Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Australai šokiruoti: elgesys su paaugliais kolonijoje lyginamas su kankinimais Abu Graibe

Australijos vyriausybė pradėjo tyrimą dėl nepilnamečių kolonijos – po to, kai pasirodė filmuota medžiaga, kaip vaikinai yra mušami, į juos purškiamos ašarinės dujos, jie pririšami prie kėdžių, išrengiami nuogai, o prižiūrėtojai iš nuteistųjų tyčiojasi. Toks elgesys žiniasklaidoje lyginamas su Abu Graibo kalėjime vykdytais kankinimais, rašo „The Independent“.
Nepilnametis kalinys Australijos kolonijoje
Nepilnametis kalinys Australijos kolonijoje / Nuotr. iš ABC vaizdo įrašo

Australijos ABC „Four Corners“ laida gavo filmuotą medžiagą iš Don Dale kolonijos. Joje – šokiruojantys vaizdai, pavyzdžiui, 14-metis vaikinas uždengta galva beveik dvi valandas laikytas pririštas prie kėdės. Filmuota medžiaga yra iš laikotarpio nuo 2010 iki 2015 m.

Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas sakė esantis šokiruotas prižiūrėtojų elgesio. „Su kiekvienu vaiku mūsų teisingumo sistemoje turi būti visuomet elgiamasi žmoniškai ir pagarbiai“, – teigė jis.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos jau kelerius metus bandė atkreipti dėmesį į šią maksimalaus saugumo jaunimo koloniją ir sąlygas juose, tačiau pradėti tyrimą nuspręsta tik dabar.

Įspėjame – filmuoti vaizdai gali šokiruoti.

2014 m. rugpjūtį ašarinėmis dujomis buvo apipurkšti šeši paaugliai. Tuomet valdžios atstovai aiškino, kad buvo būtina taip pat ir suvaržyti jų judėjimą, nes jie kėlė riaušes ir mėgino pabėgti.

Tačiau vaizdo stebėjimo kamerų ir darbuotojų filmuotos medžiagos rodė ką kitą – kad savo kamerą paliko tik vienas kalinys, jis trankė į sienas ir langus. Penki kiti vaikinai buvo likę savo vienutėse, kai prižiūrėtojai juos iš arti apipurškė ašarinėmis dujomis.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip prižiūrėtojai juokiasi iš kosėjančių ir rėkiančių vaikinų. Vienas iš kalinčiųjų sako nebegalintis kvėpuoti.

Vienas vyras 14-metį, kuris pabėgo iš savo kameros, vadino „suknistu idiotu“ ir grasino „šitą mažą smau***ių sutrinti į miltus“, o savo kolegas ragino visus paauglius apipurkšti dujomis.

VIDEO: Paaugliai kaliniai apipurškiami ašarinėmis dujomis

Kitame vaizdo įraše prižiūrėtojas kabinėjasi prie 13-mečio, jį sugriebia už gerklės ir pakėlęs numeta ant lovos.

VIDEO: Nepilnametis numetamas ant lovos

Tas pats vaikinas matomas ir vaizdo įraše ir iš kitos kolonijos – jame jis išrengiamas nuogai, jį trys prižiūrėtojai laiko veidu žemyn. Tokių veiksmų imtasi 13-mečiui pagrasinus susižaloti.

VIDEO: Paauglys išrengiamas nuogai

Dar viename vaizdo įraše paauglys – tuomet 14 metų – yra prirakintas prie judesius suvaržančios kėdės, jo visa galva uždengta, ir jis paliktas vienutėje.

VIDEO: Paauglys dvi valandas laikomas pririštas prie kėdės

Manoma, kad dauguma šių vaikinų yra Australijos čiabuviai – aborigenai, kurie sudaro net 97 proc. visų nepilnamečių nuteistųjų Australijos Šiaurinėje Teritorijoje.

Čiabuvių reikalų ministras Nigelas Scullionas teigia, kad šiuose incidentuose dalyvavusiems pareigūnams turi būti pateikti kaltinimai.

„Jie žinojo, kad jų elgesys nėra teisingas, tai buvo blogai, bet jie taip pat žinojo, kad tai jokiu būdu niekam nebus problema, – sakė jis. – Tokia buvo nusikaltimų slėpimo kultūra, tokia buvo žiaurumo kultūra.“

„Unicef“ savo pareiškime teigia, kad ilgi uždarymai į vienutes, išrengimas nuogai yra nepateisinamas jėgos panaudojimas, ir gali būti prilygintas kankinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius