Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aviacijos chaosas: Europos transporto komisaras pranašauja šviesą tunelio gale?

Estijos į Europos Komisiją deleguotas Siimas Kallas sekmadienį spaudos konferencijoje išreiškė įsitikinimą, kad pirmadienį maždaug pusė Europos oro erdvės gali būti saugi skrydžiams.
Sustabdyti skrydžiai
Sustabdyti skrydžiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes iš tiesų patekome į beprecedentinę situaciją. Dar niekada nebuvo taip, kad tokia didelė Europos erdvės dalis butų uždaryta skrydžiams. Dar niekada nebuvo, kad situacija užsitęstų taip ilgai“, – sakė Europos transporto komisaras S.Kallas.

Pasak komisaro, išeities buvo ieškoma visą savaitgalį. Buvo dirbama su saugią orlaivių navigaciją užtikrinančios agentūros „Eurocontrol“ specialistais, dirbo ekspertai, aviakompanijos atliko bandomuosius skrydžius.

„Pirmas ir pagrindinis mūsų prioritetas – skrydžių saugumas. Dėl to negali būti jokių kompromisų. Buvo dirbama tam, kad rastume sprendimus ir galėtume vėl atverti oro erdvę be kompromisų dėl saugumo. Šis darbas bus tęsiamas ir rytoj (pirmadienį – red.past.). Numatyti keli svarbūs posėdžiai agentūroje “Eurocontrol„, toliau dirbs ekspertai“,– sakė S.Kallas.

Europos komisaras išreiškė viltį, kad jau pirmadienį maždaug pusė Europos oro erdvės gali būti saugi skrydžiams.

Šeštadienį ir sekmadienį kompanijos KLM ir „Lufthansa“ atliko eilę bandomųjų skrydžių, po kurių neaptikta jokių lėktuvų pažeidimų. BBC informuoja, kad šių kompanijų atstovai reiškia įsitikinimą, jog skrydžiams pavojaus nėra.

Olandijos oro linijų pilotų asociacijos viceprezidentas Stevenas Verhagenas duodamas interviu naujienų agentūrai Associated Press irgi teigia, kad skryžius būtų galima atnaujinti.

„Mūsų manymu visiškai nėra priežasčių jaudintis dėl atnaujinamų skrydžių saugumo“, – sakė S.Verhagenas.

Po sėkmingų KLM ir „Lufhansa“ bandomų skrydžių, tokius pačius atliko ir kelios kitos aviakompanijos.

Tuo tarpu Lietuvos pareigūnai pranešė, kad sekmadienio vakarą pasikeitus orui ugnikalnio dulkių debesies virš Lietuvos neliko.

„Nuo 19.15 val. oro erdvė yra visiškai atidaryta, orlaiviams netaikome jokių apribojimų. Dabar lengviau išvardinti šalis, kurių oro erdvėse skrydžiai kaip nors ribojami“, – sekmadienio vakarą agentūrai BNS sakė Lietuvos oro erdvę prižiūrinčios įmonės „Oro navigacija“ generalinis direktorius Algimantas Raščius .

Anot „Oro navigacijos“ vadovo, oro erdves atveria Didžioji Britanija, Belgija, Prancūzija, iš dalies Vokietija. Tuo tarpu Latvijos erdvė bus uždaryta iki pirmadienio ryto, apribojimai galioja Skandinavijos šalyse, problemų dėl ugnikalnio išmestų kietųjų dalelių tebeturi pietinė Lenkija, tai kelia šiek tiek problemų oro tranzitui per šią šalies teritorijos dalį.

„Jeigu toliau laikysis anticiklonas, kuris stumia vulkanines dulkes Šiaurės link, jų oro erdvėje gali nebūti dar kelias dienas“, – prognozavo A.Raščius.

Jo vertinimu, pirmadienį Lietuva sulauks daugiau skrydžių negu pastarosiomis dienomis. Per vulkaninių dulkių debesį Vilnių pasiekdavo tik Rusijos ir Ukrainos oro bendrovių lėktuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius