-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsistatydinti spaudžiamas Gambijos prezidentas paskelbė nepaprastąją padėtį

Gambijos prezidentas Yahya Jammehas antradienį paskelbė nepaprastąją padėtį likus vos dviem dienoms iki termino, kai jis turi atsistatydinti po praėjusį mėnesį pralaimėtų rinkimų.
Yahya Jammeh.
Yahya Jammeh. / „Scanpix“/AP nuotr.

Ilgametis šalies lyderis atsisako atsistatydinti, nepaisydamas tarptautinės bendruomenės spaudimo ir kitų Vakarų Afrikos šalių grasinimo į Gambiją įvesti savo kariuomenes.

90 dienų nepaprastoji padėtis prasidėjo iškart po to, kai apie tai buvo pranešta per valstybinę televiziją. Jos metu visiems gyventojams ir piliečiams draudžiama atlikti „bet kokius nepaklusnumo veiksmus“ ar smurtauti, o saugumo pajėgos raginamos užtikrinti tvarką.

Savo pranešime Y.Jammeh taip pat piktinosi, jo teigimu, precedento neturinčiu užsienio kišimusi į Gambijos rinkimus. Šalies Nacionalinė Asamblėja, pritarusi nepaprastajai padėčiai, pasmerkė Afrikos Sąjungos taikos ir saugumo tarybos „neteisėtą ir piktavališką kišimąsi“. Pastaroji organizacija pareiškė nuo ketvirtadienio nebepripažinsianti Y.Jammeho legitimiu Gambijos lyderiu.

Išrinktasis prezidentas Adama Barrow (Adama Barou), gruodį per rinkimus nugalėjęs Y.Jammehą, nepaisydamas jo atsisakymo palikti savo postą, ruošiasi ketvirtadienį perimti šalies vadovo pareigas.

Pasak Y.Jammeho, šalis privalo palaukti, kol Gambijos Aukščiausiasis Teismas apsvarstys valdančiosios partijos skundą dėl rinkimų rezultatų, nors tai gali užtrukti kelis mėnesius. Partija teigia, kad per balsavimą būta pažeidimų.

Pirmadienį Gambijos vyriausiasis teisėjas atsisakė nagrinėti šį skundą ir sakė nesiruošiantis paklusti kadenciją turinčio baigti prezidento reikalavimui užkirsti kelią A.Barrow inauguracijai.

Tuo tarpu Y.Jammeho ministrų kabineto nariai vienas po kito traukiasi iš pareigų. Jau atsistatydino Gambijos užsienio reikalų, finansų, prekybos ir aplinkos ministrai, antradienį nurodė vienas šalies sostinės Bandžulio pareigūnas, norėjęs išlikti nežinomu. Gambijos informacijos ministras anksčiau pasirinko išvykti į Senegalą.

Vakarų Afrikos regiono blokas neatmeta karinės intervencijos galimybės, jeigu Y.Jammehas nepasitrauks iki jo mandato galiojimo pabaigos. Tuo tarpu 1,9 mln. gyventojų turinčios valstybės kariuomenėje tėra tik 900 karių.

Y.Jammehas Gambiją valdo jau daugiau kaip 22 metus. Po pastarųjų rinkimų jis iš pradžių atvyko į televiziją pripažinti savo pralaimėjimo, bet po savaitės jis persigalvojo. Žmogaus teisių gynėjai jau seniai jį kaltina vadovaujant vyriausybei, kuri savavališkai sulaiko, kankina ir net žudo savo oponentus.

Šiuo metu išrinktasis Gambijos prezidentas yra Senegale, o Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS) paragino A.Barrow likti ten iki ketvirtadienio dėl jo paties saugumo. Pirmadienį jis negalėjo dalyvauti savo septynmečio sūnaus, kurį diena anksčiau mirtinai sukandžiojo šuo, laidotuvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius