-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsistatydinęs popiežius Benediktas grįš gyventi į Vatikaną

Praėjus dviem mėnesiams po istorinio atsistatydinimo, popiežius emeritas Benediktas XVI ketvirtadienį grįš į Vatikaną, kur gyvens viename buvusiame vienuolyne pagal precedento neturintį planą įkurdinti buvusį ir esamą pontifiką toje pačioje mažytėje valstybėje.
Popiežius viešai atsisveikino su publika, susirinkusia Kastel Gandolfe
Popiežius viešai atsisveikino su publika, susirinkusia Kastel Gandolfe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Numatoma, kad 86 metų Benediktas, kuris per savo paskutinį viešą pasirodymą kovo mėnesį atrodė labai trapios sveikatos ir atsistatydindamas žadėjo gyventi „atsiskyręs nuo pasaulio“, į Vatikaną grįš be didelių iškilmių.

Iš popiežių vasaros rezidencijos Kastel Gandolfo netoli Romos, kur Benediktas gyveno nuo savo atsistatydinimo vasario pabaigoje, pontifikas emeritas bus nuskraidintas sraigtasparniu į Vatikaną apie 14 val. 30 min. Grinvičo (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Jo įpėdinis popiežius Pranciškus pasitiks jį grįžusį ir galbūt pasimels kartu su juo. Dabartinis pontifikas ne kartą demonstravo draugystės ženklus Benediktui, aplankydamas jį Kastel Gandolfe, paskambinęs jam per pontifiko emerito gimtadienį ir aukodamas už jį mišias.

Benediktas planuoja praleisti vienuolyne visą likusį gyvenimą, ramiai kontempliuodamas ir vykdydamas akademinius tyrimus.

Vokietijoje gimęs buvęs popiežius, nusprendęs atsistatydinti dėl savo amžiaus, persikels į Vatikane esančio Bažnyčios Motinos (Mater Ecclesiae) vienuolyno pastatą – ramybės oazę, turinčią savo daržą ir supamą žydinčių gėlynų, kuri buvo specialiai renovuota jo sugrįžimui.

Benediktas planuoja praleisti ten visą likusį gyvenimą, ramiai kontempliuodamas ir vykdydamas akademinius tyrimus.

Unikalus sprendimas apgyvendinti popiežių ir jo pirmtaką šiame mieste valstybėje daugelį nustebino, o kritikai nerimauja, kad Pranciškui gali būti sunkiau vadovauti Šventajam Sostui, šalia esant Benediktui.

Ši precedento neturinti padėtis kelia nerimą ir kai kuriems Vatikano pareigūnams, menantiems laikus, kai vienu metu būdavo du ar netgi trys popiežiai ir kokį susipriešinimą tai sukeldavo.

Dar labiau glumina, kad Benedikto asmeninis sekretorius Georgas Gaensweinas taip pat yra popiežiaus Pranciškaus namų prefektas.

Tačiau du mėnesius gyvendamas Kastel Gandolfe, Benediktas stengėsi niekaip nepaveikti naujojo popiežiaus rinkimų arba Pranciškaus valdymo pradžios. Tikimasi, kad jis ir toliau sieks neatkreipti į save dėmesio.

Bažnyčios Motinos vienuolyne Benediktas gyvens su keturiomis namų tvarkytojomis iš vieno pasauliečių religinio ordino, kurios patarnaudavo jam iki šiol, taip pat su G.Gaensweinu.

Be to, vienas kambarys rezervuotas buvusio pontifiko broliui Georgui Ratzingeriui – jeigu jis nuspręstų kada nors apsilankyti.

Tris aukštus apimančioje modernioje naujojoje Benedikto buveinėje yra 12 vienuolių celių viršutiniuose aukštuose, o pirmajame aukšte įrengta virtuvė, svetainė, biblioteka ir koplyčia.

Celių interjeras labai paprastas: vieninteliai papuošimai jose yra mediniai kryžiai ir keli paveikslai, vaizduojantys religinio gyvenimo scenas, nurodė Vatikanas.

Benediktas, kuris yra gamtos mylėtojas, savo pensijos dienas galės leisti ir vienuolyno gėlyne, kur auginamos ir dviejų retų veislių – rožinių „Beatrice d'Este“ ir baltų „Giovanni Paolo II“ – rožės.

Vienuolynas taip pat turi daržą, kuriame auginamos paprikos, pomidorai, cukinijos ir kopūstai, o sode dar auga citrinos ir apelsinai.

Šiame vienuolyne visai netoli Šv.Petro bazilikos gyveno benediktinės, klarisės, priklausančios Šv. Klaros Asyžietės ir Pranciškaus Asyžiečio įkurtam ordinui, ir seserys vizitietės iš Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo ordino.

Minimas buvęs vienuolynas – vienintelis už Vatikano sienų – buvo pastatytas 1992 metais, po to, kai popiežius Jonas Paulius II išreiškė norą sukurti erdvę, kur galėtų gyventi tie, kurie paskiria savo gyvenimą apmąstymams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius