Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Avarija naftos bokšte netoli JAV pakrantės gali sukelti ekologinę katastrofą

Dėl nepalankių orų buvo nutraukti naftos dėmės valymo darbai Meksikos įlankoje prie Luizianos pakrantės, praneša Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Meksikos įlankoje ekologinė katastrofa
Meksikos įlankoje ekologinė katastrofa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu pareigūnai įspėja, kad gali kilti ekologinė katastrofa, nes iš gręžimo vamzdžio daugiau kaip pusantro tūkstančio metrų gylyje kasdien išteka maždaug tūkstantis barelių naftos.

Nafta išsiliejo įvykus sprogimui naftos platformoje praėjusį antradienį. Ketvirtadienį gręžimo platforma „Deepwater Horizon“ nuskendo.

Šeštadienį vietos valdžia nutraukė 11 žmonių, dingusių be žinios per sprogimą ir gaisrą platformoje, paieškas. Daugiau kaip 100 žmonių buvo išgelbėti.

Praėjusį savaitgalį dėl nepalankių oro sąlygų valymo darbsu Meksikos įlankoje teko sustabdyti.
Pasak pareigūnų, naftos dėmė plečiasi, jos plotas siekia jau 1 500 kvadratinių metrų.

„Kaip paaiškėjo, nafta teka iš paties gręžinio. Tai kardinaliai keičia situaciją, šiuo metu ji itin rimta“, – pareiškė žurnalistams sekmadienį JAV Pakrančuių apsaugos tarnybos Luizianoje atstovė Mary Landry.

Bendrovė BP, kuriai priklauso nuskendusi platforma, nusiuntė į avarijos vietą povandeninį laivą – robotą, kad jis uždarytų gręžimo vamzdžio sklendes.

Šiuo metu oro sąlygos tokios, kad naftos dėmė yra toliau nuo kranto, ir yra vilčių, kad bangos ją suardys, o sukietėję naftos teršalai nugrims į dugną.

Bendrovei BP praėjusiais metais buvo paskirta rekordinė 87 mln. dolerių bauda už tai, kad po sprogimo jos gamykloje Teksase saugumo užtikrinimas įmonėse taip ir nepagerėjo.

Tačiau organizacija „Mineral Management Services“, kontroliuojanti naftos objektų darbą, per patikrinimus šių metų vasario, kovo, ir balandžio mėnesiais nenustatė jokių „Deepwater Horizon“ pažeidimų.

Sprogimo priežastis gręžimo platformoje kol kas nenustatyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius