikos armijos (IRA) – atskilusi INLA nuolat griebdavosi smurto ir yra kaltinama dėl kai kurių kruviniausių išpuolių per konfliktą Šiaurės Airijoje.

INLA pareiškimas buvo paskelbtas per ta proga surengtą ceremoniją Litl Brėjaus mieste, esančiame į pietus nuo Dublino. Grupuotės aktyvistai prieš tai nužygiavo miesto gatvėmis į kapines, kur palaidoti šiam judėjimui priklausę airiai. Tačiau per ceremoniją nebuvo užsiminta apie ginklų sudėjimą.

INLA sprendimas turėtų teigiamai paveikti Šiaurės Airijos taikos procesą, kuriam pastarosiomis savaitėmis iškilo rimtų kliūčių, nes pagrindinės protestantų ir katalikų partijos susiginčijo dėl to, kada turėtų būti perduotos teisėsaugos galios.

1998 metų taikos susitarimas iš esmės nutraukė smurto kampaniją, kuri tris dešimtmečius krėtė Šiaurės Airiją ir nusinešė mažiausiai 3 500 gyvybių. Tačiau smurto aktų nuolat pasitaikydavo.

Bene didžiausio visuomenės atgarsio sulaukusi INLA politinė žmogžudystė įvykdyta 1979 metais, kai buvo nužudytas britų Konservatorių partijos atstovas spaudai Šiaurės Airijoje Airey Neave'o. Šis žmogus buvo artimas Margaret Thatcher, tuo metu vadovavusios Didžiosios Britanijos vyriausybei, bendražygis ir patarėjas. A.Neave'as žuvo per sprogimą Londone. INLA paslėpė sprogstamąjį užtaisą po jo automobiliu, stovinčiu parlamento požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje.

1982 metais INLA susprogdino bombą Londonderio apygardos Balikelio miesto alinėje „Droppin' Well“. Tuomet žuvo 17 žmonių. Ši alinė buvo pasirinkta todėl, kad joje mėgdavo alų gurkšnoti kariškiai iš netoliese esančios armijos bazės.

Šiais metais taip pat buvo nužudyti du kariai ir policininkas, o pastarosiomis savaitėmis aptiktos bombos, kurias padėjo atskilusių sukarintų grupuočių „Continuity IRA“ ir „Real IRA“ nariai. Tai kursto būgštavimus, kad žadamas taikos procesas nebus jau toks taikus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius