-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Azovstal“ gynėjai turi antrininkus – „Lego“ figūrėles: kas jas iš tiesų sukūrė?

Mariupolio gamyklos „Azovstal“ gynėjų, kurie neseniai buvo paleisti iš Rusijos nelaisvės, garbei žaislų gamintojai „Lego“ nesukūrė specialių figūrėlių, kaip tvirtina socialinių tinklų vartotojai. Tai padarė šių konstruktorių gerbėjai, tam panaudoję jau egzistuojančias įvairių linijų detales. Jos internete pasirodė gerokai anksčiau nei buvo išlaisvinti kovotojai.
Viena iš „Azovstal“ gynėjų figūrėlių ir jos prototipė - tikroji kovotoja Anna Archipova
Viena iš „Azovstal“ gynėjų figūrėlių ir jos prototipė – tikroji kovotoja Anna Archipova / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Pasigedo ir ISIS figūrėlių

Anksčiau neregėtų žaislinių figūrėlių nuotraukos internete pasirodė dar vasarą. „Lego“ sukūrė „Azovstal“ plieninių herojų figūras“, – buvo rašoma viename amerikietiškame puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“.

Buvo paskelbtos kelios nuotraukos su plastikinėmis figūrėlėmis, atrodančiomis kaip kariai, – su kamufliažinėmis uniformomis ir Ukrainos vėliavomis ant rankovių, ginklais, šalmais, neštuvais ir ant jų gulinčiais sužeistaisiais.

Ši „Twitter“ vartotoja iš Švedijos šalia figūrėlių parodė ir „originalus“ – pulko lyderius.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Figūrėlėms sukurti panaudotos „Lego“ detalės, bet jas sukūrė ne ši Danijos kompanija
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Figūrėlėms sukurti panaudotos „Lego“ detalės, bet jas sukūrė ne ši Danijos kompanija

Kartu tokiais pačiais žodžiais paaiškinta, kad figūrėlės, be kita ko, vaizduoja „Azov“ vadą Denysą Prokopenką (šaukiniu „Redis“), jo pavaduotoją Sviatoslavą Palamarą („Kalina“) ir pulko štabo viršininką Bohdaną Krotevyčių („Tauras“).

Panašūs įrašai tuomet pasirodė ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Italijoje, Prancūzijoje, pačioje Ukrainoje.

Apie unikalų „Lego“ gaminį savo paskyroje „Facebook“ buvo pranešęs ir žinomas Ukrainos leidinys „Kyiv Post“. Tiesa, po dienos įrašas buvo patikslintas, kad tai nėra oficialus Danijos kompanijos produktas.

Kai kuriuos figūrėlės ir išgąsdino ar nustebino. „Lego“ reklamuoja nacių „Azov“ figūras, – pakomentavo „Twitter“ vartotojas iš Nikaragvos. – To paties bataliono „Azov“, kuris JAV buvo pripažintas teroristine organizacija. Keista, kad vis dar nėra „al Qaeda“ ar ISIS žaislų”.

Pulkas „Azov“ buvo sukurtas 2014 m. kovoti su prorusiškomis grupuotėmis, bandančiomis perimti Ukrainos Donbaso regioną.

Dabar iš maždaug 900 savanorių sudarytas pėstininkų dalinys nuo pradžių buvo vertinamas prieštaringai, visų pirma dėl kraštutinių dešiniųjų pažiūrų. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas net nurodė tokių organizacijų integraciją į kariuomenę kaip pagrindinę invazijos į Ukrainą priežastį. Tačiau patys „Azov“ nariai ir Ukrainos valdžios atstovai teigia, kad ryšiai su kraštutiniais dešiniaisiais yra tolima praeitis, o dabar pulkas yra visavertė Ukrainos kariuomenės dalis.

Figūrėlės buvo prisimintos praėjusią savaitę, kai būrys „Azovstal“ gynėjų buvo paleisti iš nelaisvės. „Vos spėjo azoviečius išlaisvinti, „Lego“ jau turi jų figūras!“ – pakomentavo vienas „Facebook“ vartotojas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Figūrėlėms sukurti panaudotos „Lego“ detalės, bet jas sukūrė ne ši Danijos kompanija
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Figūrėlėms sukurti panaudotos „Lego“ detalės, bet jas sukūrė ne ši Danijos kompanija

Sukūrė „Lego“ fanatikas

Nuotraukose matomos figūrėlės tikrai egzistuoja, bet jas pagamino ne visame pasaulyje žinomi žaislų gamintojai „Lego“. Kompanijos oficialiame tinklalapyje tokių žaisliukų neįmanoma rasti.

Nėra ir įmonės pranešimų arba žiniasklaidos straipsnių apie tokį produktą, nors karo metu, ypač vykstant diskusijoms dėl „Azovstal“ gynėjų paėmimo į nelaisvę ar neseniai juos paleidus, figūrėlės neabejotinai būtų sulaukusios didelio dėmesio.

Ukrainos kovotojų antrininkų autorius – Andrew Becraftas. Jis yra įkūręs tinklalapį „The Brothers Brick“ – skaitmeninę erdvę, kur šių konstruktorių gerbėjai dalijasi savo kūriniais.

Atvirkštinė nuotraukų paieška internete nuveda į A.Becrafto įrašą „Twitter“, kuris pasirodė diena anksčiau, nei ėmė plisti pranešimai apie naują „Lego“ žaisliukų liniją. Vyras paskelbė ir kelias „Azov“ kovotojų antrininkų nuotraukas, kuriomis ėmė dalytis kiti internautai.

Savo įraše jis nurodė, kad suasmenintos figūrėlės simbolizuoja Ukrainos nacionalinės gvardijos ir teritorinės gynybos kovotojus, „Azovstal“ gynėjus, kurie laikėsi Mariupolyje beveik 3 mėnesius, „blokuodami Rusijos kariuomenę ir leisdami Ukrainai laimėti mūšį dėl Kyjivo“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Ne visus žaislinės figūrėlės pradžiugino
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Ne visus žaislinės figūrėlės pradžiugino

A.Becraftas įspėjo, kad žaisliukai nėra tikras „Lego“ produktas, jie buvo sukurti pagal asmeninį sumanymą. Kai kažkas komentaruose pasidomėjo, kur ir už kiek jų būtų galima įsigyti, autorius nurodė, kad figūrėlės neparduodamos, tik pažadėjo pagaminti dar keletą ir padovanoti Ukrainos gynėjų šeimoms.

Keliomis dienomis anksčiau paskelbęs bene pirmąsias žaislinių kovotojų moterų nuotraukas, autorius išvardijo, kad darbe naudojo ne tik įprastas, bet ir specialiai nudažytas „Lego“ konstruktorių detales, taip pat – „BrickArms“ pagamintus realistiškai atrodančius miniatiūrinius žaislinius ginklus.

Jis taip pat prisipažino, kad jo senelis Antrojo pasaulinio karo metais JAV kariuomenėje tarnavo kaip medikas, todėl dabar „jaučiąs didžiulę pagarbą karo medikams ir kitiems, šiandien Ukrainoje kovojantiems su Rusijos fašizmu“.

Nemažai figūrėlių nuotraukų skelbiama A.Becrafto paskyroje „Instagram“. Visur pridedama, kad tai nėra „tikros“ danų kompanijos figūrėlės, jos tik sukurtos panaudojant „Lego“ konstruktorių detales.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Figūrėlėms sukurti panaudotos „Lego“ detalės, bet jas sukūrė ne ši Danijos kompanija
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Figūrėlėms sukurti panaudotos „Lego“ detalės, bet jas sukūrė ne ši Danijos kompanija

„Tai nėra oficialus „Lego“ produktas ir jis niekaip nesusijęs su „Lego Group“, – faktų tikrinimo tinklalapiui „Check Your Fact“ patvirtino kompanijos atstovas spaudai.

Karinės tematikos konstruktorių ir priedų jiems gamintoja „Brickmania“, kurios detalės taip pat buvo panaudotos figūrėlėms, savo paskyroje „Twitter“ taip pat paaiškino, kad tai nėra jų produktas. Minėta „BrickArms“ yra „Brickmania“ padalinys.

A.Becraftas jau seniai socialiniuose tinkluose ir savo tinklaraštyje pasakoja apie savo aistrą „Lego“ konstruktoriams. 2017 m. jis net išleido knygą apie kūrinius iš „Lego“ detalių, kuriuos įkvėpė populiarus filmas „Žvaigždžių karai“.

Čia jis pasakoja, kodėl nuo seno žavisi Ukraina ir jos žmonėmis, kad 15 metų dirba su programinės įrangos vystytojais, kurių dauguma gyvena Charkive ir kad jau pačiomis pirmomis Rusijos invazijos valandomis nusiuntė jiems žinutę „Būkite saugūs, bičiuliai“, kaip gimė mintis sukurti šalies gynėjų antrininkų seriją. Kai kurios jų, ypač moteriškosios, turi realias prototipes, visų pirma Kateryną Halušką (čia), Anną Archipovą (čia) ir Aliną Mychailovą (čia).

Tai – jau ne pirmas kartas, kai viešumoje pasirodė tariamai naujas „Lego“ gaminys, atspindintis vienus ar kitus įvykius. Prieš keletą metų internete buvo platinama konstruktoriaus „Kapitolijaus užpuolimas“ pakuotės nuotrauka. Jo nebuvo – net sukurto iš kitų konstruktorių detalių ir papildomų priedų. Vienas menininkas po buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo paskatintų riaušių kompiuteriu sukūrė konstruktoriaus pakuotės vaizdą. Jis prisipažino taip tik papokštavęs.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius