Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija gali pasiūlyti dalyvauti AE statyboje žinomoms pasaulio bendrovėms

Baltarusija gali pasiūlyti statyti savo teritorijoje atominę jėgainę didžiausioms pasaulio bendrovėms, kurios specializuojasi statyti branduolinius objektus, jeigu bus priimtas sprendimas atsisakyti Rusijos pagalbos.
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka dalyvavo forume „Belarus EXPO 2009“. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Jei bus nuspręsta atsisakyti „Atomstrojeksport“ paslaugų (statyti AE), Baltarusija siūlys bendradarbiauti pasaulyje žinomoms bendrovėms. Tai – Prancūzijos „Areva“, Amerikos ir Japonijos konsorciumas „Westinghouse–Toshiba“, galbūt kitos bendrovės“, – pirmadienį agentūrai „Interfax“ sakė šaltinis Baltarusijos valstybės valdymo institucijose.

Jis priminė, kad Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka neseniai per darbo kelionę į Minsko sritį pareiškė, kad šalis gali atsisakyti Rusijos paslaugų dėl pagrindinių sutarčių projektų prieštaravimų ir „pagalvoti apie kitą investuotoją“.

„Kalbėti apie investuotojo pakeitimą šiuo atveju kiek nekorektiška. Juk partnerystės su Rusija atveju kalbama apie investicijas, valstybės paskolą. Jeigu Baltarusija kreipsis į užsienio, ne Rusijos bendroves, bus kalbama tik apie projekto technologijų, įrenginių, inžinerinių priedų įsigijimą. Finansuoti reikės iš užsienio bankų paskolų“, – paaiškino agentūros pašnekovas.

Jis pridūrė, kad tokios paskolos bus brangesnės už Rusijos valstybės paskolą. Be to, sakė jis, padidės įrenginių, technologijų ir statybos darbų kaina.

Šaltinis mano, kad Baltarusija gali išnagrinėti bendrovių iš Kinijos ir Pietų Korėjos dalyvavimo projekte galimybes.

„Tačiau reikia nepamiršti, kad, pavyzdžiui Korėjos atomininkai dirba pagal JAV licencijas ir labai priklauso nuo šios šalies dėl užsakymų gavimo iš užsienio“, – pažymėjo šaltinis.

„Interfax“ pašnekovas taip pat pranešė, kad oficialus Minskas dar nepradėjo paskutinio derybų su Rusija rato dėl jos dalyvavimo AE statyboje.

A.Lukašenka įpareigojo šalies vyriausybę surengti tokias derybas su kolegomis Rusijoje ir gauti galutinį atsakymą dėl RF dalyvavimo projekte.

„Tokios derybos dar neprasidėjo. Tiesioginio įpareigojimo kompetentingos Baltarusijos institucijos dar negavo“, – sakė šaltinis.

Tuo pat metu jis pažymėjo, kad „derybos su Maskva ir nebuvo nutrūkusios, pozicijos dėl pagrindinių dokumentų paketo nuolat derinamos“.

Kalbėdamas apie pagrindinius šalių nesutarimus , „Interfax“ pašnekovas konstatavo, kad didžiausia kliūtis yra „klausimas dėl bendros realizavimo įmonės įsteigimo“. „Į šią bendrąją įmonę viskas atsiremia“, – pažymėjo šaltinis.

Jis pridūrė, kad Minskas ir Maskva taip pat negali suderinti AE statybos pagrindinės kainos patikslinto koeficiento dydžio. Kaip tokia nustatyta Leningrado AE statybos kaina.

„Šiuo metu situacija derybų procese be pokyčių. Rusijos pozicija itin griežta“, – konstatavo šaltinis.

Baltarusija tikisi gauti tokio dydžio Rusijos paskolą AE statyti, kurios užteks ne tik technologiniams objektams pastatyti, bet ir socialinei bei buitinei sričiai, statybos ir inžinerijos infrastruktūrai.

Tuo tarpu Rusija primygtinai reikalauja įsteigti bendrą pagaminamos elektros energijos realizavimo įmonę ir pretenduoja į ne mažiau kaip 50 proc. BĮ įstatinio fondo, tai yra į pusę pajamų iš eksporto. Maskva mano, kad BĮ turi būti įsteigta iki statybos pradžios, o Minskas griežtai atmeta siūlymą įsteigti tokią struktūrą.

Anksčiau Baltarusijos specialistai vedė derybas dėl galimo bendradarbiavimo branduolinėje energetikoje su „Areva“, bendrovės „Siemens“ elektros energijos padalinio, taip pat bendrovių „Korea Electric Power Corp.“ (Pietų Korėja) atstovais. 2008 metais Baltarusija taip pat nusiuntė siūlymą bendradarbiauti bendrovei „Westinghouse–Toshiba“, bet atsakymo į siūlymą taip ir negavo.

2,4 tūkst. megavatų galios atominę elektrinę Baltarusija ketina iki 2018 metų pastatyti šalia Lietuvos esančiame Michailiškių kaimelyje, Astravo rajone. Nuo šio kaimelio iki Lietuvos sienos yra apie 20 kilometrų, Vilnius – už 55 kilometrų.

Ekspertų vertinimais, projekto kaina gali siekti maždaug 9 mlrd. dolerių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius