Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Atskleista skandalinga grandinė: kaip milijonai ginklų iš Rytų ir Vidurio Europos pasiekė arabų kraštus

Organizuotą nusikalstamumą ir korupciją tiriantys žurnalistai atsekė įspūdingą ginklų prekybos tinklą, kuris sujungia Rytų ir Vidurio Europą bei Vidurio Rytus, rašo occrp.org.
„Islamo valstybės“ vėliava
„Islamo valstybės“ vėliava / „Scanpix“/AP nuotr.

Paaiškėjo, kad nuo 2012 metų į Vidurio Rytus buvo siunčiami ginklai, kurių vertė siekia 1,2 milijardo eurų. Po Arabų pavasario prasidėjusiuose ginkluotuose konfliktuose būtent šie ginklai tapo chaoso priežastimi.

Per šiuos konfliktus žuvo mažiausiai 400 tūkstančių žmonių, o tūkstančiai pabėgėlių patraukė į Europą.

„Įrodymai rodo sistemingą ginklų gabenimą grupuotėms, kurios turėtų prisiimti atsakomybę dėl rimtų žmogaus teisių pažeidimų“, – teigė „Amnesty International“ ginklų kontrolės stebėtojas Patrickas Wilkenas ir priduria, kad tokie faktai rodo šiurkščius tarptautinės teisės pažeidimus.

Ataskaitoje išskiriamos aštuonios valstybės: Kroatija, Čekija, Serbija, Slovakija, Bulgarija, Rumunija, Bosnija ir Hercegovina bei Juodkalnija. Iš šių valstybių ginklai buvo gabenami į Saudo Arabiją, Jordaniją, Jungtinius Arabų Emyratus ir Turkiją.

Šios keturios valstybės vėliau ginkluote aprūpino Siriją ir Jemeną, kuriuose šiuo metu vyksta ginkluoti sukilėlių ir valdžios susirėmimai.

Ginklus iš Belgrado gabendavo baltarusiški karo lėktuvai „Iljušin Il-76“, galintys gabenti iki 50 tonų krovinius. Manoma, kad dalį šio ginklų eksporto prižiūrėjo Centrinės žvalgybos agentūra (CŽA).

Saudo Arabija nuo 2012 metų įsigijo 829 milijonų eurų vertės ginkluotės ir amunicijos.

Saudo Arabija nuo 2012 metų įsigijo 829 milijonų eurų vertės ginkluotės ir amunicijos.

Ją sudarė 10 tūkstančių automatinių ginklų AK-47, 6301 kulkosvaidis, 18 500 raketsvaidžių ir granatsvaisdžių, 300 tankų, 250 priešlėktuvinių ginklų, 90 raketų paleidimo sistemų, 364 milijonus vienetų amunicijos.

Skelbiama, kad dalis šios ginkluotės pateko į tokių grupuočių kaip Laisvoji Sirijos armija, islamistų grupuotė „Ansar al-Sham“, su al-Qaeda siejamos „Jabhat al-Nusra“, sunitų pajėgų Jemene ir net „Islamo valstybės“ rankas.

Jordanija įsigijo ginklų už 155 milijonus eurų, Jungtiniai Arabų Emyratai už 135 milijonus eurų, o NATO narė Turkija už 87 milijonus eurų.

Kroatija ilgą laiką neigė tiekusi ginklus Sirijai, tačiau dar 2012 metų vizito Vašingtone metu Kroatijos atstovai susisiekė su Saudo Arabijos atstovais, kurie padėjo pradėti gabenti senus, Jugoslavijos kare naudotus ginklus į Jordaniją.

Dauguma ginklų gabenimo skrydžių prasidėdavo Belgrado oro uoste, dalis jų Slovakijos sostinėje Bratislavoje ir Bulgarijos sostinėje Sofijoje. Vieną kartą senų ginklų prikimštas karo transporto lėktuvas kilo ir iš Ostravos oro uosto Čekijoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ginklai karui Sirijoje perkami už Pietų Amerikos narkotikų nešamą pelną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius