Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsistatydino Estijos premjeras Andrus Ansipas

Tris kadencijos prie Estijos vyriausybės vairo stovėjęs Andrus Ansipas antradienį atsistatydino, žengdamas seniai planuotą žingsnį, kuriuo atveria kelią savo įpėdiniui vesti naują kabinetą į kitais metais vyksiančius visuotinius rinkimus.
Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansip
Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.Ansipas praėjusį mėnesį paskelbė, kad atsistatydins kartu su savo vyriausybe, o jo Reformų partija nusprendė, kad kandidatu į premjerus siūlys dabartinį Europos Sąjungos transporto komisarą bei Europos Komisijos pirmininko pavaduotoją Siimą Kallą.

Estijos prezidento Toomo Hendriko Ilveso atstovas spaudai agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad A.Ansipas įteikė valstybės vadovui atsistatydinimo pareiškimą.

A.Ansipo sprendimas atsistatydinti nebuvo netikėtas, nes dar 2012 metais jis pareiškė, jog nesieks naujo mandato.

57 metų A.Ansipas į valdžią atėjo 2005-ųjų kovą, kai tuometinis premjeras atsistatydino parlamentui pareiškus nepasitikėjimą vienu iš ministrų.

Estijos žiniasklaida prognozuoja, kad po atsistatydinimo A.Ansipas sieks posto Europos Komisijoje. Pats premjeras apie savo planus kol kas nekalba.

Po dvejų metų jis buvo perrinktas į šį postą, o pastarąjį kartą premjeru paskirtas 2011 metais, nors 2009-aisiais dėl pasaulinės finansų krizės ir nekilnojamojo turto kainų burbulo sprogimo šalies ekonomika smuko 14 procentų.

Vadovaujant A.Ansipui, kuris yra ilgiausiai šias pareigas ėjęs Estijos premjeras, jo šalis buvo giriama analitikų kaip Šiaurės Europos griežto taupymo pavyzdys nuo krizės smarkiai nukentėjusiai Pietų Europai.

Premjerui informavus prezidentą apie atsistatydinimą, šis naujo vyriausybės vadovo kandidatūrą turi paskelbti per dvi savaites.

Pagal konstituciją kandidatą į premjerus skiria prezidentas, o įgaliojimus formuoti vyriausybę kandidatui suteikia parlamentas.

A.Ansipo Reformų partija yra didžiausia parlamente – iš 101 vietos jai priklauso 33. Ji su koalicijos partnere – konservatyvia Tėvynės ir „Res Publica“ sąjunga (IRL) – drauge turi 55 vietų daugumą.

Reformų partijos valdyba dar vasarį nusprendė, kad A.Ansipui atsistatydinus, ji kandidatu į vyriausybės vadovus siūlys S.Kallą.

65 metų S.Kallas anksčiau pareiškė ketinantis po 10 metų, praleistų Briuselyje, sugrįžti į Estijos politinę areną.

Įtakinga politinė figūra ir vienas Reformų partijos steigėjų S.Kallas 2002-2003 metais jau stovėjo prie vyriausybės vairo, o 1991-1995 metais vadovavo šalies centriniam bankui.

Viena savo pagrindinių užduočių S.Kallas laiko pastangas susigrąžinti visuomenės pasitikėjimą jo partija, kurios populiarumas smarkiai sumenko dėl pastaraisiais metais ją krėtusių korupcijos ir kitokio pobūdžio skandalų.

Estijos žiniasklaida prognozuoja, kad po atsistatydinimo A.Ansipas sieks posto Europos Komisijoje. Pats premjeras apie savo planus kol kas nekalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius