Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azerbaidžano prezidentas neatmeta naujo karo dėl Kalnų Karabacho tikimybės

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas pareiškė, kad jeigu sekmadienį Miunchene vykstantis jo ir Armėnijos prezidento susitikimas dėl Kalnų Karabacho konflikto sureguliavimo baigsis be rezultatų, regione gali prasidėti karo veiksmai, pranešama britų visuomeninio transliuotojo BBC svetainėje.
Kalnų Karabachas – nesantaika tarp Azerbaidžano ir Armėnijos gali bet kada vėl įžiebti karą.
Kalnų Karabachas – nesantaika tarp Azerbaidžano ir Armėnijos gali bet kada vėl įžiebti karą. / „Scanpix“ nuotr.

Pasak I.Alijevo, susitikimas su Armėnijos prezidentu Prancūzijos konsulate Miunchene bus lemiamas.

„Mes vykstame į šį susitikimą su savo programa. Šis susitikimas turi suvaidinti lemiamą vaidmenį derybų procese. Šiais metais įvyko keli susitikimai, bet jie nedavė jokių rezultatų. Jeigu ir šis susitikimas bus nevaisingas, tada mums nebeliks jokių vilčių dėl derybų“, – Azerbaidžano valstybės vadovo pareiškimą cituoja agentūra ITAR-TASS.

Tai prezidentas sakė penktadienį, atidarydamas naują gyvenvietę pabėgėliams ir priverstinai perkeltiems asmenims Geranbojaus rajone šalies vakaruose. Pasak I.Alijevo, Azerbaidžanas turi visą teisę kariniu būdu „išlaisvinti savo žemes“. „Azerbaidžanas niekada nesutiks su Karabacho nepriklausomybe“, – pareiškė Azerbaidžano prezidentas. Drauge jis pabrėžė, kad Azerbaidžanas pirmenybę teikia taikiam problemos sprendimui.

„Armėnija klysta, jeigu mano, kad derybos gali vykti be galo. Mes vesime derybas, kol tikimės, kad bus sprendimas, kol turime vilties. Jeigu pamatysime, kad Armėnija nori tik vilkinti derybas be galo, derybos bus nutrauktos“, – pareiškė Azerbaidžano prezidentas.

„Azerbaidžanas nenori derybų imitacijos“, – sakė I.Alijevas. Armėnija, pasak jo, turi palikti „visas okupuotas Azerbaidžano žemes, pabėgėliai turi sugrįžti į savo namus, o tada gali būti išnagrinėtas Kalnų Karabacho statusas“.

Drauge, pridūrė I.Alijevas, „Azerbaidžanas niekada nesutiks su Karabacho nepriklausomybe“.

Per 15 tarpininkavimo metų nepavyko pasiekti taikos susitarimo dėl Kalnų Karabacho. Tačiau konfliktas vėl atsidūrė diplomatų dėmesio centre atšilus Armėnijos santykiams su Turkija, Azerbaidžano sąjungininke.

Ankara teigia, kad ratifikuoti susitarimo dėl sienos su Armėnija atidarymo ir diplomatinių santykių užmezgimo neįmanoma be pažangos derybose dėl Kalnų Karabacho.

I.Alijevo ir jo kolegos iš Armėnijos Seržo Sargsiano derybos dėl Kalnų Karabacho vyksta tarpininkaujant JAV, Rusijai ir Prancūzijai, kuri atstovauja Europos Sąjungai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius