-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltarusija mainais į amnestiją opozicionieriams gali gauti 9 mlrd. dolerių. Aliaksandras Lukašenka mato tik „plepalus“

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas paskelbė apie galimą priemonių planą Baltarusijai modernizuoti.
Aleksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Spaudos konferencijoje Varšuvoje penktadienį D.Tuskas užsiminė apie galimybę, kad tarptautinės organizacijos, tarp kurių Europos investicinis bankas ir Tarptautinis valiutos fondas, skirtų Baltarusijai 9 mlrd. dolerių baltarusių nacionalinei valiutai stabilizuoti ir supaprastintam vizų režimui užtikrinti.

Iš tų pačių lėšų, jo nuomone, būtų galima atlikti būtiną modernizaciją demokratinių vertybių srityje.

„Mes pranešėme Baltarusijos vadovybei mūsų sąlygas: pirmiausia, visiška amnestija ir politinių kalinių reabilitavimas, derybos su opozicija ir parlamento rinkimai, vadovaujantis ESBO reikalavimais“, – sakė lenkų premjeras.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso mano, kad Varšuvoje rugsėjo 29–30 dienomis vykęs Rytų partnerystės viršūnių susitikimas buvo labai sėkmingas.

Be to, pasak jo, po susitikimo priimta deklaracija „nutiesia kelią bendradarbiavimui daugelyje sričių“.

„Šiandien mes turime aiškų planą ateinantiems dvejiems metams“, – sakė J.M.Barroso po viršūnių susitikimo penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Savo ruožtu lenkijos premjeras D.Tuskas, akcentuodamas pagrindinius įvykius, išsakė viltį, kad 2011 metais „bus baigtos derybos su Ukraina dėl Asociacijos sutarties ir bus pradėtos derybos dėl analogiškos sutarties su Gruzija ir Moldova“.

ES vėl išsakė rimtą nerimą dėl „dujų bylos“, iškeltos buvusiai Ukrainos premjerei Julijai Tymošenko, ir pažymėjo, kad ši problema yra rimtas dvišalių santykių klausimas.

Tokia poziciją penktadienį po pasibaigusio Rytų partnerystės susitikimo Varšuvoje spaudos konferencijoje išsakė Europos Sąjungos (ES) prezidentas Hermanas Van Rompuy ir Europos Komisijos pirmininkas J.M.Barroso.

Pasak H.Van Rompuy, šis klausimas buvo nuolatos keliamas viršūnių susitikimo metu – ketvirtadienį per darbo vakarienę ir plenarinį posėdį, taip pat ir per dvišalį susitikimą su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

„Mes išreiškėme savo susirūpinimą dėl buvusios ministrės pirmininkės likimo ir pareiškėme, kad atmetame galimai pasirinktinį teisinių priemonių panaudojimą prieš buvusios vadovybės narius“, – sakė jis per 27 ES ir buvusių sovietinių šalių, tarp kurių yra ir Ukraina, lyderių susitikimo uždarymą.

ES vėl išsakė rimtą nerimą dėl „dujų bylos“, iškeltos buvusiai Ukrainos premjerei Julijai Tymošenko, ir pažymėjo, kad ši problema yra rimtas dvišalių santykių klausimas.

Pasak H.Van Rompuy, šis susirūpinimas „kyla ne vien iš ES ir kitų Ukrainos partnerių, bet ir iš gerbiamų nepriklausomų ekspertų“. „Ir tą reikia vertinti labai rimtai. Tai rimtas ir mūsų santykių klausimas“, – pažymėjo jis.

ES pirmininkaujančios Lenkijos premjeras spaudos konferencijoje po Rytų partnerystės viršūnių susitikimo pareiškė: „Kaip jau sakė mano kolegos (H.Van Rompuy ir J.M.Barroso), mes pateikėme Ukrainos vadovams labai aiškią ES nuomonę, kad, pavyzdžiui, labai blogas elgesys su opozicija, demokratinių standartų pažeidinėjimas, gali turėti neigiamos įtakos šių derybų (dėl Asociacijos sutarties) baigčiai“.

A.Lukašenka Rytų partnerystėje mato tik „plepalus“

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka kol kas skeptiškai vertina Rytų partnerystės perspektyvas ir dėkoja Armėnijos, Azerbaidžano, Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos vadovams, kad jie nepalaikė antibaltarusiškos šio viršūnių susitikimo Varšuvoje rezoliucijos.

„Kol kas tai (Rytų partnerystė) – plepalai, tegu jie (ES) neįsižeidžia“, – penktadienį žurnalistams pareiškė A.Lukašenka.

„Kol kas sau užduodu klausimą: kada Rytų partnerystė, mokant vieną šalį, t. y. mus, politikos ir diplomatijos, virs normalia partneryste. Kada mes pradėsime vykdyti ekonominius projektus?“ – klausė A.Lukašenka.

Kalbėdamas apie Varšuvoje vykusį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą, baltarusių vadovas sakė, kad „jie (ES) pamėgino mums pritaikyti parodomąsias sankcijas“.

„Štai, mus visus sukviečia tokiu lygiu (prezidentiniu), o Baltarusiją pakviesime kitu lygiu. Ką gi, ačiū. Mes nenorime torpeduoti partnerystės ir pavedėme mūsų ambasadoriui Varšuvoje vadovauti delegacijai. Jie to nesitikėjo. Manė, kad mes duris galva daužysime, verksime, kažko prašysime“, – sakė A.Lukašenka.

Tai brangiai kainuoja, baltarusiai neliks skolingi, – pažadėjo Aliaksandras Lukašenka.

Kai, pasak prezidento, Baltarusijos delegacijos vadovą „pamėgino pažeminti, mes iš viso atsisakėme dalyvauti“. „Ką jie daro? Jie (ES) suformuoja kažkokį pranešimą kitų valstybių, dalyvaujančių Rytų partnerystėje, vardu. Aišku, nė viena valstybė šios rezoliucijos nepalaikė. Naktį ES pradėjo spausti mūsų Rytų partnerystės programos partnerius, kad šie priimtų kažkokią kitą rezoliuciją. Nė viena valstybė, nė vienos valstybės vadovas šios rezoliucijos nepalaikė. Atvirkščiai, labai aktyviai Baltarusiją užstojo, pareiškė, kad europiečiai neteisingai su elgiasi su Baltarusija“, – pareiškė A.Lukašenka.

Pasak jo, „27 ES valstybės mėgino palenkti mūsų draugus. Niekas nepavyko, nė vienos valstybės vadovas rezoliucijos nepalaikė, ji žlugo“.

Todėl jis padėkojo savo kolegoms už palaikymą. „Ypatingą padėką norėčiau išreikšti Gruzijos ir Azerbaidžano prezidentams, kurie buvo aktyviausi iš tų, kas palaikė mus Europoje“, – pažymėjo A.Lukašenka.

„Tai brangiai kainuoja, baltarusiai neliks skolingi“, – tęsė jis.

„Manau, daugelis susimąstė ir suprato, kad su Baltarusija taip elgtis negalima“, – pažymėjo Baltarusijos vadovas.

Jis taip pat išreiškė padėką Baltijos šalims, Bulgarijai, kitoms valstybėms, kurios „savo sieloje ir atvirai palaikė Baltarusiją“.

Be kita ko, A.Lukašenka pažymėjo, „štai lenkai vis nerimsta“. „Štai, siena turi eiti prie Minsko. Matoma jų politika atplėšti dalį Baltarusijos“, – sakė jis.

„Kol aš gyvas ir egzistuoju kaip šalies prezidentas, jie to nematys, kaip ir savo ausų“, – iš karto pabrėžė A.Lukašenka.

„Mūsų šalis vientisa ir nedaloma. Spausti mus per penktąją koloną, per kai kuriuos savus vadus – nieko nebus“, – pareiškė Baltarusijos prezidentas.

A.Lukašenka prisiminė ir vokiečius, kad ir jie “užėmė nesuprantamą poziciją, kažko ir jie nerimsta”. “Mėginti mus palenkti – neperspektyvu; su mumis taip kabėti negalima. Norite, dirbkime partneriškai. Bus partnerystė – dalyvausime, bet kol kas jos nėra, kol kas Rytų partnerystės nėra, o tik pamokymai ir vien tik galvos skausmas”, - pareiškė Baltarusijos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius