Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Baltarusijoje kaltintojas paprašė sušaudyti asmenis, sprogdinusius bombą Minsko metropolitene

Baltarusijos generalinio prokuroro pavaduotojas Aleksejus Stukas Minske vykstančiame teismo procese, kuriame nagrinėjamas balandžio 11 dieną Baltarusijos sostinės metropolitene įvykdyto teroro išpuolis, taip pat 2008 metų sprogdinimai Minske ir 2005 metų Vitebske, paprašė teismą nuteisti kaltinamuosius Dmitrijų Konovalovą ir Vladislavą Kovaliovą sušaudyti.
Minsko metro stotis „Oktiabrskaja“, nekentėjusi nuo sprogimo
Minsko metro stotis „Oktiabrskaja“, nekentėjusi nuo sprogimo / charter97.org nuotr.

D.Konovalovas kaltinamas įvykdęs teroro išpuolius bei gaminęs sprogstamuosius įtaisus, V.Kovaliovas kaltinamas bendrininkavimu ir nepranešimu apie nusikaltimus.

Šį sprendimą, pasak A.Stuko, prokurorai priėmė „atsižvelgdami į aukų advokatų nuomonę ir į tai, kad kaltinamieji įvykdė sunkius ir ypatingai sunkius nusikaltimus, nužudė žmonių“.

„Galutinai Konovalovui ir Kovaliovui skirti sušaudymą be turto konfiskavimo“, – sakė A.Stukas.

Viena nukentėjusių per teroro išpuolį, Liudmila Žečko, per teismo posėdį pareiškė, kad netiki D.Konovalovo ir V.Kovaliovo kaltumu.

„Netikiu, kad tuodu tekintojai šaltkalviai galėjo tai padaryti. Jūs manęs neįtikinote“, – sakė nukentėjusioji, kreipdamasi į prokurorą.

Korespondentas iš teismo salės pranešė, kad V.Kovaliovo motina Liudmila taip pat netiki sūnaus kaltumu ir pareiškė, kad „kaltinimas grindžiamas spėliojimais“.

„Nežinau, kaip paaiškinti tokį kaltinimą ir tokią bausmę... Aš netikiu tuo, kad Vladas galėjo tą padaryti“, – sakė ji teisme.

Vėliau žurnalistų paklausta, kur slypi tokios prokurorų pozicijos paslaptis, L.Kovaliova sakė: „Taip siekiama nuslėpti tikruosius nusikaltėlius“.

„Teroro aktų berniukai nežaidžia, gal tik petardomis“, – sakė kaltinamojo motina.

Ji pranešė, kad dar tyrimo pradžioje jai buvo pasiūlyta „sūnų užmiršti“, o V.Kovaliovo draugams siūlė jį „apjuodinti“. Dauguma iš jų atsisakė, todėl, motinos nuomone, niekas jų procese nedalyvauja.

Galingas sprogimas Minsko metropoliteno stotyje „Oktiabrskaja“ nugriaudėjo balandžio 11 d. Jis pareikalavo 15 žmonių gyvybių, daugiau kaip 300 buvo sužeisti.

Praėjus parai po sprogimo, Baltarusijos prezidentas pranešė, kad teroro akto vykdytojai išaiškinti. Buvo pareikšti kaltinimai terorizmu dviems Baltarusijos piliečiams – D.Konovalovui ir V.Kovaliovui. Užsakovai ir bendrininkai nebuvo surasti, taip pat nepasitvirtino ir versija, kad su sprogdinimu gali būti susijusi Baltarusijos opozicija.

D.Konovalovas ir V.Kovaliovas taip pat kaltinami surengę sprogimus Vitebske 2005 metų rugsėjo 14 ir 22 dienomis ir Minske 2008 metais per Nepriklausomybės dieną.

Teisme V.Kovaliovas prisipažino, kad iš chuliganiškų paskatų surengė tris sprogdinimus Vitebske.

D.Konovalovas nepripažino kaltinimų chuliganizmu, tačiau prisipažino surengęs teroro aktus (sprogdinimą metropolitene ir per nepriklausomybės dieną) bei neteisėto sprogstamųjų medžiagų gaminimu.

Vitebske visuomeninio transporto stotelėje ir jaunimo diskotekoje buvo susprogdinta alaus skardinė, prikimšta metalinių detalių. Tada nukentėjo maždaug 50 žmonių, niekas nežuvo.

2008 metų liepos 3 dieną švenčiant Nepriklausomybės dieną, Minske buvo susprogdintas įtaisas, paslėptas vaisių sulčių pakete, į kurį buvo pridėta metalinių varžtų ir veržlių. Nukentėjo 55 žmonės, 47 buvo paguldyti į ligonines.

Tada buvo rastas dar vienas sprogstamasis įtaisas, kuris nesuveikė. Šie atvejai buvo kvalifikuoti kaip „chuliganizmas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius