-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 08 15 /20:57

Auga nerimas dėl Egipte atostogaujančių turistų, žinių apie lietuvių saugumą nėra

Ant pilietinio karo slenksčio atsidūrusiame Egipte poilsiauja dešimtys tūkstančių turistų. Kai kurios šalys jau išreiškė susirūpinimą jų saugumu: Didžiosios Britanijos Užsienio reikalų ministerija (URM) tūkstančius šios šalies piliečių Egipte paragino neiti iš viešbučių, rusai uždraudė parduoti poilsio kelialapius į šią šalį, o žinių apie šioje šalyje poilsiaujančius Lietuvos piliečius kol kas – jokių.
Kairas praėjus dienai po kruvino smurto bangos
Kairas praėjus dienai po kruvino smurto bangos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Egipto kurortuose yra per 40 tūkst. turistų iš Didžiosios Britanijos.

Kaip rašo bubblews.com, šios šalies URM paskelbė, kad kurorto Hurgados policija patarė poilsiautojams nekelti kojos iš viešbučių, nes ten laukiama vis didesnių smurto protrūkių.

Ketvirtadienį žuvusiųjų skaičius šioje šalyje perkopė pusės tūkstančio ribą, neramumai pasiekė ir kurortus.

Britų kelionių agentūra „Thomas Cook“ ketvirtadienio rytą paskelbė, kad kelionės iš Šarm el Šeicho ir Hurgados į Kairą, Luksorą ir Mozės kalną yra laikinai atidėtos. Tačiau bendrovė atkreipė dėmesį, kad kurortai prie Raudonosios jūros yra už 400 kilometrų nuo Kairo, todėl joks pavojus jos klientams negresia.

Tuo metu Rusijos turizmo departamentas uždraudė pardavinėti poilsio kelialapius į Egiptą.

„Ria Novosti“ skelbia, kad departamentas kol kas nemato būtinybės pradėti turistų iš Rusijos evakuacijos. Tačiau departamentas sieks, kad Egipte poilsiautų mažiau nei įprasta rusų. Atkreipiamas dėmesys, kad turistai turi teisę grįžti namo anksčiau nei planavo, tačiau kol kas tokių prašymų nebuvo.

Tuo tarpu portalas vg.no skelbia, kad apie 200 norvegų turistų grįžta atgal į gimtinę iš neramumų kamuojamo Egipto. 

15min.lt ketvirtadienį susisiekė su didžiausio Baltijos šalyse kelionių operatoriaus „Novaturas“ Rinkodaros projektų vadove Ieva Dorelaitiene. Ji 15min.lt pažadėjo raštu atsakyti į klausimus apie Egipte esančius „Novaturo“ klientus, tačiau iki ketvirtadienio vakaro 15min.lt atsakymų nesulaukė, o bendrovės atstovė į skambučius nebeatsiliepė.

Prekybos centre „Panorama“ įsikūrusios kelionių agentūros „West Express“ darbuotoja 15min.lt sakė, kad iki tam tikro laiko lietuviai pirko keliones į Egiptą, tačiau dabar kelionių į šią šalį pageidauja kur kas mažiau žmonių. 

„Žmonės ateina jau žinodami situaciją, kuri ten susiklostė. Ir mes jiems pasakome, kas ten vyksta“, – sakė mergina.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija paragino susilaikyti nuo kelionių į Egiptą, o ten jau esantiems Lietuvos piliečiams patarė vengti masinių susibūrimo vietų ir nešiotis pasą.

Kiek turistų šiuo metu ilsisi Egipte, ministerija neskelbia.

Egipto Turizmo ministerija paskelbė, kad pastarieji įvykiai bus labai skaudus smūgis šalies ekonomikai. Pranešama, kad per pirmas 15 liepos dienų į Egiptą atvyko 387 tūkst. turistų. Praėjusiais metais per tą patį periodą čia apsilankė 515 tūkst. turistų. Neabejojama, kad rugpjūčio skaičiai bus dar prastesni. 

Egipte uždaryti visi muziejai ir lankytinos vietos

Egipto Kultūros paveldo ministerija uždarė muziejus ir lankytinas vietas visoje šalyje, skelbia portalas „Ahram Online“.

Toks sprendimas priimtas prasidėjus neramumams Nasro mieste ir Gizoje.

Kultūros paveldo ministras Mohamedas Ibrahimas sušaukė skubų susirinkimą, kuriame buvo svarstomi būdai, kaip apsaugoti archeologinius paminklus ir muziejus šalyje. Ministras baiminasi, kad jie gali būti suniokoti susirėmimų metu.

Nuversto prezidento Mohamedo Mursi šalininkai sugriovė Nacionalinio Aleksandrijos muziejaus ir Malavio mieste esančio muziejaus prieigose stovėjusius apsaugos postus.

M.Ibrahimas teigė, kad patys muziejai liko nepaliesti.

Hurgadoje dirbanti lietuvė: „Vyksta tikrai kraupūs dalykai“

Su 15min.lt susisiekė Hurgadoje šiuo metu dirbanti lietuvė Kamilė M. Anot jos, šiuo metu vyksta išties kraupūs dalykai. 

„Saugumo sumetimais apribojamas išvykimas iš viešbučio – tiek svečiams, tiek mums, darbuotojams iš Europos, – pasakojo lietuvė. – Labai sustiprinta apsauga tiek viešbutyje, tiek aplink, tikrinama kiekviena mašina ir žmogus. Trečiadienį Hurgadoje Musulmonų brolijos nariai sudegino paštą. Taip pat, kiek girdėjau, atakavo policijos pastatą.“

Anot moters, viešbutyje turistų skaičius nėra smarkiai sumažėjęs, tačiau nebėra egiptiečių turistų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius