-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Balsų pasiskirstymas Jungtinėse Tautose dėl Palestinos valstybės

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas penktadienį turi prašyti Jungtinių Tautų (JT) suteikti Palestinai visateisės narės statusą.
Jungtinės Tautos
Jungtinės Tautos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kad šis prašymas būtų patenkintas, jam turi pritarti Saugumo Taryba, kur reikia mažiausiai devynių iš 15 narių pritarimo, tačiau Jungtinės Valstijos – viena iš penkių nuolatinių Tarybos narių – jau pažadėjo vetuoti šį palestiniečių siekį.

JAV ir Europos Sąjunga (ES) spaudė palestiniečius neteikti tokio prašymo Saugumo Tarybai ir nerizikuoti tiesioginiu susikirtimu su Izraeliu.

M.Abbasas, kaip tikimasi, duos „Saugumo Tarybai šiek tiek laiko iš pradžių apsvarstyti mūsų (palestiniečių) visateisės narystės prašymą prieš einant į (JT) Generalinę Asamblėją“, trečiadienį žurnalistams sakė palestiniečių derybininkas Nabilas Shaathas.

Jie Saugumo Taryba jų prašymui nepritars, palestiniečiai tada galės kreiptis į Generalinę Asamblėją ir prašyti suteikti jiems stebėtojos ne narės statusą.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy trečiadienį sakė, kad jiems reikėtų suteikti šį statusą – tokį patį, kokį turi Vatikanas, – ir kad jis turėtų būti laikinas ir galioti tol, kol bus išspręstas klausimas dėl visiško valstybingumo.

15 Saugumo Tarybos narių, remiantis kol kas paskelbtais viešais pareiškimais, turėtų balsuoti taip: už palestiniečių prašymą – Brazilija, Kinija, Libanas, Rusija, Pietų Afrikos Respublika;

prieš prašymą – Jungtinės Valstijos;

susilaiko – Kolumbija;

kol kas neapsisprendusios – Bosnija ir Hercegovina, Didžioji Britanija, Prancūzija, Gabonas, Vokietija, Indija, Nigerija, Portugalija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius