Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 04 /19:51

Atsistatydina JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas

Jungtinių Valstijų ambasadorius Rusijoje pranešė apie savo atsistatydinimą po dvejų neramių metų Maskvoje.
Michaelas McFaulas
Michaelas McFaulas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Michaelas McFaulas yra laikomas prezidento Baracko Obamos siekio atkurti santykius su Rusija architektu.

Pats M.McFaulas nurodo JAV ir Rusijos santykiuose įvykusių daugelį teigiamų poslinkių, tarp jų ir derybas dėl naujos strateginės ginkluotės sutarties ir bendradarbiavimo NATO vadovaujamoje kampanijoje Afganistane.

Tačiau jo atstovavimo Jungtinėms Valstijoms laikotarpį taip pat žymi Rusijoje stiprėjantis nusiteikimas prieš Ameriką; jis sutampa su Vladimiro Putino sugrįžimu į prezidento postą.

Apie savo atsistatydinimą M.McFaulas pranešė antradienį savo tinklaraštyje, kuriame paskelbė, kad išvyks iš šalies po Sočio žiemos olimpinių žaidynių.

Ilgametis Stanfordo universiteto profesorius taip pat nurodė, kad norėtų sugrįžti į Kaliforniją. Jo sutuoktinė ir du šeimos sūnūs namo sugrįžo praėjusiais metais.

Vladimiras Žirinovskis: JAV ambasadorius Rusijoje neįvykdė Vašingtono užduoties sukelti Maidaną Maskvoje

Rusijos liberaliųjų demokratų (RLDP) lyderis Vladimiras Žirinovskis M.McFaulą vadina vienu geriausių JAV ambasadorių Rusijoje ir mano, kad pasitraukimas iš posto susijęs ne su šeimos aplinkybėmis, o su politinėmis priežastimis.

„Michaelas McFaulas buvo vienas geriausių pasiuntinių per visą Rusijos ir JAV diplomatinių santykių istoriją“, – pasakė V.Žirinovskis antradienį per televizijos kanalą „Rossija 24“.

Jis įsitikinęs, kad M.McFaulo išvykimo priežastis ne jo šeimoje.

„Manau, kad jis neįvykdė užduoties, kurią jam kėlė Valstybės departamentas – surengti Maskvoje kažkokį oranžinės revoliucijos variantą po rinkimų 2011-ųjų gruodį. Ir ji prasidėjo – žmonės išėjo į Bolotnają, bet toliau raidos nebuvo. Jam buvo užduota padaryti taip, kaip dabar amerikiečių pasiuntinys Kijeve daro“, – aiškino RLDP lyderis.

„Šito jie norėjo pasiekti iš Michaelo McFaulo čia, Maskvoje 2012-aisiais, 2013-aisiais. Bet prabėgo dveji metai, ir prasidėjus „maidanui“ Kijeve, Valstybės departamente įsitikino, kad McFaulas negalės pakartoti „maidano“ Maskvoje, todėl prireikė jį pakeisti“, – tęsė V.Žirinovskis.

Jis taip pat abejoja, kad JAV ambasadorius traukiasi iš Rusijos savo noru.

„Nesu tikras, kad jis pats išvažiuoja. Pats jis nenorėjo. Mačiau jį keletą kartų, jis užsimindavo, kad, galbūt, greitai išvažiuos ir bus naujas pasiuntinys. Mačiau liūdesį jo akyse. Aš manau, kad jo asmenyje mes netekome tinkamesnio JAV atstovo, ir dabar gali atvažiuoti toks pat pasiuntinys kaip Ukrainoje“, – sakė Rusijos politikas.

Anot V.Žirinovskio, M.McFaulas yra „žmogus, kuris nelinkęs gudrauti, kad tik įvykdytų užduotį suaktyvinti „oranžines jėgas“ Rusijoje“.

„Turime būti dėkingi Michaelui McFaului už tai, kad jis vis dėlto norėjo likti diplomatu, mokslininku“, – sakė V.Žirinovskis

Išvyksiantis JAV ambasadorius myli Rusiją tokią, kokia ji yra, puikiai kalba rusiškai ir „galbūt vieningąjį rusų kalbos ir literatūros egzaminą išlaikytų geriau už daugelį mūsų abiturientų“, – pažymėjo liberaldemokratų vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius