Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrijos buvęs ultradešiniųjų pažiūrų lyderis J.Haideris gaudavo pinigų iš Libijos ir Irako diktatorių

Austrijos buvęs ultradešiniųjų pažiūrų lyderis velionis Joergas Haideris laikė milijonus eurų slaptose Lichtenšteino bankų sąskaitose ir palaikė ryšius su buvusiu Irako diktatoriumi Saddamu Husseinu bei Libijos lyderiu Muamaru Kadhafi, paskelbė šalies žiniasklaida.
Politikui gerų emocijų netrūko net  ir konferencijoje.
J.Haideris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Haideris žuvo vairuodamas girtas 2008 metų spalį, būdamas 58 metų.

Savaitraštis „Profil“ savaitgalį paskelbė sensacingą informaciją: esą J.Haideris slaptose bankų sąskaitose Lichtenšteine laikė 45 mln. eurų (155,4 mln. litų), kuriuos sukaupė per daugelį metų.
Vėliau žiniasklaidoje pasklido daugiau gandų, paneigimų ir stulbinamų naujų paviešinimų.

Kaip rašo savaitraštis „Falter“, tikėtina, jog Libijos lyderis M.Kadhafi į J.Haiderio ultradešiniosios Laisvės partijos (FPOe) sąskaitas pervedė apie 45 mln. eurų.

FPOe lyderis taip pat esą gaudavo lėšų iš Irako ir Saddamo Husseino, pridūrė laikraštis, remdamasis šios partijos buvusio generalinio sekretoriaus Walterio Meischbergerio sensacingu dienoraščiu.

Dienoraštyje, kurį kovos su korupcija pareigūnai konfiskavo vasarį, atlikdami kitą tyrimą, W.Meischbergeris teigia, jog J.Haiderio buvęs sekretorius Franzas Koloini „patvirtino (informaciją) apie Saddamo pinigus“.

F.Koloini ir kiti „tuo metu parsivežė iš Irako 10 mln., o galbūt 15 mln. eurų“, „Falter“ citavo politiko dienoraštį.

Dar 5 mln. eurų į FPOe iždą įplaukė iš bankų sąskaitų Šveicarijoje, priklausiusių Saddamo Husseino velioniams sūnums, nurodė savaitraštis.

Vienos prokurorai patvirtino, jog toks dienoraštis tikrai egzistuoja, tačiau jo turinio nekomentavo.

Pasak „Profil“, panašu, jog su J.Heideriu artimus ryšius palaikė ne vien M.Kadhafi, bet ir jo sūnus Saif al Islamas Kadhafi, taip pat papildydavęs FPOe sąskaitas.

„Saif al Islamas Kadhafi visada mums siųsdavo pinigus prieš rinkimus – ir visada grynaisiais pinigais, – savaitraštis citavo vieną J.Haideriui artimą neįvardytą šaltinį. – Jie būdavo suvynioti į plastiką.“

Tokiu būdu ultradešiniųjų partijos lyderis, kuris 2000 metais buvo susitikęs su M.Kadhafi, o 2002 metais – su Saddamu Husseinu, ir jo padėjėjai slapta gabendavo pinigus iš Austrijos ir atgal, o vėliau perskirstydavo juos į atskiras sąskaitas šalyje ir užsienyje, rašo „Profil“.

„Per kiekvieną vizitą gaudavome grynųjų pinigų“, – kitas neįvardytas šaltinis sakė dienraščiui „Kurier“.

Praeitame dešimtmetyje Laisvės partija oficialiai išleisdavo tik po maždaug 6,38 mln. eurų per metus.

J.Haiderio milijonai buvo naudojami papirkti žurnalistams ir bankininkams, nurodė „Falter“.

Tačiau po jo žūties sąskaitose Lichtenšteine buvo belikę tik 5 mln. eurų, rašo „Profil“.

Žiniasklaida pranešė, kad J.Haiderio asmeninis asistentas Geraldas Mikscha, padėjęs tvarkyti bankų sąskaitas, pagrobė apie 38 mln. eurų ir šiuo metu slapstosi Šveicarijoje arba Paragvajuje.

Tuo tarpu Vokietijos, Šveicarijos ir Austrijos prokurorai, kurie esą aptiko J.Haiderio sąskaitas, dabar neigia radę kokių nors pinigų, priklausiusių charizmatiškam politikui, nurodė „Falter“.

Austrijos partijos privalo atskleisti rėmėjus, sumokėjusius daugiau nei 7 260 eurų (25 tūkst. litų), tačiau už šio reikalavimo nesilaikymą nenumatytos jokios sankcijos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius