Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aušvico koncentracijos stovyklos komendanto anūkas, gyvenimą paaukojęs kovai su Europos neonaciais: „Savo senelį būčiau nušovęs“

Raineris Hoessas buvo vos 12-os, kai sužinojo, kad jo senelis buvo Aušvico koncentracijos stovyklos komendantas, stebėjęs milijono žmonių nužudymą.
Skinheadas
skustagalvis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Augdamas pokario Vokietijoje, R.Hoessas negalėjo suprasti, kodėl mokyklos sodininkas, išlikęs gyvas per holokaustą, su juo visada elgdavosi šiurkščiai. Tačiau vieną dieną berniuko mokytojas atskleidė žiaurią tiesą. 

„Aš nieko nežinojau apie Aušvicą, nieko nežinojau apie savo šeimą. Žinojau tik tai, kad mano senelis dalyvavo kare kaip tūkstančiai kitų senelių“, – AFP sakė R.Hoessas.

Rudolfas Hoessas buvo ilgiausiai tarnybą ėjęs komendantas Aušvico-Birkenau stovykloje okupuotoje Lenkijoje, vėliau tapusioje nacistinės Vokietijos vykdyto Europos žydų genocido simboliu. 

Aš nieko nežinojau apie Aušvicą, nieko nežinojau apie savo šeimą. Žinojau tik tai, kad mano senelis dalyvavo kare kaip tūkstančiai kitų senelių.

„12-os metų berniukui tai buvo pribloškianti informacija“, – neslėpė anūkas.

Kovoja, kai tik turi progą

Dabar jau 48 metų R.Hoessas šią šeimos naštą pavertė savo varomąja jėga kasdienei kovai su dešiniųjų ekstremizmu.

Neseniai jis viešėjo Švedijoje, artėjant Europos Parlamento rinkimams skatindamas kampaniją, nukreiptą prieš neonacių judėjimo stiprėjimą visoje Europoje.

„Dešinieji ekstremistai nėra kvaili. Jie auga ir plečia pozicijas – labai lėtai, bet labai efektyviai. Aš nusiteikęs agresyviai jų atžvilgiu. Kaskart, kai tik turiu progą veikti prieš juos, aš tai ir darau“, – prisipažino R.Hoessas. 

Kampanija „Never Forget. To Vote" (Niekada neužmiršk. Balsuoti – liet.), pradėta Švedijos jaunųjų socialdemokratų lygos prieš 22–25 gegužės rinkimus, vertinama kaip geriausias būdas apsisaugoti nuo atgimstančių kraštutinių dešiniųjų ekstremistų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aušvico koncentracijos stovykla
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aušvico koncentracijos stovykla

Sučiuptas ir pakartas

Dešinieji ekstremistai nėra kvaili. Jie auga ir plečia pozicijas – labai lėtai, bet labai efektyviai.

Milijonas žydų buvo nužudyti Aušvice 1940–1945 metais kartu su 100 tūkst. ne žydų kilmės lenkų, sovietų karo belaisvių, homoseksualų, antinacistiškai nusiteikusių partizanų ir kitų.

Gyvi likę belaisviai buvo išlaisvinti 1945 m. sausio 27 dieną.

R.Hoessas eksperimentuodavo su skirtingais masinio žudymo metodais, galiausiai apsistojo prie pesticido „Ciklonas B” dujų, kuriomis būdavo nuodijami kaliniai.

R.Hoessas pradėjo slapstytis po II pasaulinio karo, tačiau buvo sučiuptas sąjungininkų 1946 metais ir po metų pakartas šalia liūdnai pagarsėjusio Aušvico krematoriumo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aušvico koncentracijos stovykla
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aušvico koncentracijos stovykla

Nešioja Dovydo žvaigždę

„Jis suteikė labai daug skausmo mūsų šeimai: ne tik savo vaikams, bet ir kitoms kartoms. Dešimtmetis po dešimtmečio mes turime nešti kryžių, kurį jis užkrovė ant mūsų pečių“, – AFP kalbėjo anūkas.

Nepaisant savo šeimos, kuri mieliau nustumtų nepatogią praeitį užmarštin, nepritarimo, jis praleido daugiau nei 20 metų tyrinėdamas giminės biografijos faktus ir nacių judėjimą.

Buvo šiek tiek keista, kad masinių žudynių organizatoriaus anūkas atvyksta į Izraelį.

R.Hoessas ant kaklo nešioja Dovydo žvaigždę ir pastaruosius ketverius metus skyrė mokinių švietimui apie dešiniųjų ekstremistų keliamą pavojų.

Visa tai prasidėjo tada, kai jo paties vaikų mokytojai paprašė su moksleiviais pasidalyti savo asmenine istorija. Dabar šiai veiklai R.Hoessas skiria visą savo laiką – tai tapo vyro darbu. Per praėjusius metus R.Hoessas aplankė 70 Vokietijos mokyklų.

Sutikęs senelį paspaustų gaiduką

Savarankiškai atlikęs tyrinėjimus, R.Hoessas susitiko su daugeliu holokaustą išgyvenusių aukų. Jis netgi nuvyko į Izraelį, kur atliko vaidmenį dokumentiniame filme.

„Buvo šiek tiek keista, kad masinių žudynių organizatoriaus anūkas atvyksta į Izraelį“, – prisipažino vokietis.

Grupelės žydų studentų paklaustas, ką būtų daręs, jei būtų sutikęs senelį, R.Hoessas nedvejojo: „Būčiau jį nušovęs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius