-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Badaujanti Šiaurės Korėja maisto paprašė Zimbabvės

Maisto produktų prašinėjanti Šiaurės Korėja neapsiribojo vien tik kreipimaisis į išsivysčiusias pasaulio valstybes, tačiau tokios pagalbos paprašė ir iš skurdžiausių Afrikos šalių.
Kim Jong-ilas lankosi mokslų akademijos bioinžinerijos padalinyje Pchenjane.
Kim Jong-ilas lankosi mokslų akademijos bioinžinerijos padalinyje Pchenjane. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė naujienų agentūra AFP, remdamasi Pietų Korėjos žiniasklaida, tarp valstybių, į kurias kreipėsi Pchenjano valdžia, yra ir Zimbabvė. Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, 2010 metais  Zimbabvės bendrojo vidaus produkto dalis, tenkanti vienam žmogui, siekė 475 JAV dolerius. Tuo tarpu Šiaurės Korėjoje, Centrinės žvalgybos valdybos duomenimis, šis rodiklis viršijo 1 200 JAV dolerių.

Pietų Korėjos diplomatiniai šaltiniai tvirtina, kad Šiaurės Korėja maisto paprašė ir iš kelių kitų Afrikos valstybių, kurios pačios susiduria su gyventojų aprūpinimo maistu problemomis.

Anksčiau Pietų Korėja kasmet į Šiaurės Korėją išsiųsdavo 400 tūkst. tonų ryžių, tačiau 2008 metais ši pagalba buvo nutraukta, kai abiejų Korėjos pusiasalio valstybių santykiai smarkiai pašlijo. 2010 metais Seulas pasiūlė Pchenjanui atnaujinti pagalbą maistu mainais už tai, kad Šiaurės Korėja pripažintų nuskandinusi Pietų Korėjos karo laivą. Šiaurės Korėja, kuri nuo pat incidento pradžios neigė torpedavusi korvetę, šį pasiūlymą atmetė.

Tuo tarpu kai kurie Pietų Korėjos aktyvistai ir toliau teikia neoficialią pagalbą šiaurinei kaimynei, persiųsdami ją per sieną oro balionais.

AFP duomenimis, kai kurios Vakarų valstybės, komentuodamos nesibaigiančius Šiaurės Korėjos pagalbos prašymus, išreiškė abejones, ar tokia pagalba būtina. Jų nuomone, reikalavimai pamaitinti Šiaurės Korėjos piliečius paremti politiniais motyvais, nes tikro bado šalyje nėra.

Pietų Korėjoje manoma, kad šiauriečiams išties gali trūkti maisto, tačiau to priežastimi laikomas ne prastas ryžių ir kitų žemės ūkio kultūrų derlius, o visiškai neefektyvi maisto produktų skirstymo sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius