Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 27 /19:25

Balsavimas Romoje dėl Silvio Berlusconi neliečiamybės: magnatas prarado teisinį imunitetą

Kaimanas yra didžiulis aštriadantis krokodilas. Būtent taip italai praminė vieną įtakingiausių pastarųjų dešimtmečių politikų Silvio Berlusconį. Ši diena 77 metų Italijos ekspremjerui buvo lemiama. Šalies senate trečiadienį vyko balsavimas dėl teisinės milijardieriaus neliečiamybės panaikinimo.
Italai palaiko nuteistąjį ekspremjerą Silvio Berlusconį
Italai palaiko nuteistąjį ekspremjerą Silvio Berlusconį / „Scanpix“ nuotr.

Italijos senatas nusprendė: Silvio Berlusconi jau nebe parlamentaras. Milijardieriaus, žiniasklaidos verslo magnato galios era, prasidėjusi 1993 metais, baigėsi 2013 metų lapkričio 27 dieną, 17 valandą, 43 minutės.

Senatas atmetė visus devynis dešiniųjų pasiūlymus vienaip ar kitaip stabdyti ekspremjero teisinės neliečiamybės svarstymą. Tapęs eiliniu Italijos respublikos piliečiu, S.Berlusconi prarado ir teisinį parlamentaro imunitetą. Teoriškai jau šį vakarą milijardierius yra nuteistasis, kuriam taikomas namų arešto laisvės atėmimas.

Tarsi žinodamas, kuo viskas baigsis, ekspremjeras šią dieną dar prieš balsavimą pavadino „Italijos demokratijos gedulo diena“. Gedulingai vilkėdamos juodomis suknelėmis į balsavimą atėjo ir „Pirmyn Italija“ partijos politikės.

Plebiscito gatvėje, prie S.Berlusconio rūmų aidėjo gausių turtuolio gerbėjų šūkiai ir deklaracijos: „Silvio – tu kaip Jėzus“. „Tai politinė egzekucija“. „Dėl jo galėčiau žudyti“.    Tačiau Italijos senato nariams nepaliko jokio įspūdžio ši gausi ir audringa manifestacija, kurią sukvietė prie savo namų pats S.Berlusconi.

Tris kartus Italijos ekspremjeras, taip ir nesulaukęs balsavimo pabaigos, išskrido į savo vilą Arkorėje, netoli Milano. Kokių veiksmų ir strategijos imsis šis politikas? Tai klausimas, kuris dabar jaudina Italiją ir įvykius Romoje stebinčią Europą.

Milijardieriaus suimti neįmanoma

Šis balsavimas- tai paskutinė S.Berlusconio politikos kryžkelė. Lemiamas „arba – arba“, po kurio bus galutinai aiški šios prieštaringos asmenybės padėtis: nuteistasis arba ilgo, sekinančio teisinio  mūšio nugalėtojas.

„Ši mitingas – tai tik pradžia“ – grasina ekspremjeras. Toliau esą bus dar baisiau ir blogiau. Toliau esą prasidės masinės pilietinio nepaklusnumo akcijos, kurios dalyvaus „popolo azzurro“ – žydroji tauta arba atkurto judėjimo „Pirmyn, Italija“ rėmėjai.

Politinė įtampa Romoje šiomis dienomis pasiekė kritinę ribą. Tiek parlamente, tiek miesto gatvėse. S.Berlusconi organizavo mitingą prie savo namų – Grazioli rūmų pačiame sostinės centre.

Prieš balsavimą ties rūmais buvo kabinami didžiuliai balti plakatai, kuriuose juodomis raidėmis išdėstytas ekspremjero požiūris į balsavimą dėl teisinės neliečiamybės: „Vyksta valstybės perversmas“.

Kas bus, jeigu aukštieji parlamento rūmai balsuos už senatoriaus S.Berlusconio teisinės neliečiamybės panaikinimą?

Automatiškai įsigalios rugpjūčio mėnesį Milano teismo nuosprendis, paskelbęs vieną turtingiausių Italijos piliečių kaltu fiskalinių pažeidimų ir sukčiavimo „Mediaset“ koncerno byloje. Prokurorai S.Berlusconiui skyrė 4 metų laisvės atėmimo bausmę ir draudimą užimti bet kokias valstybines pareigas. Dėl senyvo amžiaus ir įvairių lengvinančių aplinkybių ekspremjero bausmė sumažinta iki vienerių metų laisvės atėmimo.

„Aš nežadu pasiduoti ir paklusti magistratūros diktatui“, – jau kelios dienos nenuilsdamas aiškina S.Berlusconi. Namų arešto režimo nesilaikantis nuteistasis turėtų būti suimtas. Ar bus suimtas milijardierius? „Techniškai tai, matyt, neįmanoma“, – vakar užsienio žurnalistų spaudos asociacijos brifinge aiškino jo advokatas Niccolo Ghedini.

Kovos už save ir už italų laisvę

„Sutelksiu aplink save italus, kuriems brangi laisvė“, – sakė propagandinę manifestaciją  prie savo namų Romoje organizuojantis S.Berlusconi.

Jo nuomonė – vienareikšmiška: teisinės neliečiamybės panaikinimas yra ne kas kita kaip valstybinio perversmo dalis. „Šis mitingas – tai tik pradžia“, – grasino ekspremjeras. Toliau esą bus dar baisiau ir blogiau. Toliau esą prasidės masinės pilietinio nepaklusnumo akcijos, kurioje dalyvaus „popolo azzurro“ – žydroji tauta arba atkurto judėjimo „Pirmyn, Italija“ rėmėjai.

Neramumų laukiama ne tik sostinės aikštėse ir gatvėse. Įtampos šįryt neatlaikė ir Italijos įstatymų leidėjai. Senato salėje iš pradžių apsižodžiavo, o paskui sukėlė aršias muštynes du skirtingai apie S.Berlusconio neliečiamybės panaikinimą galvojantys senatoriai.

Italijos kairiųjų nuomone, valstybės perversmą bando sukelti ne kas kitas, o pats ekspremjeras. Demokratų partija išplatino pareiškimą, kuriame sakoma, jog prašytis tautos paramos,  kviesti žmones į aikštę protestuoti prieš valstybės teismo sprendimą yra ir amoralu ir pavojinga. „Berlusconi tampa vis aršesnis antivalstybininkas“, – tvirtina milijardieriaus priešininkai.

S.Berlusconio atgimimą be jokių abejonių pajustų ir Europa. Turtuolis ne kartą pasisakė prieš ES valiutą eurą ir ne kartą žadėjo sugrąžinti į italų pinigines senąsias liras. „Pirmyn Italija“ lyderis sėkmingai žongliruoja ir tam tikrais patriotiniais šalies gyventojų jausmais

Šiaip ar taip, beveik du dešimtmečius Italiją valdęs ekspremjeras dar yra pakankamai populiarus, jam vis dar prijaučia nemažai italų. Pastaruoju metu įvairiuose mitinguose nuolat dalyvaujantį S.Berlusconį jam priklausančios televizijos stotys filmuoja daugybės žmonių fone. „Tiems italams, kurie mane išrinko, aš tebesu dešiniųjų ir centro lyderis“, – tvirtino nuteistas politikas.

Bandys sugrąžinti liras

Balsavimo dėl neliečiamybės išvakarėse S.Berlusconi iš tiesų elgėsi kaip oficialus dešiniųjų lyderis. Jo agresyvi, rėksminga poza pastaromios dienomis yra tokia, tarsi Enrico Letta vyriausybės jau nebebūtų ir vyktų rinkimų į parlamentą kampanija.

Apžvalgininkai nesiryžta prognozuoti tolimesnės politinių įvykių raidos tuo atveju, jeigu senajam milijardieriui pavyktų išlaikyti senatoriaus statusą. Jo politinė kontrataka, matyt, būtų žaibiška ir galinga. Nė viena partija Italijoje nedisponuoja trimis televizijos kanalais ir praktiškai neribotais finansiniais ištekliais.

S.Berlusconio atgimimą be jokių abejonių pajustų ir Europa. Turtuolis ne kartą pasisakė prieš ES valiutą eurą ir ne kartą žadėjo sugrąžinti į italų pinigines senąsias liras. „Pirmyn Italija“ lyderis sėkmingai žongliruoja ir tam tikrais patriotiniais šalies gyventojų jausmais. Anot milijardieriaus, Italija neturi būti Vokietijos ar Prancūzijos pramonės ir finansų vasalė. Ar  tokie šūkiai yra politinė demagogija? O gal dėl išlikimo kovojančio kaimano planai griauti ES yra pakankamai rimti? Viskas paaiškės per artimiausias valandas.

Kas vis tik atsitiktų, jeigu S.Berlusconi prarastų teisinę neliečiamybę? Užsidarytų vienuose iš savo rūmų? Išeitų į pensiją?

Kai kurie bulvariniai savaitraščiai žino, kuo užsiimtų namų arešto sąlygomis „Pirmyn, Italija“ lyderis. Greičiausiai jis vestų. Trečiąjį kartą. Jo sužadėtinė Francesca Pascale jau nupirko sutuoktuvių žiedus.  Kalbama, kad neoficialios tuoktuvės jau įvyko. Dabar įvyktų vestuvės. Toks karingojo dešinių lyderio gyvenimo posūkis, matyt, būtų pats geriausias. Tiek pačiam S.Berlusconi, tiek Italijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius