-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Australijos „vidaus jūra“ kelia grėsmę dar keliems miesteliams

Rekordiniai Australijos potvyniai, kurie jau vadinami milžiniška „vidaus jūra“, šeštadienį grasino užlieti dar kelis miestelius šalies pietryčiuose, o pareigūnai perspėjo, kad potvynio vanduo gali laikytis daug dienų.
Potvynis Brisbane
Potvynis Brisbane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Australija Potvynis

Potvynio, kuris jau paveikė 75 miestelius ir 1 770 valdų visoje Viktorijos valstijoje, vandenys čia yra apsėmę maždaug 90 km ilgio ir 40 km pločio teritoriją, pranešė radijas ABC.

„Žinome, kad tai didžiausias potvynis Viktorijos šiaurės vakaruose nuo to laiko, kai maždaug prieš 130 metų buvo pradėti stebėjimai, – sakė valstijos gelbėtojų tarnybos atstovė. – Vis dar gresia pavojus miesteliams valstijos šiaurėje.“

Didžiules liūtis Rytų Australijoje sukėlė su ciklonais susijusi gamtinių reiškinių sistema La Ninja. Didžiuliai potvyniai nuniokojo Kvinslando valstiją ir išplito į pietus, į Naująjį Pietų Velsą.

Po to, kai Kvinslande purvino, rudo vandens srautai užliejo Prancūzijos ir Vokietijos dydžio teritoriją ir pareikalavo daugiau kaip 30 žmonių gyvybių, nauji potvyniai kilo Viktorijoje.

Potvyniui plečiantis į šiaurę Svon Hilo link, pavojus iškilo keliems mažiems miesteliams. Svon Hilas yra maždaug 300 km į šiaurės vakarus nuo Melburno.

Netoliese esantį Kerango miestelį vandens srautai jau atkirto nuo išorinio pasaulio.

Tuo tarpu Kvinslande tęsiami gelbėjimo ir valymo darbai. Valstijos šiaurės rytuose esančiame Rokhamptone, kuris anksčiau šį mėnesį dėl potvynių buvo beveik visiškai izoliuotas, 75 tūkst. gyventojų netrukus turėtų atgauti galimybę naudotis oro susisiekimo paslaugomis.

Pirmadienį, praėjus maždaug trims savaitėms po to, kai Rokhamptono oro uosto kilimo ir tūpimo takas buvo užlietas vandeniu, dienos skrydžiai bus atnaujinti, nes visi dideli remonto ir aptvėrimo darbai buvo baigti, pranešė pareigūnai.

„Dėl didelės potvynio padarytos žalos antraeilis kilimo ir tūpimo takas bus uždarytas ilgą laiką“, – pranešė oro uosto atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius