Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Obama nutraukė dešimtmečius trukusią atvirų durų politiką migrantams iš Kubos

JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį nutraukė penkis dešimtmečius trukusią atvirų durų politiką migrantams iš Kubos, kuriems nuo šiol bus taikomi panašūs gyvenimo šalyje apribojimai kaip ir kitiems Lotynų Amerikos piliečiams.
Kubiečiai plauste prie Floridos krantų.
Kubiečiai plauste prie Floridos krantų. / „Scanpix“/AP nuotr.

Vienu paskutiniųjų B.Obamos darbu prieš paliekant Baltuosius rūmus tapo praėjusio amžiaus 7-ame dešimtmetyje įsigaliojusių taisyklių, leidžiančių pagreitinta tvarka suteikti JAV pilietybę iš komunistinės Kubos pabėgusiems asmenims, panaikinimas.

Savo pranešime B.Obama sakė, kad toks žingsnis „įneš daugiau nuoseklumo mūsų imigracijos politikoje“.

„Įsakas įsigalioja nedelsiant, o Kubos piliečiai, bandantys nelegaliai patekti į Jungtines Valstijas ir kuriems nepriklauso humanitarinė pagalba, pagal JAV įstatymus ir įgyvendinimo prioritetus, privalės išvykti“, – sakė B.Obama.

Šaltojo karo laikais taikyta atvirų durų politika turėjo didžiulį poveikį abiem šalims ir pakeitė Kubą bei Jungtines Valstijas.

Dėl jos milijonai kubiečių susigundė palikti savo namus ir taip pagilino šalies ekonomikos sąstingį bei smarkų „protų nutekėjimą“.

Tuo tarpu JAV išaugęs kubiečių skaičius tapo smarkia politine, kultūrine ir ekonomine jėga.

Šiuo metu Jungtinėse Valstijose gyvena apie 1,8 mln. kubiečių. Du respublikonai, kandidatavę į JAV prezidentus praėjusiais metais, Marco Rubio ir Tedas Cruzas, taip pat kilę iš Kubos.

Kubiečių problemos užima svarbią vietą svyruojančios Floridos valstijos politikoje, kur ištisos politikų kartos ypač atsargiai žiūri į šios politikos atšaukimą ar ekonominių sankcijų Havanai paskelbimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai iš Kubos Floridoje šventė Fidelio Castro mirtį
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėliai iš Kubos Floridoje šventė Fidelio Castro mirtį

Tačiau politikai Amerikos kubiečių atžvilgiu tapus ne tokiai griežtai, buvo suabejota kelis dešimtmečius galiojančiomis taisyklėmis. Kai kurie jas vadina anachronistinėmis ir skatinančiomis pavojingas jūrų keliones savadarbiais plaustais.

Dėl to 1995 metais prezidentas Billas Clintonas nusprendė užverti duris kubiečių migrantams pusiaukelėje. Jis nutarė, kad kubiečiai, sulaikyti jūroje, bus išsiųsti namo. Šios taisyklės buvo pavadintos „sausų ir šlapių kojų“ politika.

Naujausias B.Obamos sprendimas reiškia, kad įprastos imigracijos taisyklės taip pat galios ir kubiečiams, atvykstantiems į JAV per sausumos sienas.

Kadenciją baigiančio JAV prezidento draugiškų santykių su Kuba atnaujinimas ir istorinis jo vizitas Kuboje praėjusiais metais sukėlė spėlionių, kad minėta politika gali būti atšaukta.

Dėl to pastaruoju metu smarkiai išaugo migrantų, pasiryžusių leistis į šią pavojingą kelionę, skaičius. Jie baiminosi, kad normalizavus dvišalius santykius, Jungtinėse Valstijose bus panaikintas specialus statusas migrantams iš Kubos.

Geoffas Thale'as iš Vašingtono Lotynų Amerikos biuro, tyrimų ir teisių gynimo grupės, šiuos pokyčius įvertino teigiamai.

Pasak jo, senoji politika „atrodė ypač neteisinga, kai vaikai ir šeimos, bėgančios nuo smurto Centrinėje Amerikoje, būna deportuojamos. Šis pokytis „normalizuoja“ mūsų požiūrį į kubiečius imigrantus“.

Anot B.Obamos, šis sprendimas yra dar vienas žingsnis normalių diplomatinių santykių link.

Baltųjų rūmų nuotr./Barackas Obama
Baltųjų rūmų nuotr./Barackas Obama

„Žengdami šį žingsnį, vertiname kubiečių migrantus taip pat, kaip ir migrantus iš kitų šalių. Kubos vyriausybė sutiko priimti Kubos piliečius, kuriems buvo nurodyta išvykti, lygiai taip, kaip ji priima sugrąžinamus jūroje sulaikytus migrantus“, – pareiškė jis.

„Atlikus šį pokytį, laikysimės savo įstatymų ir toliau priimsime kubiečius, kaip ir imigrantus iš kitų šalių“, – sakė B.Obama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius