-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Australijos didmiestis Brisbanas dėl didžiulių potvynių virto „karo zona“ (nuotraukos)

Australijos trečiasis didžiausias miestas Brisbanas ketvirtadienį tapo „karo zona“, kai ištisi jo priemiesčiai atsidūrė po vandeniu, o infrastruktūra buvo smarkiai apgadinta smarkiausio per kelis pastaruosius dešimtmečius potvynio, kuris užliejo apie 30 tūkst. namų.
Išsiliejusi Brisbano upė
Išsiliejusi Brisbano upė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Potvynis

Evakuoti gyventojai sukrėsti apžiūrinėjo vandens padarytą žalą, nors per Australijos rytus nusiritusios potvynio bangos aukštis buvo maždaug metru žemesnis, nei prognozuota, todėl dar tūkstančiai Brisbano pastatų stichijos išvengė.

Kvinslando valstijos premjerė Anna Bligh tramdydama ašaras sakė, kad palengvėjimas susipynė su neviltimi dėl potvynio padarytos žalos namams ir architektūros paminklams, o padarinių likvidavimas 2 mln. gyventojų turinčiame mieste prilygs atstatymui „po karo“.

„Šiandien nuotaikos čia labai įvairios: jaučiamas šioks toks palengvėjimas, o aš dėkinga, kad motulė gamta nebuvo tokia siaubinga, kokia galėjo būti, tačiau žmonės visame mieste šiandien pabudo apimti nepakeliamo skausmo, – A.Bligh sakė televizijai „Sky News“. – Matėme neįtikėtinų sugriovimų ir nuniokojimo vaizdų: ištisuose priemiesčiuose matyti tik stogai, ištisos didelės darbo vietos... visiškai užlietos vandens.“

„Po vandeniu atsidūrė ištisi pramonės rajonai, geležinkelio stotys. Tiltai ir keliai uždaryti, – pridūrė premjerė. – Tai, ką mačiau kai kuriose vietose, panašiau į karo zoną.“

Vienas 24 metų vyras tapo pirmąja potvynio auka Brisbane, kai potvynio srautas jį nusinešė, atvykusį patikrinti tėvo namų. Per pastarąsias tris dienas Kvinslande žuvo 14 žmonių – daugiausia per žaibiškus potvynius, kurie nuniokojo į vakarus nuo Brisbano esančiose kalvose įsikūrusius miestelius.

Per šios valstijos sostinės centrą tekančioje Brisbano upėje vanduo pradeda pamažu slūgti, tačiau miesto gyventojai labai sunerimę dėl nuostolių, patirtų per smarkiausią nuo 1974 metų potvynį.

Brisbano centras atrodė tarsi vaiduoklių miestas, kai biurų pastatų valdytojai darbuotojams nurodė neatvykti, o daugiau nei 100 tūkst. pastatų buvo išjungta elektra, siekiant apsisaugoti nuo trumpojo jungimo ir gaisrų.

Potvynio kulminacija įvyko apie 5 val. 15 min. (trečiadienį 21 val. 15 min.), kai vandens lygis Brisbano upėje pakilo iki 4,46 metro žymos ir nepasiekė 1974 miestą nuniokojusio potvynio lygmens.

Gyventojai kiek lengviau atsiduso, kai rytą sužinojo, kad blogiausio scenarijaus išvengta. Tačiau apie 12 tūkst. namų buvo visiškai užlieti, o kai kurių matėsi tik stogų viršus. Dar apie 13,7 tūkst. pastatų buvo užlieti iš dalies.

Per Australijos šiaurės rytų regioną nuniokojusius didžiulius potvynius, kuriuose sukėlė su La Ninjos meteorologiniu fenomenu siejamos ištisus mėnesius pliaupusios liūtys, iš viso žuvo 23 žmonės, o Kvinslandas tapo nelaimės zona.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius