Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 07 18 /08:11

Aukšto rango JAV pareigūnas: „Malaizijos lėktuvas Ukrainoje iš tiesų buvo numuštas“

Prie Rusijos ir Ukrainos sienos sudužo „Boeing 777“ su 295 žmonėmis. Aukšto rango JAV pareigūnas tvirtina, kad lėktuvas iš tiesų buvo numuštas. Tuo metu Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir draugams.
 Ukrainoje sudužęs Malaizijos laineris „Boeing 777“ su 295 žmonėmis numuštas iš Rusijos teritorijos
Ukrainoje sudužęs Malaizijos laineris „Boeing 777“ su 295 žmonėmis numuštas iš Rusijos teritorijos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 8.11 val. Rytų Ukraina paskelbta neskraidymo zona

Ukrainos pareigūnai ketvirtadienį paskelbė savo rytinį regioną neskraidymo zona, kai ten sudužo Malaizijos laineris, skraidinęs 295 žmones, pranešė Europos skrydžių saugumo valdyba „Eurocontrol“.

Europos ir JAV oro bendrovės pakeitė savo reisų maršrutus, kai Kijevas pranešė, jog oro bendrovės „Malaysia Airlines“ MH17 reiso lėktuvas buvo numuštas per teroristų ataką, o vienas JAV pareigūnas nurodė, jog žvalgybos analitikai tvirtai įsitikinę, jog laineris numuštas raketa „žemė-oras“.

„Sudužus lėktuvui, Ukrainos institucijos informavo „Eurocontrol“ apie uždaromus maršrutus nuo žemės iki neriboto aukščio Rytų Ukrainoje, – sakoma pranešime. – Visų skrydžių planai, kuriuose naudojami tie maršrutai, dabar atmetami „Eurocontrol“. Tie maršrutai liks uždaryti iki atskiro pranešimo.“

Kaip rodo „Eurocontrol“ informacija, Malaizijos lėktuvas skrido vadinamajame 330-ajame ešelone, maždaug 10 kilometrų aukštyje, kai dingo iš radarų ekranų.

Fredericas Cuvillier nurodė, kad šalies oro bendrovės turėtų vengti Ukrainos oro erdvės, kol bus nustatytos šios katastrofos priežastys.

Prancūzijos susisiekimo ministras Fredericas Cuvillier nurodė, kad šalies oro bendrovės turėtų vengti Ukrainos oro erdvės, kol bus nustatytos šios katastrofos priežastys.

JT Saugumo Taryba rengia skubų susitikimą dėl orlaivio katastrofos

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį rengia skubų susitikimą aptarti Malaizijos oro linijų lėktuvo katastrofą Ukrainos Rytuose.

Susitikimas prasidės 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku, pranešė šį mėnesį 15-os narių Saugumo Tarybai pirmininkaujančios Ruandos atstovas Eugene’as Richard’as Gasana.

JT generalinis sekretorius Ban Ki Moonas paragino atlikti „nuodugnų, skaidrų ir tarptautinį“ MH17 reisu skridusio Malaizijos lėktuvo katastrofos prorusiškų riaušininkų kontroliuojamuose Ukrainos Rytuose tyrimą.

Didžioji Britanija, paprašiusi surengti skubų JT Saugumo Tarybos susitikimą, ragina atlikti JT vadovaujamą katastrofos tyrimą.

Papildyta 7.02 val. CNN skelbia, kad aukšto rango JAV pareigūnas tvirtina, jog lėktuvas iš tiesų buvo numuštas. Jo teigimu, JAV priešraketinė gynyba užfiksavo priešlėktuvinės raketos „žemė-oras“ paleidimą, likus vos kelioms akimirkoms iki įvykstant katastrofai.

Taip pat JAV pareigūnas pažymėjo, kad Ukraina, jo žiniomis, teritorijoje, kurioje įvyko katastrofa, neturi tokios technikos, galėjusios numušti orlaivį.

Žvalgybos analitikai tikrina duomenis, siekdami nustatyti, ar raketa buvo paleista Ukrainoje veikiančių prorusiškų teroristų, Rusijos pajėgų kitapus sienos ar Ukrainos vyriausybinių pajėgų, naujienų agentūrai AFP sakė du JAV pareigūnai, pageidavę neviešinti jų vardų.

Mes tvirtai įsitikinę, kad lėktuvui smogė raketa „žemė oras“, – sakė pareigūnas.

„Atliekame išsamią analizę“, – sakė vienas pareigūnas. Tačiau mažai abejotina, kad tam lėktuvui smogė raketa „žemė-oras“.

„Tuo mes tvirtai įsitikinę“, – sakė pareigūnas.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas per  renginį Detroite pareiškė, kad Jungtinėse Valstijose pagamintas lėktuvas „Boeing 777“ buvo sąmoningai susprogdintas padangėje.

Tas lėktuvas buvo veikiausiai ir sakau „veikiausiai“, nes dar neturime visų detalių ... numuštas. Tai ne nelaimingas atsitikimas. Susprogdintas danguje“, pažymėjo J.Bidenas.

Ukrainos lyderiai apkaltino prorusiškus teroristus  numušus lainerį per teroristinę ataką.

Greitai buvo sutelktas dėmesys į prielaidą, kad tas lėktuvas buvo numuštas per klaidą, galbūt prorusiškų pajėgų, palaikiusių keleivinį lainerį Ukrainos armijos transporto lėktuvu.

Kaip pranešama, lėktuvas skrido daugiau negu 10 kilometrų aukštyje ir buvo pasiekiamas Rusijos gamybos priešlėktuvinių raketų kompleksams „Buk“, kurių savo arsenaluose turi tiek Ukrainos, tiek Rusijos pajėgos.

Plačiai naudojami „žemė-oras“ tipo raketų kompleksai „Buk“ yra mobiliosios sistemos, sumontuotos ant ratinių arba vikšrinių mašinų, pritaikytos numušti lėktuvams, sparnuotosioms raketoms, sraigtasparniams ir kitiems taikiniams.

Prieš prasidedant konfliktui Ukrainoje, Kijevo vyriausybės pajėgos turėjo 6-8 tokių raketų baterijas, sako karybos analitikai. Tačiau tas raketas sudėtinga valdyti – kitaip negu nešiojamuosius zenitinių raketų kompleksus.

Kad galėtų jas panaudoti, promaskvietiški separatistai rytų Ukrainoje turėjo būti arba gerai apmokyti, arba naudotis išorinių specialistų pagalba, sakė gynybos analitinio centro „IHS Jane's“ vyresnysis analitikas Edwardas Huntas.

Kad galėtų jas panaudoti, promaskvietiški separatistai rytų Ukrainoje turėjo būti arba gerai apmokyti, arba naudotis išorinių specialistų pagalba, sakė gynybos analitinio centro „IHS Jane's“ vyresnysis analitikas Edwardas Huntas.

„Jų paprastai nematoma sukilėlių arba separatistų pajėgose dėl tos pačios priežasties, kad juos valdyti reikia daug žmonių, kurie turi būti labai gerai apmokyti, taip pat reikalingos atsarginės dalys“, – aiškino E.Huntas.

Kompleksus „Buk“ turi valdyti keli žmonės, įskaitant radiolokatoriaus operatorių, koordinuojantį raketų paleidimo įrenginius iš atskiros mašinos.

JAV ragina skubiai skelbti paliaubas Ukrainoje

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paragino nedelsiant skelbti paliaubas Ukrainoje, kad būtų užtikrintas netrukdomas Malaizijos lėktuvo, kuris galimai buvo numuštas virš sukilėlių kontroliuojamo rytinio šalies regiono, katastrofos tyrimas.

„Mes raginame visas susijusias šalis – Rusiją, prorusiškus separatistus ir Ukrainą – paremti skubias paliaubas, kad tarptautiniams tyrėjams būtų užtikrinta saugi ir nevaržoma prieiga prie katastrofos vietos ir palengvinta palaikų paieška“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo spaudai Josho Earnesto pareiškime.

Pažadėjo, kad kaltieji bus nubausti

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas išreiškė gilią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir draugams.

„Visus Ukrainos žmones sukrėtė ši baisi tragedija“, – teigė A.Jaceniukas.

Jis patikino, kad Ukrainos vyriausybė daro viską, kas yra įmanoma, siekiant užtikrinti teisingą ir visapusišką tyrimą dėl katastrofos priežasčių. „Atsakomybėn bus patraukti visi asmenys, atsakingi už šią baisią tragediją“, – užtikrino jis.

Scanpix/Reuters, AFP nuotr./Pasaulis gedi Malaizijos lainerio „Boeing 777“ aukų
Scanpix/Reuters, AFP nuotr./Pasaulis gedi Malaizijos lainerio „Boeing 777“ aukų

47 žuvusiųjų asmenybės dar nenustatytos

„Malaysia Airlines“ duomenimis, katastrofą patyrusiame lėktuve buvo 154 Nyderlandų piliečiai, 27 australai, 23 malaiziečiai, 11 indoneziečių, 6 britai, po 4 Vokietijos ir Belgijos piliečius, 3 filipiniečiai, 1 kanadietis. 47 žuvusių lėktuvo keleivių pilietybės dar nenustatytos.

„Malaizijos avialinijų“ lėktuvas „Boeing 777” lėktuvas skrido iš Amsterdamo į Malaizijos sostinę Kvala Lumpūrą. Juo skrido 280 keleivių ir 15 įgulos narių. Visi žuvo.

Lėktuvas sudužo už 80 km nuo Donecko, netoli sienos su Rusija, prie Šachtiorsko miesto, Torezo vietovėje, kur vyksta separatistų ir Ukrainos pajėgų mūšiai. Teritoriją, kur nukrito lėktuvas, kontroliuoja separatistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius